Μείωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ

Μείωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρόμοια εικόνα επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας τον Απρίλιο αποκαλύπτει και η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Πολλοί οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο εμπορικός πόλεμος θα πλήξει την ανάπτυξη, πρόβλεψη που φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς τα αμερικανικά νοικοκυριά περιορίζουν τις αγορές αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων. Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ συρρικνώθηκαν κατά 0,2% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ενώ οικονομολόγοι είχαν προβλέψει στο Reuters αύξησή τους κατά 0,2%. Η αμερικανική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Απρίλιο κατά 0,5%, ενώ είχε αυξηθεί κατά 0,2% τον Μάρτιο και είχε μειωθεί κατά 0,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed). Η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου μειώθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο, κυρίως εξαιτίας της πτώσης της παραγωγής αυτοκινήτων κατά 2,6%.

Η παραγωγή των αμερικανικών εταιρειών κοινής ωφέλειας συρρικνώθηκε κατά 3,5%, κυρίως εξαιτίας του καλού καιρού, ενώ η παραγωγή στον κλάδο των εξορύξεων (περιλαμβάνεται παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου) αυξήθηκε κατά 1,6% τον Απρίλιο. Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν οικονομολόγους της Morgan Stanley να αναθεωρήσουν προς το χειρότερο την πρόβλεψη για τον ρυθμό μεταβολής της καταναλωτικής δαπάνης για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 από το 2% στο 1,6%. Αναθεώρησαν επίσης την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο από το 1,5% στο 1,2%. Η αμερικανική οικονομία είχε διαψεύσει τις προβλέψεις των οικονομολόγων περί επιβράδυνσής της το πρώτο τρίμηνο του 2019 και είχε αναπτυχθεί με ρυθμό ανάπτυξης 3,2%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή