Κίνα: «Δεν διαπραγματευόμαστε υπό καθεστώς απειλών»

Κίνα: «Δεν διαπραγματευόμαστε υπό καθεστώς απειλών»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεκίνο αφήνει να εννοηθεί πως δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ υπό την απειλή επιβολής επιπλέον δασμών και ανακοινώνει ενίσχυση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Αν δεν υπάρξουν κινήσεις που να δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είναι ειλικρινείς στην πρόθεσή τους για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, δεν έχει νόημα η έλευση Αμερικανών αξιωματούχων στο Πεκίνο, σύμφωνα με σχόλια που δημοσιεύθηκαν χθες στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και στην εφημερίδα People’s Daily που είναι όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως δεν διαθέτει πληροφορίες για επικείμενο ταξίδι Αμερικανών αξιωματούχων στο Πεκίνο για συνέχιση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, ενώ η διαφαινόμενη διακοπή τους μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στρέφει την προσοχή αναλυτών και επενδυτών στη σύνοδο κορυφής του G20 τον Ιούνιο στην Ιαπωνία, όπου υπάρχει ευκαιρία για συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Στην προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μπουένος Αϊρες, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε συμφωνηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που τελικά διακόπηκαν την περασμένη εβδομάδα. «Αν δεν προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε συμβιβασμό σε βασικά ζητήματα, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις», εξηγεί στο Bloomberg ο Ζου Σιαομίνγκ, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου και διπλωμάτης. «Η κινεζική στάση έχει σκληρύνει, ενώ δεν υπάρχει βιασύνη για επίτευξη συμφωνίας», προσθέτει. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου είχε αποκλείσει ουσιαστικά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο εγγύς μέλλον, λέγοντας ότι η μονομερής κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Ουάσιγκτον «τραυμάτισε σοβαρά» τις διαπραγματεύσεις. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι «θα επιστρέψουν στο Πεκίνο κάποια στιγμή» στο εγγύς μέλλον για συνέχιση των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Κίνδυνος ύφεσης

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας έχει αυξήσει στο 40% την πιθανότητα να σημειωθεί ύφεση της αμερικανικής οικονομίας εντός των επόμενων δύο ετών, σύμφωνα με οικονομολόγους που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Reuters. «Βρισκόμαστε ήδη σε κατάσταση όπου οι δασμοί που έχουν επιβληθεί ή ενδέχεται να επιβληθούν, είναι αρκετά υψηλοί… κίνηση για επιβολή δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα θα επιβαρύνει σημαντικά την (αμερικανική) οικονομία», λέει ο Μάικλ Χάνσον, επικεφαλής αναλυτής μακροοικονομικής στρατηγικής στην TD Securities.

Οι πιθανότητες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας αυξάνονται στο 50% για το 2021. Η αμερικανική οικονομία εκτιμάται πως έχει επιβραδυνθεί σημαντικά στο 2% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, από ρυθμό ανάπτυξης 3,2% που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη 120 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή