Μείωση φόρων, αλλά για ποιον;

Μείωση φόρων, αλλά για ποιον;

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγραψε ο υπουργός Οικονομικών, όχι κάποιος άσχετος, και ανακοίνωσε: «Εκτός από το προκαλούμενο κόστος των εν λόγω μέτρων, προκύπτουν θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις από το σχέδιο ρύθμισης οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τη φορολογική διοίκηση». Τι εννοεί; Οτι το κράτος δεν θα δαπανήσει μόνον για τα επιδόματα, αλλά θα εισπράξει από τις πληρωμές που θα ξεκινήσουν να κάνουν όσοι ρυθμίσουν τις παλαιές και σωρευμένες οφειλές τους προς τα Ταμεία και την εφορία. Σωστό; Δεν είναι λάθος, αλλά γιατί σκέφθηκε να το διευκρινίσει ο κ. Τσακαλώτος;

Είναι προφανώς ο πρώτος που λαμβάνει τα θυμωμένα μηνύματα των Βρυξελλών. Οι κ. Μοσκοβισί, Γιούνκερ, Κοστέλο και άλλοι νιώθουν προδομένοι. Εβαλαν πλάτες στους Τσίπρα-Τσακαλώτο, εγγυήθηκαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταλάβει παλαιότερα λάθη της και δεν πρόκειται να τα επαναλάβει. Στην Ευρώπη πληθαίνουν εκείνοι που αμφισβητούν τις Βρυξέλλες: «Σας ξεγέλασαν» τους λένε πολλοί βουλευτές, τεχνοκράτες και άλλοι κυβερνητικοί. Οι «Ελληνες» θα ξανακάνουν όσα λάθη έκαναν και έφτασαν στο σημείο να χρειάζονται τρία προγράμματα διάσωσης και πάνω από 200 δισ. ευρώ για να σταθεί στα πόδια του το κράτος πιστεύουν ήδη πολλοί στις αγορές και, το χειρότερο, το λένε παντού, ολοένα και πιο δυνατά, ολοένα και πιο συχνά.

Ισως ο κ. Τσακαλώτος να μην το θυμάται, αλλά και η κυβέρνηση Καραμανλή περίμενε, το 2009, πολλά (πάρα πολλά, όπως αποδείχθηκε…) από τις ρυθμίσεις που θα γίνονταν για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Θα εισέπραττε το κράτος μερικά δισεκατομμύρια και θα έκλεινε τη δημοσιονομική τρύπα. Τίποτε τέτοιο δεν συνέβη. Τα ποσά που εισπράχθηκαν ήταν ελάχιστα, τα αυθαίρετα έμειναν αυθαίρετα και εμείς πληρώσαμε πανάκριβα τη δημοσιονομική αταξία. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις χρωστούμενες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μικρομεσαίων. Το ίδιο πρέπει να προσθέσουμε και με τα χρέη προς τις τράπεζες για τα γνωστά σε όλους μας κόκκινα δάνεια.

Είναι παράδοξο για έναν υπουργό Οικονομικών να ισχυρίζεται ότι μπορεί να μοιράζει πρόσθετες παροχές, λίγο πριν από τις εκλογές, επειδή κάποιοι πολίτες θα πληρώσουν στο κρατικό ταμείο όσα δεν πλήρωσαν τα προηγούμενα έτη.

Κάποιος πρέπει να σκεφθεί ότι την κρίση την πήραν στους ώμους τους και τους κόστισε πανάκριβα όσοι συνέχισαν να πληρώνουν τους φόρους, τις εισφορές και τα δάνειά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι αν η μεσαία τάξη μάτωσε από τους τόσους πολλούς παραπάνω φόρους ήταν επειδή χρειάστηκε να καλύψει και τους φόρους που δεν πλήρωναν οι άλλοι. Αποτελεί πράξη στοιχειώδους δικαιοσύνης προς αυτούς τους πολίτες να δουν τους φόρους τους να μειώνονται κατ’ αναλογίαν των εισπράξεων που θα κάνει το κράτος με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή