ΗΠΑ: Με το… πιστόλι στον κρόταφο η οργάνωση NRA

ΗΠΑ: Με το… πιστόλι στον κρόταφο η οργάνωση NRA

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στους κόλπους της αμερικανικής οργάνωσης υπέρ της οπλοκατοχής NRA, όπως αποκαλύπτουν οι Times της Νέας Υόρκης. Εν μέσω ανησυχιών για τη ραγδαία υποχώρηση των εσόδων και τις αυξανόμενες δικαστικές αγωγές εναντίον της, η NRA συγκλονίζεται από νέο σκάνδαλο γύρω από τις υπέρογκες δαπάνες του προέδρου της, Ουέιν Λαπιέρ, ο οποίος χρέωσε στην οργάνωση αγορές ύψους 275.000 δολαρίων από το κατάστημα ανδρικών ρούχων Zegna στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας. Την ίδια ώρα, ο παραιτηθείς πλέον τελετουργικός πρόεδρος της NRA, Ολιβερ Νορθ (γνωστός για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο «Ιράν – Κόντρα» της δεκαετίας του 1980) εξασφάλιζε ετήσια αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ προβεβλημένα στελέχη της αμερικανικής πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής αμείβονταν πλουσιοπάροχα για τη στήριξή τους.

Πέρα από τις ενδυματολογικές του δαπάνες, ο Λαπιέρ χρέωσε την οργάνωση 267.000 δολάρια για «προσωπικά έξοδα», πέρα από τον μισθό του 1,4 εκατ. δολ. που εξασφαλίζει κάθε χρόνο. Από τη μεριά της, η διαφημιστική εταιρεία Ackerman McQueen, υπεύθυνη για την προβολή της οργάνωσης, εξασφάλιζε αμοιβή 40 εκατ. δολαρίων τον χρόνο, παρότι η διαδικτυακή τηλεόραση της NRA είχε ελάχιστη ακροαματικότητα. Τα οικονομικά προβλήματα της οργάνωσης έχουν οδηγήσει πολλά στελέχη και απλά μέλη να ζητούν κάθαρση και την παραίτηση του Λαπιέρ. «Κάθε ημέρα τα προβλήματα συσσωρεύονται για τη NRA. Η οργάνωση αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν ένα απλό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, αλλά μία επιχείρηση με στόχο την κερδοφορία συγκεκριμένων στελεχών της και των φίλων τους. Η επιχείρηση αυτή μοιάζει έτοιμη να καταρρεύσει τώρα. Είναι πια αμφίβολο εάν μπορούν να λειτουργήσουν πια με την παλιά τους αποτελεσματικότητα», λέει ο Τζον Φάινμπλατ, επικεφαλής οργάνωσης κατά της οπλοκατοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή