Μετά τα τριάντα φεύγουν από το πατρικό οι Ελληνες

Μετά τα τριάντα φεύγουν από το πατρικό οι Ελληνες

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζί με τους γονείς συνεχίζει να ζει η πλειονότητα των Ελλήνων 30άρηδων, οι οποίοι σε σχέση με τους περισσότερους συνομήλικους Ευρωπαίους αργούν να πάρουν την απόφαση να αποχωριστούν το πατρικό τους.

Στην Ελλάδα, το 56,3% των ατόμων ηλικίας 25 έως 34 ετών μένει με τους γονείς του. Το ποσοστό αυτό είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των κατοίκων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τους Κροάτες και τους Σλοβάκους.

H οικονομική κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας φαίνεται να εμποδίζουν όλο και περισσότερους Ελληνες να φύγουν από τη «φωλιά». Από το 2010 έως και το 2017 καταγράφεται μια μικρή μεν, συνεχής δε αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων ηλικίας 25 έως 34 ετών που μένουν με την ούτως ή άλλως «δεμένη» ελληνική οικογένεια: από 50,6% που ήταν το 2010 σε 53,4% το 2015 και 56,3% το 2017.

Η μέση ηλικία κατά την οποία οι άνδρες στη χώρα μας αφήνουν το πατρικό τους για να μείνουν μόνοι τους είναι τα 30,6 έτη, με τις Ελληνίδες να αποχωρίζονται την οικογένεια δυόμισι χρόνια νωρίτερα (μέση ηλικία τα 28,6 έτη).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Εurostat, 28,5% των νεαρών ενηλίκων από 25 έως 34 ετών στην Ε.Ε. συνεχίζουν να μένουν με τους γονείς τους. Ο κανόνας που θέλει τους βόρειους να «διώχνουν» τους νέους από την αγκαλιά της οικογένειας σε μικρή ηλικία επιβεβαιώνεται. Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25 έως 34 ετών που ζουν στο πατρικό τους είναι μικρότερο από 10% στη Δανία (μόλις 3,2%), στη Φινλανδία (4,7%) και στη Σουηδία (6%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή