Προεκλογικά

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα και σε δικαστικούς υπαλλήλους με βαθμό Γ΄ και Δ΄ (σ.σ. εφόσον οι τελευταίοι είναι πτυχιούχοι Νομικής) να διορίζονται δικαστικοί αντιπρόσωποι, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να διορίζονται ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, κατόπιν αίτησής τους, πρόεδροι πρωτοδικών και εισαγγελείς πρωτοδικών. Εξαιρούνται όσοι ασκούν καθήκοντα διεύθυνσης δικαστηρίων και εισαγγελιών, οι αναπληρωτές τους για τη διαδικασία των εκλογών, καθώς και όσοι ασκούν άλλα καθήκοντα σχετικά με την εκλογική διαδικασία κατά την ημέρα της διενέργειάς τους.

Σε 5.443.600 ευρώ ανέρχεται η αμοιβή της εταιρείας Singular Logic για τις εκλογές, σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Αλέξης Χαρίτσης. Εξ αυτών τα 2.300.000 ευρώ θα λάβει την 21η Μαΐου πριν από τις εκλογές.

Στον διαδικτυακό αέρα βρίσκεται το προεκλογικό σποτ του συνδυασμού του Κώστα Μπακογιάννη. «Σε μια πόλη που δεν μένει κανείς έξω. Σε αυτήν την πόλη είμαι μέσα, έλα κι εσύ» είναι το βασικό σύνθημα του σποτ με το οποίο ο κ. Μπακογιάννης καλεί τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να σηκώσουν όλοι μαζί την «Αθήνα Ψηλά». Εν τω μεταξύ ο κ. Μπακογιάννης επισκέφθηκε χθες τη Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων και συνομίλησε με τους εργαζομένους. «Ολοι μαζί έχουμε κοινό αγώνα να διασφαλίσουμε τα εργασιακά σας δικαιώματα και ταυτόχρονα να δώσουμε την πολύ μεγάλη μάχη για μια Αθήνα καθαρή απ’ άκρη σ’ άκρη», είπε.

Δύο ενημερωτικά σποτ για την ανάγκη συμμετοχής όλων των πολιτών στις εκλογές της 26ης Μαΐου βγάζει στον «αέρα» η επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» Ρένα Δούρου. Τα βασικά συνθήματα των σποτ είναι «Λευκό, άκυρο, αποχή γίνονται ψήφος στα χέρια άλλων» και «μην τους χαρίζεις την ψήφο σου». Εν τω μεταξύ, η υποψήφια περιφερειάρχης ήταν παρούσα στην ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Αιγάλεω και μάλιστα έκανε και η ίδια τοποθέτηση.

Σφοδρή επίθεση κατά του τηλεοπτικού σταθμού Open επειδή στο αποψινό debate θα συμμετέχουν τελικώς μόνο η Ρένα Δούρου και ο Γ. Πατούλης, εξαπέλυσαν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Γ. Σγουρός και Γ. Πρωτούλης. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Σγουρός έκανε λόγο για «άθλιες προσπάθειες που κινούνται στο σκοτάδι», ενώ ο κ. Πρωτούλης υποστηρίζει ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της κ. Δούρου και του κ. Πατούλη, ενώ είναι προφανές ότι «θέλουν να λείπει η φωνή που ενοχλεί, αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης».

Υποψήφια με τον συνδυασμό του Γ. Πατούλη στον βόρειο τομέα θα είναι η οδοντίατρος Μερόπη (Marie) Κατσιουγιάννη (Stridborg). Γεννηθείσα στη Σουηδία, με εξαιρετικές επιδόσεις στον ιατρικό στίβο, ελπίζει να έχει την ίδια πορεία και στην αυτοδιοικητική σκηνή με ζητούμενο να προσφέρει στον τόπο και στους συμπολίτες της.

Ακριβώς τέσσερα τετραγωνικά μέτρα, όσα προβλέπονται στη σχετική υπουργική απόφαση, είναι ο όγκος του προεκλογικού περιπτέρου του συνδυασμού «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ», του Παύλου Γερουλάνου, στο Σύνταγμα. Ο ίδιος στην προεκλογική του ομιλία είχε δεσμευθεί για τη διασφάλιση του σεβασμού του δημοσίου χώρου, δέσμευση που γίνεται πράξη αρχής γενομένης από το περίπτερο.

Την προσεχή Κυριακή, 19 του μηνός, στις 19.30, η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα πραγματοποιεί συγκέντρωση στο πάρκο, στη συμβολή των οδών Καραολή και Δημητρίου στο ύψος του δημαρχείου.

Εναν άνθρωπο του αθλητισμού επιστρατεύει ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Καραμέρος (φωτ.), που θα έχει στον συνδυασμό του τον έφορο της ομάδας βόλεϊ της πόλης, Βασίλη Μπούρα. Ο κ. Μπούρας, εκτός από την πολυετή ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, είναι και πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου.  

Βασικό χαρακτηριστικό των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η έντονη δραστηριοποίηση νέων υποψηφίων. Ενα από τα πολλά παραδείγματα είναι ο 34χρονος σύμβουλος επιχειρήσεων Σταύρος Τσίρμπας, που διεκδικεί τον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Ο νεαρός έχει πάντως αυτοδιοικητική εμπειρία καθώς έχει διατελέσει αντιδήμαρχος σε κεντρικά πόστα του δήμου. 

Με χιούμορ αντιμετωπίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Φυλής Αλέξανδρος Κουλοχέρης το επώνυμό του. Συγκεκριμένα, στο προεκλογικό του φυλλάδιο αναφέρει πως αν εκλεγεί «το πάρτυ στον Δήμο Φυλής game over».

Ενας στενός συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, κ. Ρήγα, συνδράμει το κόμμα όχι μόνο στα μετόπισθεν, αλλά και στην πρώτη γραμμή. Ο λόγος για τον Γιώργο Μπαλάφα, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου. 

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την καταβολή των εκλογικών αποζημιώσεων των ειδικών εκλογικών συνεργείων που θα εργαστούν για τις εκλογές. Η πλειονότητα των αποζημιώσεων κινείται στα 3.200 ευρώ αλλά υπάρχουν και ειδικές προβλέψεις. Συνολικά, η καταβολή του εκλογικού επιδόματος θα φτάσει τα 19,2 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή