Αναζητώντας το όνειρο του NBA μέσω υποτροφίας

Αναζητώντας το όνειρο του NBA μέσω υποτροφίας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παρκέ έχει «πάρει φωτιά». Οι «τριάρηδες» –οι γεννημένοι το 2003, δηλαδή– δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στο σημερινό show case. Από τις κερκίδες, το βλέμμα σε εγρήγορση. Ο Μαρκ Κουκ, προπονητής μπάσκετ με 30ετή εμπειρία και πιστοποιημένος scouter NCAA και NBA, γεμίζει με σημειώσεις το μπλοκ αξιολόγησης – «18: καλός χειρισμός μπάλας. 9: “διαβάζει” γήπεδο. 12: καλή ντρίπλα, αδυναμία στα σουτ. 22: βρίσκει τον open παίκτη». Σε live streaming, 40 αμερικανικά πανεπιστήμια. Το όνειρο μιας υποτροφίας αρχίζει να γίνεται λιγότερο άπιαστο.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος Global BB Report, το οποίο δημιούργησα και αφορά τη “στρατολόγηση” διεθνών παικτών για τις ομάδες των πανεπιστημίων στην Αμερική, αναζητώ παιδιά με καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις και υψηλό αθλητικό επίπεδο. Τα βλέπω ο ίδιος στο γήπεδο, παρακολουθώ την εξέλιξή τους στον χρόνο, την ανάπτυξή τους, ενώ δείχνω στους ξένους προπονητές τα βίντεο από τους αγώνες επίδειξης – τα “show cases”. Δεν λαμβάνω εγώ τις αποφάσεις για τη χορήγηση υποτροφιών, απλώς παρουσιάζω τις ευκαιρίες», αρχίζει να λέει ο κ. Κουκ. Ο κ. Κώστας Σιώτας, συνεργάτης της Global BB Report στην Ελλάδα και συντονιστής ακαδημαϊκού προγράμματος, επισημαίνει: «Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από Γ΄ Γυμνασίου έως και ένα έτος μετά την αποφοίτησή τους, το λεγόμενο gap year. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν μαθήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις SAT –την απαραίτητη πιστοποίηση για να γίνει κανείς δεκτός σε αμερικανικό πανεπιστήμιο– είτε σε φροντιστήριο με το οποίο συνεργαζόμαστε, είτε αλλού. Ταυτόχρονα, “τρέχει” η αξιολόγηση των ενδιαφερομένων από τον coach Κουκ μέσω των show cases. Εφόσον έρχεται τρεις φορές τον χρόνο στη χώρα μας, έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίζει τον ατομικό φάκελο των μαθητών-αθλητών με παρατηρήσεις επάνω στην πρόοδό τους ανά χρονιά. Μέσω του προγράμματος, οι καλοί αθλητές αποκτούν ένα κίνητρο να γίνουν και καλοί μαθητές, ενώ μπαίνουν σε διαδικασία διεκδίκησης ακαδημαϊκής-αθλητικής υποτροφίας στην Αμερική. Αυτή άλλωστε είναι και η διαφορά του συγκεκριμένου προγράμματος από άλλα παρεμφερή: ότι εστιάζει εξίσου και στην ακαδημαϊκή επίδοση».

Η φιλοδοξία

Μακριά από κάθε διάθεση «απογείωσης» των προσδοκιών παιδιών και γονέων, ο πρώην καλαθοσφαιριστής με 19 χρόνια ενεργού δράσης, νυν προπονητής και συντονιστής του αθλητικού προγράμματος του Global BB Report, κ. Νίκος Μπουντούρης, αναφέρει: «Οι πιθανότητες να παίξει κάποιος μπάσκετ επαγγελματικά είναι μηδαμινές – ένας στους 30.000! Προσωπικά, είχα την ευτυχία να παίξω για πολλά χρόνια. Αν και είναι ένα πολύ ωραίο όνειρο, συχνά γίνεται εφιάλτης για τα παιδιά, καθώς αφοσιώνονται στο μπάσκετ εγκαταλείποντας τη μελέτη. Οπως συνηθίζω να λέω στους παίκτες μου, “όταν έχεις δύο επιλογές στη ζωή σου, παύεις να είσαι όμηρος της μίας”. Φιλοδοξία μας, να δημιουργηθεί μια τάση, ώστε να μπορέσει κάποιος να σπουδάσει στην Αμερική δωρεάν λόγω του μπάσκετ, αποκτώντας ταυτόχρονα ένα γνωστικό υπόβαθρο. Κάποιοι, εφόσον σπουδάσουν εκεί, μπορεί να βρουν μία θέση στο NBA ή στην Ευρώπη, είτε ως παίκτες είτε σε άλλο πόστο – όχι απαραίτητα αγωνιστικό. Μπορούν να εξελιχθούν σε στελέχη, προπονητές, μάνατζερ ή οτιδήποτε άλλο αφορά το αντικείμενο σπουδών του καθενός. Είναι σημαντικό να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας μια νοοτροπία που δεν θα τα “καταστρέφει”, επενδύοντας σε ένα όνειρο, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, δεν θα χρειαστεί να θυσιάσουν την αγάπη τους για τον αθλητισμό. Ακολουθώντας τα σωστά βήματα, είναι βέβαιο πως δεν θα χάσουν τη ζωή τους», καταλήγει.

Οι δυσκολίες

Οσο για τις δυσκολίες που θα βρει μπροστά του ένας εκκολαπτόμενος φοιτητής-καλαθοσφαιριστής πηγαίνοντας στην Αμερική; «Η αλλαγή κουλτούρας και το πολύ σκληρό πρόγραμμα», συνοψίζει ο coach Μαρκ Κουκ, προσθέτοντας: «Το πρόγραμμα είναι “στρατιωτικό”, ο ίδιος ο προπονητής ασκεί ανελλιπώς έλεγχο. Να τονιστεί ότι τα πανεπιστήμια παρέχουν υποστήριξη στη μελέτη, όταν αυτή απαιτείται. Η επιτυχία προκύπτει από τη συνέπεια». Πόσο εύκολα θα παίξουν οι Ευρωπαίοι μπάσκετ στην Αμερική; «Το μπάσκετ εκεί είναι διαφορετικό – πιο γρήγορο, πιο δυνατό. Κάθε ξένος φοιτητής μου λέει στην αρχή: “Κόουτς, θα μπορέσω;”. Τους χρειάζεται περίπου ένας χρόνος προσαρμογής, να μάθουν να παίζουν πιο χαμηλά… Θα πετύχουν τα παιδιά “that can be coached”, που είναι δεκτικά, δηλαδή σε όσα τους διδάσκει ο προπονητής. Κατά τα άλλα, οι Ευρωπαίοι έχουν υψηλό μπασκετικό IQ, είναι πιο έξυπνοι παίκτες». Από τη συναναστροφή του με τις ελληνικές οικογένειες, πόσο ρεαλιστικοί πιστεύει ο κ. Κουκ ότι είναι οι στόχοι που θέτουν; «Οταν είσαι 15, δικαιούσαι να έχεις πολύ υψηλές φιλοδοξίες, γιατί έχεις μπροστά σου τον χρόνο να αναπτύξεις τις ικανότητές σου. Το ίδιο, όμως, ισχύει και στην Αμερική: όσοι παίζουν σε πανεπιστήμια Division 1, πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν στο NBA. Παντού τα ίδια είναι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή