Τη διάλυση της ΕΕ στα επόμενα είκοσι χρόνια βλέπουν οι Ευρωπαίοι πολίτες

Τη διάλυση της ΕΕ στα επόμενα είκοσι χρόνια βλέπουν οι Ευρωπαίοι πολίτες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου, το ιστορικό υψηλό που παρουσιάζει η στήριξη των Ευρωπαίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα (τα 2/3 των πολιτών της ΕΕ τη βλέπουν… με καλό μάτι), συνοδεύεται από μία παράλληλη έντονη ανησυχία σχετικά με την επιβίωση του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του YouGov για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Διεθνών Σχέσεων (European Council of Foreign Relations), η οποία διεξήχθη σε 14 χώρες της ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να διαλυθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα με είκοσι χρόνων. Πιο ειδικά, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ελλάδα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε πως θεωρεί «ρεαλιστική πιθανότητα» την αποσύνθεση της ΕΕ τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια. Μόνο στη Σουηδία (44%), τη Δανία (41%) και την Ισπανία (40%) η πλειοψηφία των πολιτών δεν βλέπει πολλές πιθανότητες σε αυτό το σενάριο διάσπασης. 

Η μεγαλύτερη απαισιοδοξία σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης απαντάται στη Γαλλία, όπου το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με το 58% των πολιτών να πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να έχει διαλυθεί μέχρι το 2039.

Ακόμη, το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η ανησυχία για τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος έρχεται σε μία χρονική στιγμή που η στήριξη στην ΕΕ είναι ψηλότερη από κάθε άλλη χρόνια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, αυτή η ανησυχία που αισθάνονται οι πολίτες σχετικά με το μέλλον της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας είναι αποτέλεσμα μίας αίσθησης οικονομικής ανασφάλειας, καθώς και μίας έλλειψης σιγουριάς όσον αφορά το παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι και της θέσης της Ευρώπης μέσα σε αυτό. 

Πιο ειδικά, βάσει της έρευνας, η πλειοψηφία των πολιτών σε σχεδόν όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος, νιώθει ότι οι ζωές των επόμενων γενιών θα είναι χειρότερες από της σημερινής, εκφράζοντας αγωνία κυρίως για το μέλλον της οικονομίας και τις σχέσεις των κρατών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, ένας καθόλου αμελητέος αριθμός πολιτών (τρεις στους δέκα συγκεκριμένα), βλέπει ως ρεαλιστική εξέλιξη ακόμη και μία πιθανή πολεμική σύγκρουση στη Γηραιά Ήπειρο κατά τα επόμενα χρόνια, σχεδόν επτά δεκαετίες μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, η οποία έφερε μαζί τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, σε μία ένωση που κύριος σκοπός της ήταν η αποφυγή περαιτέρω συρράξεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Η πίστη σε μία τέτοια προοπτική είναι πιο έντονη στο περισσότερο ευρωσκεπτικιστικό κομμάτι των πολιτών, το οποίο σκοπεύει να απέχει ή να ψηφίσει για λαϊκίστικα και ακροδεξιά κόμματα στις εκλογές της 26ης Μαΐου (το 46% των ψηφοφορών του Εθνικού Συναγερμού της Λε Πεν και το 41% της Εναλλακτικής για τη Γερμανία εξέφρασε αυτή την άποψη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή