Ιράν: Βρισκόμαστε στην κόψη μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης με τον εχθρό

Ιράν: Βρισκόμαστε στην κόψη μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης με τον εχθρό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βρισκόμαστε στην κόψη μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης με τον εχθρό» προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Αυτή η στιγμή στην ιστορία, επειδή ο εχθρός εισήλθε στο πεδίο της σύγκρουσης με μας με όλη την πιθανή δυναμικότητα, είναι η πιο αποφασιστική στιγμή της ισλαμικής επανάστασης», είπε ο αντιστράτηγος Σαλαμί.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι στέλνει στη Μέση Ανατολή ένα πολεμικό πλοίο με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες πυραύλων Patriot, που προστίθενται σε ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και βομβαρδιστικά B-52 που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Επίσης, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα πως: «Μια επικείμενη απειλή που έχει άμεση σχέση με το Ιράν, είναι ο λόγος που οδήγησε στην ανάκληση Αμερικανών διπλωματών από το Ιράκ».

Αυτή η απειλή «είναι πραγματική» είπε ένας από τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος κυρίως στην ευθύνη «ιρακινών πολιτοφυλακών που τελούν υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης», του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

«Είναι μια επικείμενη απειλή κατά του προσωπικού μας» επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Στην ερώτηση αν η Τεχεράνη εμπλέκεται σε αυτές τις απειλές κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, άλλος αξιωματούχος απάντησε: «Έχει άμεση σχέση με το Ιράν, πολλές ροές απειλών σε άμεση σχέση με το Ιράν».

Παρότι οι εν λόγω αξιωματούχοι κάνουν λόγο για νέες πληροφορίες που οδήγησαν στην απόφαση να ανακληθεί ένα μέρος των διπλωματών που υπηρετούν στο Ιράκ, αρνήθηκαν να πουν αν οι απειλές αυτές είναι πιο άμεσες στην παρούσα φάση, παρά όταν οι ΗΠΑ μίλησαν δημόσια γι αυτό για πρώτη φορά πριν από 10 ημέρες.

Σε έναν συναγερμό ασφαλείας, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι έδωσε εντολή στο αμερικανικό κυβερνητικό προσωπικό που δεν είναι τελείως απαραίτητο της πρεσβείας στη Βαγδάτη να φύγει από τη χώρα όπως και στο προσωπικό του προξενείου στο Αρμπίλ στο ιρακινού Κουρδιστάν. Αρχικά έκανε λόγο για «αυξημένη ροή απειλών» χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η πρεσβεία συνέστησε σε αυτά τα μέλη του προσωπικού της να φύγουν από το Ιράκ με εμπορικά αεροσκάφη «το ταχύτερο δυνατόν».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι αντιθέτως, η απόφασή τους δεν υποκινήθηκε από μια επικείμενη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά του Ιράν ή συμμαχικών του οργανώσεων στην περιοχή.

«Κάθε επαφή που είχα με τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως βούληση ή συμφέρον για μια στρατιωτική σύγκρουση με τον οποιονδήποτε», δήλωσε ο πρώτος μεταξύ αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή