Χωρίς «πήχυ» στην ευρωκάλπη

Χωρίς «πήχυ» στην ευρωκάλπη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος είναι ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των ευρωεκλογών; Αν παρατηρήσει κανείς όλες τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και των κυβερνητικών αξιωματούχων για το συγκεκριμένο ζήτημα, σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Αυτή η «δημιουργική ασάφεια», για να δανειστούμε την ορολογία του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρουφάκη, δεν είναι τυχαία, αλλά έχει ένα συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο, που συνοψίζεται στη φράση, όπως τη μετέφερε πηγή της «Κ»: «Να κερδίσουμε τις δημοσκοπήσεις». Τι σημαίνει ακριβώς όμως η φράση «να κερδίσουμε τις δημοσκοπήσεις»; Ο στόχος του πρωθυπουργού δεν είναι να κόψει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος το νήμα στις ευρωεκλογές, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε και στην τελευταία συνέντευξή του, καθώς κάθε άλλο παρά μίλησε για νίκη, αλλά προτίμησε να μιλήσει για «ντέρμπι». Στόχος είναι να υπάρξει μια «καθαρή απόκλιση» στο τελικό αποτέλεσμα από αυτό που δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ώστε να επιχειρήσει να μετατρέψει το αποτέλεσμα αυτό σε επικοινωνιακό όπλο ενόψει των εθνικών εκλογών. Να «παίξει» δηλαδή ακολούθως στο πεδίο που γνωρίζει καλύτερα ήδη από την εποχή που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση: να καταγγείλει «πόλεμο από ΜΜΕ», «κατασκευασμένες ειδήσεις» και «διαπλοκή» και να προσπαθήσει στο ιδιαίτερα κρίσιμο ψυχολογικό πεδίο να περάσει το αίσθημα της αμφιβολίας στον αντίπαλό του. 

Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Τσίπρας –επίσης στην τελευταία συνέντευξή του– μίλησε για «αλλαγή στην παράσταση νίκης» ενόψει των εθνικών εκλογών, ενώ χθες ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ακολούθησε πιστά την ίδια γραμμή. Απέφυγε να μιλήσει ξεκάθαρα για το ποιο αποτέλεσμα αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, σχολιάζοντας επί λέξει: «Οι ευρωεκλογές θα είναι η στιγμή που ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο τον οποίο έχει χαράξει εδώ και τέσσερα χρόνια και οδήγησε τη χώρα εκτός μνημονίου», χωρίς να κάνει συγκεκριμένο ποιο είναι το αποτέλεσμα που θα δείξει «αυτό τον δρόμο». Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς πως στην κυβέρνηση σχεδιάζουν, στην περίπτωση μιας ήττας με μικρότερη διαφορά, να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν το αποτέλεσμα, μιλώντας για «μερική ανατροπή» έναντι του «παλαιού πολιτικού συστήματος» πριν από την τελική ευθεία.

Κατά τα λοιπά, στην εφ’ όλης της ύλης μάχη που ξεδιπλώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ «σηκώνει» ιδιαίτερα τα θέματα με κοινωνικό πρόσημο. Χθες ήταν η σειρά του τομέα της Υγείας. Αφορμή στάθηκε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία.

Το Μαξίμου σχολίασε εις διπλούν. Αρχικά σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης, ξεπερνώντας για ακόμη μία φορά τον εαυτό του, ομολόγησε χωρίς περιστροφές πως θέλει την κατάργηση της δημόσιας Υγείας. Δεν δεσμεύθηκε απλώς για την παραχώρηση δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες. Εφτασε στο σημείο να πει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται για υπηρεσίες που θα παρέχονται από ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να μην έχουν κόστος». Το Μαξίμου επανήλθε λίγο αργότερα σημειώνοντας πως «η απάντησή μας είναι μία: καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας και δημόσιες υπηρεσίες Υγείας». Πάνω στον ίδιο άξονα, των αναφορών Μητσοτάκη για την Υγεία, εστίασε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Αιγάλεω. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν το κρύβει. Είναι συνεπής με τα συμφέροντα της τάξης του, με τον κόσμο που θέλει να εκπροσωπήσει», καταλήγοντας πως «ο κόσμος των πολλών δεν τον αφορά». Ολόκληρη άλλωστε η ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν δομημένη πάνω στο δίπολο «πολλοί» έναντι «λίγων», υποστηρίζοντας πως ο ίδιος είναι σταθερά από το 2015 εκφραστής των πολλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή