Βροχή «προεκλογικών» τροπολογιών

Βροχή «προεκλογικών» τροπολογιών

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρακτικές κομμένες και ραμμένες από την κακή πλευρά της πρόσφατης μεταπολιτευτικής ιστορίας αντιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη διαρκή λεκτική διαφοροποίησή του από το «παλιό πολιτικό σύστημα». Xθες, το κυβερνών κόμμα μετέτρεψε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε στη Βουλή και το οποίο αφορούσε την κύρωση δωρεάς «μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου», σε «όχημα» για ένα πρωτοφανές μπαράζ ρυθμίσεων με σαφή προεκλογική σκοπιμότητα. Το φαινόμενο κατήγγειλε σύσσωμη η αντιπολίτευση, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν, μάλιστα, πως οι ενστάσεις είναι μεν δίκαιες, πλην όμως υπάρχουν θέματα «επείγοντα» που πρέπει να διευθετηθούν. Το ζήτημα προέκυψε επειδή κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν δέκα υπουργικές και έξι βουλευτικές τροπολογίες στο εν λόγω σχέδιο νόμου που οι περισσότεροι θεωρούν πως ήταν το τελευταίο πριν από τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Κορυφαίος κοινοβουλευτικός παράγοντας σημείωνε πριν από λίγο καιρό ότι ατύπως η Βουλή θα «υπολειτουργεί» κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα ψηφίζονται νομοσχέδια την τελευταία πριν από τις κάλπες εβδομάδα, ή και σε εκείνη που θα μεσολαβεί μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν σε αναμονή δύο νομοσχέδια-κυρώσεις διεθνών συμβάσεων, τα οποία υπό προϋποθέσεις και αν κριθεί αναγκαίο από την πλειοψηφία μπορεί να εισαχθούν προς ψήφιση μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ώστε και εκείνα με τη σειρά τους να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω «τακτοποιήσεις» τμημάτων του εκλογικού σώματος. Πέραν του γεγονότος ότι παραβιάστηκε η αρχή της καλής νομοθέτησης, καθώς οι περισσότερες από τις επίμαχες τροπολογίες είτε είναι άσχετες με το περιεχόμενο του νομοθετήματος στο οποίο προσαρτήθηκαν, είτε κατατέθηκαν εκπρόθεσμα, ακόμα και την ώρα που βρισκόταν στην τελική ευθεία η συζήτηση στην Ολομέλεια, υπάρχει και σειρά άλλων παραφωνιών: Ενδεικτικά αναφέρεται πως βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ –φαρμακοποιοί στο επάγγελμα– προώθησαν τροπολογία ευνοϊκή για την επαγγελματική τους ομάδα, ενώ υπάρχουν και μη επαρκώς κοστολογημένες τροπολογίες, ή και πως αρκετές τροπολογίες αφορούν μετατάξεις-αποσπάσεις υπαλλήλων και εργαζομένων, ακόμα και «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων».

Στην έντονη δραστηριότητα με προεκλογικό άρωμα, προστέθηκε η χθεσινή κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να συναντήσει επί δύο ώρες εκπροσώπους από σωματεία καθαριστριών σχολικών μονάδων, αναδεικνύοντας σταθερά το δίλημμα «με τους πολλούς ή με τις ελίτ». Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μία ακόμη προεκλογική παροχή, ανακοινώνοντας αύξηση 10% στις απολαβές τους, ενώ ικανοποίησε και ένα πάγιο αίτημα, την ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά. Για το Μαξίμου η σειρά πρωτοβουλιών που λαμβάνονται με ρυθμό χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστημα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η «μίνιμουμ αποκατάσταση των αδικιών» που προκάλεσε η κρίση. Ο προεκλογικός χρόνος, όμως, που λαμβάνουν χώρα όλες οι παροχές τις εντάσσει αναμφίβολα στον προεκλογικό αγώνα, με τον κ. Τσίπρα να κάνει στην πράξη αυτό που προσάπτει στα «παλιά» κόμματα με κάθε αφορμή: την ψηφοθηρία.

Βροχή «προεκλογικών» τροπολογιών-1

Την αίσθηση αυτή εντείνει το γεγονός πως ο πρωθυπουργός σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του τονίζει πως οι παροχές στις οποίες προχωρά γίνονται βάσει σχεδίου «εδώ και δύο χρόνια». Εμμέσως, δηλαδή, ομολογεί πως προχώρησε σε μία υπερφορολόγηση σε «νεκρό εκλογικά χρόνο», η οποία του επιτρέπει να προχωρήσει σε παροχές λίγο πριν από τις εκλογές. Στο διά ταύτα, πάντως, στο Μαξίμου ποντάρουν πολλά στις προεκλογικές παροχές, με κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν με βεβαιότητα πως η διαφορά στις ευρωεκλογές θα είναι μικρότερη των δημοσκοπήσεων. Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Δευτέρα οι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους να μπαίνει η λεγόμενη 13η σύνταξη, μόλις πέντε 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Τέλος, ενόψει των τελευταίων επτά ημερών, ο κ. Τσίπρας έχει πάρει ολοκληρωτικά πάνω του τον προεκλογικό αγώνα με συνεχόμενες ομιλίες. Μετά τη Λαμία, όπου μίλησε χθες, ακολουθούν ο Πειραιάς, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα.

Τα εγκαίνια του ακίνητου συρμού

Τα δεύτερα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης, που, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα λειτουργήσει περί τα τέλη του 2020, έγιναν χθες. «Επιτέλους μπήκε ο πρώτος συρμός στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας» είπε ο υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, παραλείποντας να συμπληρώσει ότι θα μείνει εκεί, ακίνητος. Από την κυβέρνηση το μετρό της συμπρωτεύουσας επιστρατεύθηκε ως προεκλογικό σκηνικό. Μετά τα πρώτα εγκαίνια στο περιθώριο της ΔΕΘ από τον κ. Τσίπρα, σε σταθμό «ντυμένο» με μουσαμάδες πάνω στους οποίους ήταν ζωγραφισμένος βασικός εξοπλισμός, όπως τα εκδοτήρια, ο παραλογισμός των εγκαινίων χωρίς αντικείμενο επαναλήφθηκε χθες. Με μια επιπλέον πινελιά: τη φωτογράφιση των επισήμων, καθήμενων στο εσωτερικό ενός συρμού που δεν μετακινήθηκε ούτε κατά ένα εκατοστό. Είχε προηγηθεί, μία ημέρα πριν, το πρώτο, ειδικό, γρήγορο, πλήρως ηλεκτροκινούμενο δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από Αθήνα έως Θεσσαλονίκη, που διήρκεσε 7,5 ώρες, καθώς επίσης έγινε σε ρυθμούς προεκλογικής περιοδείας με στάσεις σε όλους τους σταθμούς.

«Ξηλώνεται» το ωράριο φαρμακείων

Βροχή «προεκλογικών» τροπολογιών-2

Απαγορεύεται καθολικά η λειτουργία των φαρμακείων σε αργίες, με την εξαίρεση των διανυκτερεύσεων και των διημερεύσεων.

Βήμα πίσω από το ελεύθερο ωράριο των φαρμακείων, που την τελευταία πενταετία έχει δυσαρεστήσει μεγάλη μερίδα των φαρμακοποιών, κάνει η κυβέρνηση λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες. Με τροπολογία που κατέθεσαν χθες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία έκανε δεκτή το υπουργείο Υγείας, απαγορεύεται ρητά και καθολικά η λειτουργία –με την εξαίρεση των διανυκτερεύσεων και των διημερεύσεων– των φαρμακείων τις εξής ημερομηνίες: 25η Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα Πάσχα, 15η Αυγούστου, 25η και 26η Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, 6η Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, 1η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου, ημέρα Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του πολιούχου αγίου της πόλης και την ημέρα απελευθέρωσης της πόλης. Σημειώνεται ότι έως σήμερα ο τρόπος λειτουργίας των φαρμακείων τις ημέρες αυτές οριζόταν από τον φαρμακευτικό σύλλογο της κάθε περιοχής. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα (από 25% σε 12,5% και από 10% σε 5%) όταν αυτά λαμβάνουν μειωμένη τιμή έπειτα από διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Με σαφή τη διάθεση προεκλογικής παροχολογίας, το υπουργείο Υγείας με άλλη τροπολογία ορίζει ότι το σύνολο των εξειδικεύσεων των γιατρών θα είναι αμειβόμενες. Εως σήμερα αυτό ισχύει μόνο για την εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία και την Εντατική Νοσηλεία των Νεογνών. Πλέον όλες οι ιατρικές εξειδικεύσεις (Επείγουσα Ιατρική, Επεμβατική Ακτινολογία, Κλινική Μικροβιολογία, Λοιμωξιολογία, Εντατική Θεραπεία, Εντατική Νοσηλεία Νεογνών και Σακχαρώδης Διαβήτης) θα είναι αμειβόμενες με αποδοχές ίσες με εκείνες των ειδικευόμενων γιατρών, με την προϋπόθεση ότι οι γιατροί δεν ασκούν άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Τέλος, στη βροχή των τροπολογιών που κατατέθηκαν χθες περιλαμβάνεται και ρύθμιση που εμμέσως παρατείνει τη θητεία επικουρικού προσωπικού μέσω της ένταξης της μισθοδοσίας του σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται και με κοινοτικούς πόρους.

Νωρίτερα η πληρωμή συντάξεων Ιουνίου

Ακόμη και οι συντάξεις Ιουνίου, που υπό κανονικές συνθήκες η πληρωμή τους θα ξεκινούσε την Τρίτη 28 Μαΐου, αναμένεται να πληρωθούν νωρίτερα, και δη πριν από τις τριπλές εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Να σημειωθεί ότι ο πρόσφατος νόμος που πέρασε την περασμένη Τρίτη από τη Βουλή, ορίζει ως ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς, την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα και για τους μισθωτούς την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. «Προβλέπει», μάλιστα, ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι ημερομηνίες αυτές μπορούν να διαφοροποιηθούν έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του ΕΦΚΑ και έγκριση του υπουργού Εργασίας. Ο ΕΦΚΑ κάνει χρήση αυτής της διάταξης σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» πριν καλά καλά δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ο νόμος. Επικαλείται τις προβλεπόμενες αλλαγές που οδηγούσαν στην πληρωμή των συντάξεων το νωρίτερο την Τρίτη 28 Μαΐου και «για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019», ζητεί την πληρωμή των συνταξιούχων που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ, τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο στις 24 Μαΐου 2019, ημέρα Παρασκευή. Οι συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) θα καταβληθούν στις 28 Μαΐου 2019, ημέρα Τρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή