Ρωσικός «εμφύλιος» με φόντο το Τόκιο

Ρωσικός «εμφύλιος» με φόντο το Τόκιο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να θυσιάσουν τις «καρέκλες» τους για το καλό των αθλητών τους ζήτησε από τους παράγοντες της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στίβου (RousAF) ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού αντιντόπινγκ της χώρας (RUSADA). Ο Γιούρι Γκάνους με επιστολή του πρότεινε στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας να παραιτηθεί, ώστε να καταθέσει μία πρόταση που θα βοηθήσει τους Ρώσους αθλητές να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με τη σημαία της χώρας τους. Το θέμα της συμμετοχής των αθλητών στη διοργάνωση του 2020 δείχνει, όμως, να απασχολεί ιδιαίτερα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει δώσει διορία στους ιθύνοντες του ρωσικού αθλητισμού να βρουν λύση μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.

O Γιούρι Γκάνους σε μία επιστολή πέντε σελίδων προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC) πρότεινε την απομάκρυνση όλων των στελεχών του στίβου, ώστε να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Η RousAF τιμωρήθηκε το 2015 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν, βοηθούσε για να καλυφθεί η χρήση απαγορευμένων ουσιών που έκαναν αθλητές της. Από τότε μέχρι σήμερα η τιμωρία έχει παραταθεί άλλες δέκα φορές, διότι οι άνθρωποι της IAAF θεωρούν ότι οι Ρώσοι δεν έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να «κατέβουν» οι αθλητές τους στους αγώνες με τη σημαία τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της RUSADA, εκτός από τους παράγοντες, ζήτησε να παραιτηθούν και οι εθνικοί προπονητές, οι αρχιπροπονητές των σχολείων και άλλων κέντρων που έχουν σχετιστεί με το ντόπινγκ, όπως και αξιωματούχοι που έχουν «κηλιδώσει» το όνομά τους με θέματα που αφορούν τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Οπως όλα δείχνουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου (28 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου, Ντόχα Κατάρ) δεν θα υπάρχει ρωσική ομάδα και οι «καθαροί» Ρώσοι αθλητές θα αγωνιστούν και πάλι με τη σημαία της IAAF.

Στο μεταξύ, ο κορυφαίος Ρώσος αθλητής του σκέιτμπορντ Μαξίμ Κρουγκλόφ δεν θα έχει την ευκαιρία να πάρει μέρος στη διοργάνωση του Τόκιο όπου το άθλημα θα κάνει ολυμπιακή «πρεμιέρα». Ο αθλητής τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων ετών από κάθε αθλητική δραστηριότητα διότι, όπως ανακοίνωσαν οι άνθρωποι της RUSADA, απέφυγε ή αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο αντιντόπινγκ. Ο Κρουγκλόφ έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τη ρωσική ομοσπονδία του σκέιτμπορντ και ασχολείτο με το άθλημα χωρίς να εκπροσωπεί την εθνική ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή