Αναστηλώνονται τα αρχαία της Δήλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες στη Στοά του Φιλίππου (φωτογραφίες)

Αναστηλώνονται τα αρχαία της Δήλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες στη Στοά του Φιλίππου (φωτογραφίες)

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργασίες προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου γίνονται στο νησί. Το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνει εκτεταμένα αναστηλωτικά έργα και έργα συντήρησης και στερέωσης των μνημείων, για τη μετατροπή της Δήλου σε ένα υποδειγματικό ανοικτό μουσείο, όπου τα μνημεία θα ορθώνονται αποκατεστημένα σε ένα αλώβητο από την αρχαιότητα τοπίο. 

Αναστηλώνονται τα αρχαία της Δήλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες στη Στοά του Φιλίππου (φωτογραφίες)-1

Στο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου, ένα από τα πρώτα μνημεία που συναντά ο επισκέπτης, αλλά και από τα πιο δυσνόητα καθώς του λείπει η τρίτη διάσταση. 

Αναστηλώνονται τα αρχαία της Δήλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες στη Στοά του Φιλίππου (φωτογραφίες)-2

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αναστήλωση του μνημείου του Μηνοδώρου ενώ, τους επόμενους μήνες, θα ξεκινήσει η αποκατάσταση του εμβληματικού ναού του Απόλλωνα των Δηλίων και της εντυπωσιακής Παλαίστρας του Γρανίτη.

Αναστηλώνονται τα αρχαία της Δήλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες στη Στοά του Φιλίππου (φωτογραφίες)-3
dilos
02s3dil2

Για το 2020 προβλέπεται η έναρξη εργασιών αναστήλωσης στην πιο πλούσια ιδιωτική οικία της Δήλου, την Οικία του Διονύσου, αλλά και στο αρχαίο θέατρο.

Αναστηλώνονται τα αρχαία της Δήλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες στη Στοά του Φιλίππου (φωτογραφίες)-4

Ορισμένοι από τους αναστηλωμένους χώρους θα λειτουργήσουν ως μουσειακές εστίες σε εφαρμογή της ιδέας της κατάργησης του στεγανού μεταξύ μουσείου και χώρου, ώστε οι δύο έννοιες να συγκροτήσουν ένα ενιαίο ανοικτό μουσείο.

Παράλληλα γίνονται έργα  συντήρησης και στερέωσης των μνημείων, όπου σε ετήσια βάση συντηρούνται και στερεώνονται ετοιμόρροπα κτήρια και τοίχοι. Την τελευταία τριετία έχουν γίνει σωστικές στερεωτικές επεμβάσεις σε εκατοντάδες κυβικά μέτρα τοιχοποιιών. 

Αναστηλώνονται τα αρχαία της Δήλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες στη Στοά του Φιλίππου (φωτογραφίες)-5

Επίσης, υλοποιήθηκαν σωστικές ενέργειες σε τοιχογραφίες και επιχρίσματα (οικίες Ε, Ερμή, Λίμνης, ΒΑ της νησίδας XIIb, οικία Β Βόρειας Συνοικίας) και σε πλήθος ψηφιδωτών δαπέδων (Αγορά Δηλίων, Αγορά Ιταλών, Φορμίωνα, Δελφίνων, Τριτωνίδας, κοντά στο ναό Ίσιδας και Θεάτρου, οικία της Λίμνης κ.α.).

Αναστηλώνονται τα αρχαία της Δήλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες στη Στοά του Φιλίππου (φωτογραφίες)-6

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή