Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/05/19)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλοκαίρι παροχολογίας

Για τον Σεπτέμβριο παρέπεμψε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το θέμα της μη μείωσης του αφορολογήτου, που έχει ήδη υποσχεθεί η κυβέρνηση. Χθες, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 επανήλθε στο αγαπημένο του μότο «κάθε πράγμα στην ώρα του». Οπως είπε, στις 15 Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν (σ.σ. στη Βουλή η υποχρέωση είναι να κατατεθεί την 7η Οκτωβρίου) και εκεί θα υπάρχουν δύο σενάρια: ένα χωρίς αλλαγή πολιτικής και ένα με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται η μη μείωση του αφορολογήτου και τα άλλα φορολογικά μέτρα για το 2020 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Οπως φαίνεται, αν τηρηθεί ο σχεδιασμός της εκλογικής αναμέτρησης για τον Οκτώβριο, θα περάσουμε ένα μακρύ καλοκαίρι παροχολογίας, ανακυκλούμενης ή μη.

Δύο ακόμη ξενοδοχεία Thomas Cook στην Ελλάδα

Η Thomas Cook ανακοίνωσε ότι έχει αποκτήσει δύο νέα ξενοδοχειακά ακίνητα στην Ελλάδα, φτάνοντας τα τέσσερα. Εξαγόρασε το Casa Cook Kos, το οποίο διαθέτει 100 δωμάτια και είναι η αποδοτικότερη ξενοδοχειακή μονάδα υπό την επωνυμία της Thomas Cook. Επίσης, απέκτησε μια έκταση στην Κω, στην οποία η εταιρεία προτίθεται να κατασκευάσει ένα ξενοδοχείο Cook’s Club 250 δωματίων, για το επόμενο καλοκαίρι. Η εξαγορά έγινε μέσω της κοινοπραξία της, υπό την επωνυμία Thomas Cook Hotel Investments, στην οποία συμμετέχει μαζί με ελβετικά επενδυτικά κεφάλαια.

Αντιδρούν στην επιλεκτική χρηματοδότηση

Οσμή σκανδάλου που οδηγεί στην επιλεκτική χρηματοδότηση συνταξιουχικών οργανώσεων καταγγέλλει το Δίκτυο Συνταξιούχων, με αφορμή άρθρο στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις. Με αυτό επαναδιατυπώνεται διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για την παρακράτηση 0,20 ευρώ από τους συνταξιούχους για την ενίσχυση των συνταξιουχικών οργανώσεων. Το β΄ εξάμηνο του  2016, 1,6 εκατ. ευρώ δόθηκε, σύμφωνα με την καταγγελία, μόνο σε 2 ομοσπονδίες… Το δίκτυο που έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, ζητεί την απόσυρση του άρθρου.

Συμφωνία κυρίων για τον ΦΠΑ

Συνάντηση με διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ είχε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, με στόχο να τους πείσει να περάσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τελικές τιμές των προϊόντων. Προφανώς τον διαβεβαίωσαν πως σε ό,τι τους αφορά θα περάσουν τη μείωση του φόρου στις τιμές. Τα σούπερ μάρκετ είναι όμως το εύκολο κομμάτι σε μια «συμφωνία κυρίων», όπως θα λέγαμε παλιά. Με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές, και κυρίως με αυτές στον χώρο της εστίασης, τι θα γίνει; Το πιθανότερο είναι πως οι τιμές θα μείνουν στο ύψος τους, αφού, όπως υποστηρίζουν, απορρόφησαν προ τριετίας την αύξηση του ΦΠΑ.

Στην «Αβαξ» ο αγωγός Βουλγαρίας – Ελλάδας

Οριστικά στην εταιρεία «Αβαξ» ανατέθηκε χθες το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, προϋπολογισμού 133,85 εκατ. ευρώ. Η ελληνική εταιρεία είχε προσφέρει την καλύτερη προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό και μάλιστα με σημαντική διαφορά, καθώς η έτερη συμμετέχουσα κοινοπραξία, αυτή των βουλγαρικών εταιρειών Glavbolgarstroy International, GP Group AD και της ιταλικής Bonattiμ, είχε καταθέσει προσφορά 229,3 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την κατασκευή ενός αγωγού, συνολικού μήκους 182 χιλιομέτρων, που θα καταλήγει στην Κομοτηνή. Ο νέος αγωγός θα τροφοδοτηθεί αποκλειστικά με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να περιορίσει τη σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Η ετήσια δυναμικότητα του αγωγού θα ανέρχεται σε 3 δισ. κ.μ., ενώ τα έργα θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούλιο, με στόχο ο αγωγός να είναι έτοιμος να λειτουργήσει προς το τέλος του 2020. Υπενθυμίζεται ότι στο έργο θα συμμετάσχει, ως προμηθεύτρια, και η «Σωληνουργεία Κορίνθου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή