Ανοδος αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα μετά την επίθεση Σαλβίνι στην Κομισιόν

Ανοδος αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα μετά την επίθεση Σαλβίνι στην Κομισιόν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αναταραχή παρατηρείται στην αγορά των ιταλικών ομολόγων, η οποία απορρέει από την αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό με αντιφατικές δηλώσεις περί τα δημοσιονομικά από κυβερνητικά στελέχη. Αφορμή για την άνοδο αποδόσεων των βραχείας διάρκειας ιταλικών τίτλων ήταν αναφορές του ενός εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης συνασπισμού Ματέο Σαλβίνι. Ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι και πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα του Βορρά, διατείνεται ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., εάν πρόκειται να χαλιναγωγήσει την ανεργία και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να παραβιάσει το 3% του ελλείμματος και να ωθήσει άνω του 140% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος, για να αντιμετωπίσει την ανεργία». Χθες, οι αποδόσεις των διετών ομολόγων εκτινάχθηκαν σχεδόν 8 μονάδες βάσης, στις πρωΙνές συναλλαγές στο 0,8%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι τον Δεκέμβριο. Οσο για τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων, αυτές χθες ενισχύθηκαν στο 2,8%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 μηνών. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν τον ανησυχεί η κίνηση αυτή στα ομόλογα, απάντησε αρνητικά. «Οι Ιταλοί δικαιούνται να εργάζονται, να ζουν και να είναι υγιείς, και αυτό είναι προτεραιότητα», διευκρίνισε ο Ματέο Σαλβίνι. «Εάν οι κανόνες της Ε.Ε. κάνουν την Ευρώπη να λιμοκτονεί, δημιουργούν επαγγελματική ανασφάλεια, ανεργία και φτώχεια, πρέπει να αλλάξουν». Αναφερόμενος στην αύξηση της διαφοράς μεταξύ αποδόσεων 10ετών γερμανικών και ιταλικών τίτλων στις 291 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από πέρυσι τον Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε την απέδωσε στην ψηφοθηρική απόπειρα ενόψει ευρωεκλογών. «Ελπίζω να αποκατασταθεί η τάξη στις αγορές την επόμενη ημέρα», προσέθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία ένας Ιταλός πολιτικός θέτει σε αμφισβήτηση τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε έτοιμος για αύξηση του ελλείμματος της χώρας άνω του ορίου του 3%. Εν τω μεταξύ, όμως, η χρονική συγκυρία δεν ευνοεί τέτοια «πυροτεχνήματα» ενόψει την ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής. Οι ενδοκυβερνητικές εντάσεις οξύνονται, η τελευταία δημοπρασία ομολόγων δεν ήταν ικανοποιητική και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας μαίνεται. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι δηλώσεις Σαλβίνι φανερώνουν και τη διχογνωμία στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς ο έτερος αντιπρόεδρος και ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανεύθυνη την τοποθέτησή του, διότι προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά. «Ο κυβερνητικός συνασπισμός οφείλει να επικεντρωθεί στη συγκράτηση των δαπανών και στην πάταξη της φοροαποφυγής», τόνισε ο Ντι Μάιο. Τέλος, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το πώς θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2020, όταν υπάρχουν τόσο βαθιές διαφορές εντός της κυβέρνησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή