Κατρούγκαλος στο Politico: Καλεί την Ε.Ε. να επισπεύσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία

Κατρούγκαλος στο Politico: Καλεί την Ε.Ε. να επισπεύσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό Politico, o υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε ότι θέλει οι Βρυξέλλες να αφήσουν την πόρτα ανοιχτή στην Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ κάλεσε την Ενωση να επισπεύσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως το μέλλος της γείτονος βρίσκεται εντός της Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει βυθιστεί στον απολυταρχισμό αλλά και παρά την αμφιλεγόμενη απόφασή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στα κυπριακά ύδατα, γράφει χαρακτηριστικά το αμερικανικό περιοδικό. 

«Είμαστε ανάμεσα στις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που εξακολοθούν να πιστεύουν σε αυτό», σημείωσε ο Ελληνας υπουργός, αναφερόμενος στη διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Πρόσθεσε δε ότι «(σ.σ. η Αγκυρα) πρέπει πρώτα να σέβεται τις υποχρεώσεις της (…) όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ενδεχόμενη ένταξη της γείτονος στο μπλοκ εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία. 

«Το θέμα της ένταξης της Τουρκίας ήταν από την αρχή ένα αμφισβητούμενο ζήτημα για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά έγινε ακόμη πιο αμφιλεγόμενο τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινητοποίησε την εδραίωση της εξουσίας του, καταργώντας την εύθραυστη δημοκρατία της Τουρκίας», αναφέρει το Politico υπενθυμίζοντας ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση εκλογής του, θα δώσει εντολή να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βρυξελλών – Αγκυρας. 

Ο τερματισμός της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας απαιτεί την ομόφωνη έγκριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ – και ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Κύπρος, υποστηρίζουν την προσχώρησή της, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

«Στην Ελλάδα, η ακύρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων  δεν υποστηρίζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία», γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία να παρθούν ομόφωνες αποφάσεις επί του ζητήματος, υπογραμμίζει το αμερικανικό περιοδικό. 

«Η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα ύδατα που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο που είναι μέλος της Ε.Ε. (…) έχει προκαλέσει τη κατακραυγή των Βρυξελλών αλλά και της Ουάσινγκτον», σημειώνει στο δημοσίευμά του το Politico. 

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος πιστεύει ότι η κίνηση της Τουρκίας προέρχεται από την αδυναμία της χώρας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει προωθήσει την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως το Ισραήλ και την Ιορδανία.

«Νιώθουν απομονωμένοι, αλλά η απομόνωσή τους είναι το αποτέλεσμα των δικών τους επιλογών, όχι των δικών μας. Εμείς θέλουμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για τη Βόρει Μακεδονία

Ο Έλληνας υπουργός παρότρυνε επίσης την Ε.Ε. να προχωρήσει με την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για τις βαλκανικές χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό περιοδικό υπενθύμισε ότι η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίαςστο ΝΑΤΟ και ίσως στην ΕΕ.

Στα τέλη Ιουνίου, η Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσει εάν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ όπως υπογραμμίζει το Politico, «δεν είναι καθόλου βέβαιο τι θα αποφασίσουν καθώς ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες, αντιτίθενται στη διεύρυνση». 

Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε τις Βρυξέλλες να δώσουν μια σαφή πορεία προς την ένταξη στη Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας: «Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν στείλει αυτό το μήνυμα τον Ιούνιο, αυτό θα αποτελέσει πλήρη αποτυχία της στρατηγικής της να επιβάλει κανόνες και αρχές στα Βαλκάνια και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα ελπίδας στις υποψήφιες χώρες». 

Πρόσθεσε δε ότι τα Σκόπια «έχουν πρακτικά ανταπεξέλθει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις» που τους ζητήθηκαν. «Για μας [η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας] είναι ένα κρίσιμο θέμα», πρόσθεσε. 

Τον Ιούνιο, είναι πιθανό η Ε.Ε. να ανακοινώσει επίσης την απόφασή της σχετικά με την ένταξη της Αλβανίας, παρόλο που οι διπλωμάτες αφήνουν να εννοηθεί ότι αναμένουν πως μόνο η Βόρεια Μακεδονία θα λάβει το «πράσινο φως».

«Σίγουρα, αν η Αλβανία είναι έτοιμη, πρέπει επίσης να ενταχθεί, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για τη Βόρεια Μακεδονία», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Πηγή: POLITICO

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή