Στ. Θεοδωράκης: Δεν θέλουμε να δώσουμε φιέστες, αλλά απαντήσεις

Στ. Θεοδωράκης: Δεν θέλουμε να δώσουμε φιέστες, αλλά απαντήσεις

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θέλουμε να δώσουμε φιέστες, αλλά απαντήσεις», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στην Κρήτη, επιλέγοντας να δώσει συνέντευξη σε τρία τοπικά κανάλια με τη μορφή debate έναντι μιας περιφερειακής ομιλίας, με τις δημοσιογράφους Ευαγγελία Ξηρουχάκη (Nέα Τηλεόραση Κρήτης), Αντιγόνη Ανδρεάκη (TV Creata) και Νικολέττα Σφακιανάκη (Κρήτη TV).

«Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί προτιμούν τις κοκορομαχίες από τη συζήτηση», σχολίασε δεικτικά ο επικεφαλής του Ποταμιού για την άρνηση τους να συμμετάσχουν σε προεκλογικό debate.

Για τις παροχές της κυβέρνησης, σχολίασε, πως παρότι πολλά ήταν αναγκαίο να γίνουν, όπως οι 120 δόσεις, ο κ. Τσίπρας τα εμφάνισε ως προεκλογικά χαρτιά, «λες και είναι δικά του τα λεφτά» και αυτό εύλογα ανησυχεί τους Ευρωπαίους που έχουν μάθει ότι οι Έλληνες πολιτικοί, πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση ανοίγουν το ταμείο και μοιράζουν χρήματα.

«Το συνετό είναι να πούμε στους Έλληνες πολίτες που μας ακούν, να μην πέσουν στην παγίδα που θέλει να στήσει ο κ. Τσίπρας ότι όλα αυτά είναι δικά του «χαρίσματα». Είναι ο δικός τους κόπος και είναι λάθος που συνδυάζονται με μια έντονη προεκλογική περίοδο», τόνισε.

Ερωτηθείς για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για συμμετοχή ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία, επισήμανε ότι το έγκλημα στην υπόθεση νοσοκομεία ήταν οικουμενικό. «Όλοι έκλεβαν ό,τι μπορούσαν», είπε χαρακτηριστικά, «από τους συνδικαλιστές μέχρι τους προέδρους και έτσι φτάσαμε να έχουμε τεράστια ανοίγματα στην υγεία».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι προφανώς οι ιδιώτες έχουν θέση στο σύστημα υγείας και πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να επενδύσουν αλλά επισήμανε ότι πρέπει να διατηρήσουμε το δυνατό χαρακτήρα του δημοσίου συστήματος υγείας, με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις και όχι με προέδρους αποτυχημένους υποψήφιους βουλευτές.

Σχετικά με το κομματικό κράτος υπογράμμισε ότι το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει «λερωμένη τη φωλιά του» και ότι μόνο εάν μειωθεί η γραφειοκρατία θα βρεθούν λεφτά για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, για την ελάφρυνση των φόρων και για νέες επενδύσεις.

Επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού να υπάρχει αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ και όχι από το γραφείο του υπουργού και όποιοι αποτυγχάνουν επανειλημμένα να απομακρύνονται από το Δημόσιο. «Εμείς δεν υποστηρίζουμε την άποψη ότι όποιος μπήκε στο Δημόσιο, είτε πίνει καφέ, είτε απουσιάζει, είτε λαδώνεται, δεν θα βγει ποτέ από το Δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία υποστήριξε ότι «η Τουρκία και ο Ερντογάν κυκλοφορούν με λυμένο το ζωνάρι, σαμποτάροντας την ειρήνη στο Αιγαίο» και επανέλαβε την πάγια στάση του Ποταμιού «να συνεχιστεί ο διάλογος της Ευρώπης με την Τουρκία» με ενίσχυση του ελληνικού μετώπου, θεσμοθετώντας άμεσα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και παραμένοντας ανυποχώρητοι στα εθνικά δίκαια.

Παράλληλα, στηλίτευσε την υποκριτική στάση του Προέδρου του Λαϊκού Κόμματος κ. Βέμπερ, καθώς από τη μία πραγματοποιούνται γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό των τρένων και τις πωλήσεις όπλων και από την άλλη ζητά παύση του διαλόγου με τη γείτονα.

«Στην κονόμα μαζί και κανένας διάλογος» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για υποκριτική συμπεριφορά της ΝΔ που προβάλει τον κ. Βέμπερ ως πρότυπο ηγέτη της Ευρώπης. «Οι τζάμπα μαγκιές των συντηρητικών της Ευρώπης που λένε καμία συζήτηση με την Τουρκία, αλλά να κάνουμε και καμιά δουλίτσα με τους Τούρκους δεν εκφράζουν τους Έλληνες», κατέληξε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ξεκαθάρισε πως το Ποτάμι από το 2014 λέει πως «η ΕΕ δεν είναι μια εταιρεία ή μόνο μια οικονομική σχέση, αλλά είναι και ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα».

Στάθηκε στη διορατικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει τη χώρα στην ΕΟΚ, παρά τις τότε αντιδράσεις και από το ίδιο το κόμμα του και πρόταξε την ανάγκη «να παίξουμε μπάλα στο μεγάλο γήπεδο, όχι ως αναπληρωματικοί, αλλά στην επίθεση», ώστε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό σημαίνει όμως ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πολιτικούς ηγέτες «ναιμεναλλαδες» όπως σήμερα και εξαπέλυσε βολές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξεκαθαρίζει πως όλα αυτά που έλεγε εναντίον της Ευρώπης ήταν λάθος, αλλά και εναντίον της ΝΔ για την επιφυλακτικότητα που δείχνουν τα στελέχη της τον τελευταίο καιρό.

«Λένε τελευταία ότι η Ευρώπη θέλει κάποιους που να της λένε και όχι», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «αυτές οι ασυναρτησίες που τις ακούσαμε και το '14 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αποσυρθούν».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης, ζητώντας απτές αποδείξεις για να προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο έργο.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η απόφαση μεγάλων κρατών να αποδεσμευτούν σε μεγάλο βαθμό από το υγρό καύσιμο αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη και πρότεινε να σκεφτούμε σοβαρά «αν αυτές οι επενδύσεις είναι και για τι επόμενες γενιές».

Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες τους ζήτησε «να επιλέξουν μία δύναμη καθαρή, μία δύναμη που δεν έχει κάνει κωλοτούμπες. Να επιλέξουν στην κάλπη της 26ης Μαΐου μία πολιτική δύναμη που ταιριάζει στις αγωνίες και στις ελπίδες του ελληνικού λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή