Παραβιάσεις από την Τουρκία, λίγο πριν από τη συνάντηση

Παραβιάσεις από την Τουρκία, λίγο πριν από τη συνάντηση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα σε πολλαπλά επίπεδα επιχειρεί να διατηρήσει η Αθήνα, παρά την προφανή και διαρκή κλιμάκωση που καταγράφεται από την Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε ρητορικό όσο όμως και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Χθες, ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Κατρούγκαλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι, καταγράφηκε μπαράζ 65 παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο, περιλαμβανομένων και δύο επικίνδυνων εμπλοκών. Μάλιστα, το μεσημέρι τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, προχώρησε σε ελιγμό για να αποφύγει την αναχαίτιση από ελληνικό F-16 αφήνοντας αντίμετρα (flares-χαλυβδόφυλλα). Κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτόγνωρο, καταγράφεται, ωστόσο, ως ένα περιστατικό ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στους αιθέρες.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματικών με σκοπό την επανέναρξη των συζητήσεων για την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Παράλληλα, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ εκδήλωσε, χθες, τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια «αναζωογόνησης» των ΜΟΕ, αλλά και μια λύση στην Κύπρο που θα μοιράζει τους πόρους ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Χθες, στην ομιλία του με αφορμή το 7ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην τουρκική επιθετικότητα. Οπως είπε, «επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, διαφυλάσσοντας παράλληλα αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στην παράνομη τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν συντονισμένες «με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας για μελλοντικές ενέργειες». Ο κ. Πάιατ από την πλευρά του παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις, όπου αναφερόταν ότι πρέπει να αποφεύγονται η κλιμάκωση και οι προκλητικές ενέργειες. «H μακροπρόθεσμη ελπίδα μας είναι ότι τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα έπρεπε να γίνουν οδηγός συνεργασιών. Μια υπόθεση win-win, αντί ενός οδηγού συγκρούσεων. Με αυτή την έννοια, είναι πολύ σημαντικό ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προτείνει τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου, έτσι ώστε οποιαδήποτε κέρδη από τις κυπριακές εξορύξεις θα μοιραστούν ισότιμα μεταξύ των κοινοτήτων», είπε σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο κ. Πάιατ. Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στη σύμπνοια που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση για την υποστήριξη της αμυντικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ αλλά και την εμβάθυνσή της. «Νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα και έχω ένα ισχυρό διάλογο σε αυτά τα θέματα με ηγέτες όπως οι σκιώδεις υπουργοί Κικίλιας και Κουμουτσάκος και δεν ακούω τίποτα διαφορετικό από αυτούς, από όσα ακούω από τη νυν κυβέρνηση».

Διάβημα

Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση και δη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα προβεί σε διάβημα προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, για τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλαν Ντάνκαν περί αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο σημείο της κυπριακής ΑΟΖ όπου έχει πλεύσει το «Φατίχ». «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση», είχε αναφερθεί. Εν συνεχεία από το Φόρεϊν Oφις έγινε μια πιο διπλωματική διατύπωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη ΑΟΖ της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή