Γερμανία: Αποζημίωση σε θύματα αίρεσης που ίδρυσε δεκανέας των Ναζί – Η φρίκη της «Αποικίας της Αξιοπρέπειας»

Γερμανία: Αποζημίωση σε θύματα αίρεσης που ίδρυσε δεκανέας των Ναζί – Η φρίκη της «Αποικίας της Αξιοπρέπειας»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Αποικία της Αξιοπρέπειας» (Κολονία Ντιγκνιδάδ) ιδρύθηκε το 1961 στη Χιλή από τον πρώην δεκανέα των Ναζί Πολ Σέφερ, ο οποίος εγκατέλειψε τη Γερμανία για να αποφύγει τις κατηγορίες για κακοποίηση αγοριών σε ορφανοτροφείο που είχε ιδρύσει στη Βόννη. 

Ο Σέφερ παρουσίαζε αυτή τη γερμανική κοινότητα – που την αποτελούσαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι – ως ένα ιδανικό οικογενειακό χωριό.

Βίντεο παραγωγές της «Αποικίας» παρουσίαζαν στον έξω κόσμο την ειδυλλιακή ζωή των ευτυχισμένων κατοίκων της, που όλοι φορούσαν παραδοσιακά ρούχα της Βαυαρίας, της δεκαετίας του ’40:  άνδρες αφιερωμένους στην αγροτική δουλειά και γυναίκες και κορίτσια να κεντούν ή να φτιάχνουν βούτυρο.

Γερμανία: Αποζημίωση σε θύματα αίρεσης που ίδρυσε δεκανέας των Ναζί – Η φρίκη της «Αποικίας της Αξιοπρέπειας»-1

Στην πραγματικότητα ο ίδιος διοικούσε με βαναυσότητα την «Αποικία» του: Τα μέλη της κατέληξαν να ζουν ως σκλάβοι ενώ ο ιδρυτής υπέβαλε τα παιδιά σε σεξουαλικά βασανιστήρια.

Τα μέλη της  σέκτας ζούσαν απομονωμένα από τον έξω κόσμο αλλά και μεταξύ τους: Οι άνδρες ζούσαν χωριστά από τις γυναίκες και απαγορευόταν κάθε σεξουαλική ή άλλη επαφή μεταξύ τους.

Επίσης, τα παιδιά ζούσαν χωριστά από τους γονείς τους και δεν γνώριζαν τα αδέρφια τους ενώ κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της «Αποικίας«, Σέφερ.

Η φρικτή πραγματικότητα της «Αποικίας» για πνευματικές, σωματικές και σεξουαλικές κακοποιήσεις ενηλίκων και παιδιών άρχισε να αποκαλύπτεται το 1966, όταν ένα πρώην μέλος της σέκτας – ο Wolfgang Müller –  κατάφερε να αποδράσει και να διαφύγει στη Γερμανία, όπου ζήτησε άσυλο. Σύντομα άρχισε τον αγώνα κατά του Σέφερ , απελευθέρωσε άλλον έναν άνδρα και τελικά ίδρυσε οργάνωση που μαχόταν να κλείσει η «Αποικία».

Μετά τη φυγή του Σέφερ το 1997, οι Χιλιανοί ανακάλυψαν ότι ο γερμανικός θύλακας είχε μετατραπεί επίσης σε κόλαση για τους αντιπάλους της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-90). Πολλοί Χιλιανοί αντιφρονούντες βασανίστηκαν ή εξαφανίστηκαν στην Κολονία Ντιγκνιδάδ.

Γερμανία: Αποζημίωση σε θύματα αίρεσης που ίδρυσε δεκανέας των Ναζί – Η φρίκη της «Αποικίας της Αξιοπρέπειας»-2

Ο Σέφερ συνελήφθη το 2005 στη Γερμανία και πέθανε στη φυλακή πέντε χρόνια αργότερα. Η αποικία του μετονομάστηκε σε Βίλα Μπαβιέρα και μετατράπηκε σε κέντρο αγροτουρισμού.

Γερμανία: Αποζημίωση σε θύματα αίρεσης που ίδρυσε δεκανέας των Ναζί – Η φρίκη της «Αποικίας της Αξιοπρέπειας»-3

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιούσαν για καιρό από κοινού η γερμανική κυβέρνηση και μια επιτροπή του κοινοβουλίου, σήμερα είναι εν ζωή περίπου 240 μέλη αυτής της αίρεσης ενώ οι 80 από αυτούς έχουν επιστρέψει στη Γερμανία.

Όπως ανακοίνωσε χθες η γερμανική κυβέρνηση, θα παράσχει οικονομική υποστήριξη στα θύματα της Κολονία Ντιγκνιδάδ –  θα λάβουν μέχρι και 10.000 ευρώ ο καθένας ενώ το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων θα φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2024.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Wikipedia

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή