Μόνο στο… ράφι μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ

Μόνο στο… ράφι μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 13% μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα του καφέ, στο τσάι καθώς και στα παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, στα εκχυλίσματα, στα αποστάγματα και στα συμπυκνώματα του καφέ, αλλά μόνο στο σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Επί της ουσίας ο καφές και τα ροφήματα θα φορολογούνται με δύο συντελεστές: με 13% στο ράφι του σούπερ μάρκετ και με 24% στα καταστήματα εστίασης.

Επίσης, μειώνεται ο ΦΠΑ στην τηλεθέρμανση από το 13% στο 6%.

Με άλλη τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται η αύξηση των δόσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο.

• Αυξάνονται για τα νομικά πρόσωπα οι δόσεις ως εξής:

α) Για οφειλές από τακτική αιτία, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ κ.λπ., οι δόσεις θα είναι μέχρι 24 (από 18).

β) Για οφειλές από έκτακτη αιτία, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, οι δόσεις θα είναι μέχρι 36 (από 30). Σύμφωνα με την τροπολογία, στις επιχειρήσεις που θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που φθάνουν έως και το 100% για τις περιπτώσεις που το χρέος εξοφλείται εφάπαξ. Η έκπτωση στις προσαυξήσεις περιορίζεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές του ίδιου οφειλέτη, οι οποίες μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά.

Ακατάσχετος

Στο μεταξύ, σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί μία ακόμη τροπολογία στη Βουλή που θα προβλέπει την κλιμακωτή αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, η αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού γίνεται ώστε να δοθεί «ανάσα» κυρίως στους επαγγελματίες. Το όριο θα «χτίζεται» ανάλογα με το πόσο συνεπής στις υποχρεώσεις του είναι ο οφειλέτης.

Με την αλλαγή που προωθείται, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους οι οποίοι, λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο, είναι δεσμευμένοι ακόμη και για μελλοντικά υπόλοιπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα προβλέπει τη σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού έπειτα από κατάσχεση. Στελέχη της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία.

Πώς θα λειτουργεί ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός:

Απαραίτητη προϋπόθεση για το σταδιακό ξεκλείδωμα των λογαριασμών θα είναι η υπαγωγή των χρεών σε ρύθμιση και φυσικά η πληρωμή των δόσεων. Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάσει της ρύθμισης, θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την εφορία ο οφειλέτης. Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση της ρύθμισης ανέρχεται σε 300 ευρώ, η εμπρόθεσμη πληρωμή της θα οδηγεί σε δυνατότητα «κίνησης» 900 ή 1.200 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό (πέραν του ακατάσχετου ποσού των 1.250 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή