Δεν «κράτησε» τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

Δεν «κράτησε» τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ασανσέρ» θύμιζε για άλλη μία συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς από κέρδη σχεδόν 1,5% που σημείωνε στα μέσα της ημέρας, τα πάνω ήρθαν ξανά… κάτω (όπως και στη συνεδρίαση της Τετάρτης) και ο Γενικός Δείκτης έφτασε να διαπραγματεύεται ακόμα και σε αρνητικό έδαφος λίγο πριν από το κλείσιμο, με τους αγοραστές να μένουν από δυνάμεις. Τελικά, την εικόνα του Γενικού Δείκτη «έσωσαν» η σημαντική άνοδος της μετοχής της Εθνικής, καθώς και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις επενδυτών σε κάποιους δεικτοβαρείς τίτλους (όπως ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Τιτάν, Ελλάκτωρ), οι οποίες απορρόφησαν τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο υπόλοιπο ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 726,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,91 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,45%, ενώ αμετάβλητος ήταν ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 598,57 μονάδες, με την Εθνική να κλείνει στο +3,48%, την Alpha Bank στο -0,16%, την Eurobank στο -0,42% και η Πειραιώς στο +0,42%.

Με αφορμή και το Investor Day στο Λονδίνο, η χθεσινή ημέρα ήταν χωρίς αμφιβολία η ημέρα της Εθνικής, αφού μετά τα ισχυρά κέρδη της στο ταμπλό κατάφερε να περάσει σε κεφαλαιοποίηση την Alpha Bank και να βρεθεί στην πρώτη θέση σε όρους χρηματιστηριακής αξίας. Συγκεκριμένα, η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ διαμορφώθηκε στο 1,93 δισ. ευρώ, της Alpha στο 1,88 δισ. ευρώ, της Eurobank στο 1,56 δισ. ευρώ και της Πειραιώς στα 623 εκατ. ευρώ.

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, εξηγώντας την εικόνα έντονης ενδοσυνεδριακής μεταβλητότητας στο Χ.Α., οι αλλαγές που ανακοίνωσε η MSCI στις αρχές της εβδομάδας με τις αναβαθμίσεις της Εθνικής και της Eurobank, οδηγούν πολλά funds σε αναπροσαρμογές των χαρτοφυλακίων τους, κάτι που αναμένεται να… κοπάσει μετά τις 29 Μαΐου, όταν και θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές αυτές. Η απουσία, την ίδια στιγμή, από το Χ.Α. ισχυρών χαρτοφυλακίων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην πτώση, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί η αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις χάνει τα πολύ υψηλά ενδοσυνεδριακά της κέρδη. Σημαντικό ρόλο στην αστάθεια της αγοράς παίζουν και οι αντιδράσεις γύρω από τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης, με τους Ευρωπαίους να έχουν ήδη δείξει τις ενστάσεις τους, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας προχώρησε για δεύτερη ημέρα σε προειδοποιήσεις για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή