Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον νόμο για τις 120 δόσεις

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον νόμο για τις 120 δόσεις

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής ψηφίστηκε χθες ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο και δη στα ασφαλιστικά ταμεία. Μεταξύ άλλων, αυξήθηκαν από 40 σε 60 οι δόσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στο μέλλον στη σύνταξη και θα αποπληρώνουν τις οφειλές τους με παρακράτηση από τη σύνταξη.

Πρόκειται για την πάγια ρύθμιση που θα ισχύει μετά τη λήξη της ρύθμισης των 120 δόσεων, στις 30 Σεπτεμβρίου, και αυξάνει τις δόσεις σε όσους συνταξιοδοτούνται.

Αλλη τροποποίηση δίνει το δικαίωμα μετάπτωσης στις 120 δόσεις, χωρίς αίτηση στους συνταξιούχους που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών με παρακράτηση των δόσεων από τη σύνταξη. Η μετάπτωση θα γίνεται αυτόματα για το υπολειπόμενο ποσό οφειλής, το οποίο θα παρακρατείται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης – παρακράτησης 50 ευρώ.

Οπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, στόχος είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του υπολοίπου της οφειλής, να πέσει το ύψος της μηνιαίας δόσης και να αυξηθεί έτσι το ποσό της σύνταξης που μένει στην τσέπη του συνταξιούχου.

Υπενθυμίζεται πως, μέχρι σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη έως 20.000 ευρώ, οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν οφειλές 15.000 ευρώ και οι αγρότες με χρέη έως 4.000 ευρώ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και το χρέος τους παρακρατείται από το ποσό της σύνταξής τους σε έως 40 δόσεις.

Αλλαγή υπήρξε και στους δικαιούχους της «13ης σύνταξης» καθώς εντάχθηκαν σε αυτούς και οι τραπεζοϋπάλληλοι που εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή.

Συγκεκριμένα, η νομοτεχνική βελτίωση του υπουργείου Εργασίας προσθέτει στους δικαιούχους της «13ης σύνταξης« και τους περίπου 7.500 πρώην υπαλλήλους της Εμπορικής, της Πίστεως και της Τράπεζας Αττικής, οι οποίοι εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή από το πρ. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή