Νέες ταινίες: Απολαυστικό χιούμορ και… ξύλο

Νέες ταινίες: Απολαυστικό χιούμορ και… ξύλο

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απίθανη σχέση ***½

ΚΟΜΕΝΤΙ (2019)

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Λεβίν

Ερμηνείες: Σαρλίζ Θέρον, Σεθ Ρόγκεν, Μπομπ Οντένκιρκ

Μια αναπάντεχα φρέσκια ρομαντική κομεντί μάς έρχεται αυτή την εβδομάδα βασισμένη στο καλογραμμένο σενάριο αλλά και στο χαρισματικό δίδυμο των πρωταγωνιστών της. Η Σάρλοτ (Σαρλίζ Θέρον) είναι επιτυχημένη πολιτικός, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και με φιλοδοξίες που φτάνουν ώς τον Λευκό Οίκο. Ο Φρεντ (Σεθ Ρόγκεν) από την άλλη είναι μαχητικός δημοσιογράφος, έτοιμος να τα βάλει με οποιονδήποτε απειλεί τη δεοντολογία του, γεγονός που τον οδηγεί (αναπόφευκτα) στην ανεργία. Οι δυο τους θα έρθουν κοντά όταν εκείνος θα προσληφθεί στην ομάδα της, όμως οι απαιτήσεις τις πολιτικής θα βάλουν σε δοκιμασία τη σχέση τους.

Η αισθηματική ιστορία γίνεται το κέντρο γύρω από το οποίο παρατίθεται πλήθος απολαυστικών σχολίων πάνω στη σημερινή Αμερική: μικροπολιτική, κοινωνία, περιβάλλον, ρατσισμός, διεθνείς σχέσεις· όλα φιλτράρονται μέσα από το κωμικό πρίσμα με συχνά ιδιοφυείς και ξεκαρδιστικούς διαλόγους. Ο Σεθ Ρόγκεν συνεργαζόμενος με τον μόνιμο παραγωγό του, Εβαν Γκόλντμπεργκ, υποδύεται ουσιαστικά μια εξέλιξη του χαρακτήρα που έχουμε δει σε κωμωδίες όπως τα «Superbad», «Φούντα Εξπρές», «This is the End» κ.ο.κ. Εχοντας πια «ωριμάσει», ο άλλοτε κάφρος νεαρός είναι σήμερα ένας παθιασμένος, καταφανώς απερίσκεπτος όμως, ιδεολόγος. Στόχος του είναι να κάνει τον κόσμο καλύτερο, χωρίς βέβαια να ξέρει ακριβώς με ποιο τρόπο.

Το χαρακτηριστικό στυλ του Ρόγκεν διαποτίζει την ταινία και θα ήταν ίσως υπερβολικό αν δίπλα του δεν είχε την απίθανη προσωπικότητα της Σαρλίζ Θέρον. Η σπουδαία ηθοποιός όχι μόνο κρατά τις ισορροπίες, αλλά υιοθετεί και με άνεση τη χιουμοριστική ταυτότητα του φιλμ, προσφέροντας απλόχερα το γέλιο. Η σκηνή στην οποία διαχειρίζεται μια υπόθεση ομηρίας ενώ βρίσκεται σε κατάσταση… ευθυμίας, είναι πραγματικά άχαστη.

Εκτός από τους δυο τους, πάντως, εδώ υπάρχουν κι άλλα σημαντικά ονόματα σε δεύτερους ρόλους. Ο Μπομπ Οντενκιρκ («Better Call Saul») είναι απολαυστικός ως καρικατούρα προέδρου, ο Αντι Σέρκις μεταμορφώνεται σε αδίστακτο «βαρώνο» των μίντια, ενώ ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ ντύνεται πέφτουλας πρωθυπουργός του Καναδά.

Jοηh Wick: Κεφάλαιο 3 ***

ΔΡΑΣΗΣ (2019)

Σκηνοθεσία: Τσαντ Σταχέλσκι

Ερμηνείες: Κιάνου Ριβς, Χάλι Μπέρι, Ιαν ΜακΣέιν

O διάσημος εκτελεστής Τζον Γουίκ επιστρέφει για μία ακόμη περιπέτεια, στο τρίτο και μάλλον πιο καλοφτιαγμένο κεφάλαιο της σειράς ταινιών δράσης. Ο Κιάνου Ριβς ντύνεται ξανά το άψογο μαύρο κοστούμι του, το οποίο όμως αυτή τη φορά είναι από την αρχή λεκιασμένο με αίμα. Ο ήρωας βρίσκεται κατευθείαν κυνηγημένος, έξω από την προστασία της περίφημης Τράπεζας των παρανόμων και με μια πελώρια επικήρυξη πάνω από το κεφάλι του. Οι εχθροί του μετριούνται σε χιλιάδες, οι σύμμαχοι είναι ελάχιστοι και ο χρόνος σε βάρος του. Αφήνοντας στην άκρη την υποτυπώδη πλοκή, η οποία έχει πραγματικά συμβολικό χαρακτήρα, δεν μπορεί να μην θαυμάσει κανείς μια ολόκληρη σειρά από άψογα χορογραφημένες σκηνές δράσης, γεμάτες σφαίρες, αίμα και εντυπωσιακές μονομαχίες. Τα ιαπωνικά φιλμ πολεμικών τεχνών και οι φαντασίες τύπου «Μάτριξ» συναντούν το αιματηρό χιούμορ του Κουέντιν Ταραντίνο, σε ένα δίωρο που κυλά με το πόδι κολλημένο στο γκάζι, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει καταδίωξη με… ιππασία στους δρόμους της μεγαλούπολης.

Μια αγάπη ανέφικτη **½

Σκηνοθεσία: Kατρίν Κορσινί

Ερμηνείες: Βιρζινί Εφιρά, Νιλς Σνάιντερ, Τζένι Μπεθ

Μια ασυνήθιστη οικογένεια

Ενας έρωτας που διατρέχει τις δεκαετίες αλλά και η αγάπη του παιδιού προς τους γονείς του είναι οι πρωταγωνιστές ενός γαλλικού φιλμ δίχως πολλές εκπλήξεις. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Ρασέλ, ένα λαϊκό κορίτσι συναντά τον Φιλίπ, έναν μορφωμένο νεαρό αριστοκρατικής καταγωγής. Καρπός του σύντομου αλλά φλογερού έρωτά τους είναι η Σαντάλ, την οποία ωστόσο ο Φιλίπ αρνείται να αναγνωρίσει. Καθώς τα χρόνια προχωρούν, οι δύο γονείς συναντιούνται περιστασιακά, ενώ το παιδί προσπαθεί να μοιράσει τα συναισθήματά του ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικούς ανθρώπους. Μια αρκετά παράξενη σχέση τροφοδοτεί τη δραματουργία ενός φιλμ που εξερευνά τις πιο αρχετυπικές οικογενειακές σχέσεις. Τα πράγματα γίνονται σίγουρα πιο ενδιαφέροντα, καθώς η Σαντάλ μεγαλώνει και οι ισορροπίες αλλάζουν, ωστόσο οι δραματικές κορυφώσεις του σεναρίου δεν συμφωνούν με την κάπως άνευρη απεικόνιση.

Sugartown: Για μια χούφτα ψήφους ***

Σκηνοθεσία: Kίμων Τσακίρης

Εμφανίζεται ο Πανταζής Χρονόπουλος

Στην καρδιά του σουρεαλισμού

Ο βραβευμένος δημιουργός του «Sugartown: Οι γαμπροί» ολοκληρώνει την τριλογία του γύρω από την κοινωνία της Ζαχάρως, με ένα άκρως επίκαιρο πολιτικό ντοκιμαντέρ. Ο (θρυλικός) έκπτωτος δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος καταφέρνει να ανακτήσει το δικαίωμα να κατεβεί στις εκλογές. Αμέσως ξεκινάει την προεκλογική του εκστρατεία, επιστρατεύοντας κάθε μέσο, προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη μία θητεία. Ο πολιτικός σουρεαλισμός της επαρχίας παρουσιάζεται σε όλο του το μεγαλείο, με τις γνωστές κωμικοτραγικές καταστάσεις: χάρες και έργα της τελευταίας στιγμής, σταυρωμένα ψηφοδέλτια σε οικογένειες και ηλικιωμένους, εξωφρενικές υποσχέσεις κ.ο.κ. εμφανίζονται με φυσικότητα μπροστά στην κάμερα προκαλώντας ένα διαρκές μελαγχολικό χαμόγελο. Ο πραγματικός σχολιασμός δεν είναι και τόσο απαραίτητος, μιας και η εικόνα μιλάει από μόνη της.

Μπέργκμαν: Ενας αιώνας ***

Σκηνοθεσία: Μαργκαρέτε φον Τρότα

Ερμηνείες: Ινγκμαρ Μπέργκμαν, Λιβ Ούλμαν, Ολιβιέ Ασαγιάς

Ο μεγάλος δάσκαλος του σινεμά

Εκατό χρόνια μετά τη γέννηση του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, η Γερμανίδα σκηνοθέτις Μαργκαρέτε φον Τρότα δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή και το έργο του κορυφαίου κινηματογραφιστή. Αντλώντας υλικό μέσα από τις ίδιες τις εμβληματικές ταινίες του Μπέργκμαν («Η Εβδομη σφραγίδα», «Αγριες φράουλες», «Φάνι και Αλέξανδρος κ.ά.»), το φιλμ επιχειρεί να προσεγγίσει την προσωπικότητα και να αναδείξει τις ανησυχίες που κρύβονται πίσω τους – από την αυστηρή παιδική ανατροφή μέχρι την απομόνωση του νησιού Φάρο, ακολουθεί τα βήματα του μεγάλου Σουηδού. Επιπλέον, φιλοξενεί τις συνεντεύξεις ατόμων του οικογενειακού του περιβάλλοντος, συνεργατών αλλά και νεότερων συναδέλφων κινηματογραφιστών, οι οποίοι επηρεάστηκαν βαθιά από το έργο του. Το τελευταίο παρουσιάζεται όχι απλά ως σύνολο αλλά και χωρισμένο σε επιμέρους περιόδους, ανάλογα με τη δυναμική των θεματικών του.

Εμείς…

Ξεκινά από σήμερα στον κινηματογράφο Αστυ το καθιερωμένο Ταινιόραμα. Οπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, και μέχρι τις 7 Ιουλίου, ο κεντρικός κινηματογράφος διοργανώνει θεματικού τύπου προβολές –τρεις καθημερινά– με γνωστές ταινίες που διακρίθηκαν σε φεστιβάλ, αποτελούν μεμονωμένες ενότητες ή ξεχωρίζουν μέσα από το έργο των σπουδαίων δημιουργών τους. Η αρχή γίνεται με την ενότητα «Περσικά αριστουργήματα», όπου μπορεί κανείς να δει αρχικά τον «Εμποράκο» του Ασγκάρ Φαραντί και στη συνέχεια τα ακόμα πιο πρόσφατα «Περίπτωση συνείδησης» του Βαχίντ Τζαλιλβάντ και «Το γύρισμα της τύχης» του Ραμπίν Λαβαφιπούρ. Και οι τρεις ταινίες έχουν ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ.

…και οι άλλοι

Παρά το γεγονός πως βαδίζει πια στα 80 του, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα (φωτ.) αποκάλυψε πως τώρα ετοιμάζεται για την ταινία που αποτελεί διαχρονικό κινηματογραφικό του όνειρο. Ο τίτλος του φιλμ είναι «Megalopolis», ενώ για πρωταγωνιστή του έχει έναν φιλόδοξο αρχιτέκτονα, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει μια δική του ουτοπία στην πόλη της Νέας Υόρκης, όμως βρίσκει εμπόδια από τη δημαρχιακή αρχή. Ο Κόπολα δήλωσε πρόσφατα πως βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για τους βασικούς ρόλους με τους Τζουντ Λο και Σάια Λαμπέφ. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρότζεκτ υπάρχει στο «ραντάρ» εδώ και δεκαετίες, ωστόσο πήγε πίσω μετά τις 9/11.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή