Η μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία ενώνει τα κόμματα

Η μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία ενώνει τα κόμματα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στήριξη στο αίτημα της βιομηχανίας για μείωση του ενεργειακού κόστους παρείχαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή και του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, οι οποίοι συμμετείχαν στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε προχθές η «Ελληνική Παραγωγή» ενόψει των ευρωεκλογών με θέμα τη θέση της βιομηχανίας στην εθνική και την ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης. Στην ομιλία της η κ. Σπυράκη επικαλέστηκε τα στοιχεία μελέτης της PWC που δείχνουν ότι το κόστος της ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία είναι κατά 60% υψηλότερο σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της.

Μάλιστα, το χαρακτήρισε ως το χειρότερο βαρίδι για την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, το οποίο, όπως είπε, επιβαρύνεται πολύ περισσότερο λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ. Η κ. Σπυράκη χαρακτήρισε μείζονος σημασίας το θέμα του ενεργειακού κόστους για την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας και σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να επανασχεδιαστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, να προχωρήσει η απελευθέρωσή της και να εφαρμοστεί, επιτέλους, το Target Model.

Μείζον θέμα χαρακτήρισε το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία και ο κ. Παπαδημούλης, από την πλευρά του, βάζοντας στη συζήτηση επίσης τα θέματα του σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος και των αδειοδοτήσεων, αλλά και της διαφάνειας στην κατανομή των κονδυλίων για επενδύσεις. Κοινή ήταν η θέση των τεσσάρων υποψηφίων ευρωβουλευτών για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησής του ως εθνικού έργου, ενώ άφησαν αιχμές για την επιμονή της Κομισιόν υπέρ της κυπριακής εταιρείας EuroAsia, γεγονός που, όπως τόνισαν, επέτεινε τις καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου, με προφανείς συνέπειες, τόσο οικονομικές όσο και στην ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης. Μάλιστα, η κ. Σπυράκη αλλά και η κ. Καϊλή από το ΚΙΝΑΛ επέκριναν τη στάση του ΑΔΜΗΕ στις προδιαγραφές του έργου, τονίζοντας ότι αφήνουν εκτός ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό λειτουργεί εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα τη στιγμή που το έργο –όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση– δεν θα προχωρήσει ως PCI αλλά ως εθνικό έργο με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη. Για ιδεοληψία που κάνει τους κυβερνώντες να αντιμετωπίζουν όλους τους ξένους ως «καλούς» και τους Ελληνες ως διαπλεκόμενους έκανε λόγο η κ. Καϊλή, καταλήγοντας ότι αυτό οδηγεί στον αφελληνισμό της επιχειρηματικότητας. Ο κ. Κύρκος, τέλος, συνέδεσε τις καθυστερήσεις στη διασύνδεση της Κρήτης με τα συμφέροντα που τροφοδοτούν με μαζούτ τους σταθμούς της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή