Φόβοι και ελπίδες του Νετανιάχου

Φόβοι και ελπίδες του Νετανιάχου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην απότομη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιράν, σύμφωνα με τους New York Times. Ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν Αμερικανούς ομολόγους τους στη διάρκεια συναντήσεων που έγιναν σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ότι το Ιράν ή σύμμαχοί του σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ. Η απάντηση στις υποτιθέμενες απειλές από την κυβέρνηση Τραμπ ήταν να στείλει ένα αεροπλανοφόρο, βομβαρδιστικά Β-52 και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο, δημιουργώντας ατμόσφαιρα στρατιωτικής σύγκρουσης.

Το 2010, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να βομβαρδίσει το Ιράν για να καθυστερήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τον περασμένο Φεβρουάριο αποκάλυψε ότι μία συνάντηση που έγινε στη Βαρσοβία και στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, όπως και Αραβες διπλωμάτες, είχε ως αντικείμενο την προώθηση «του κοινού μας συμφέροντος για πόλεμο κατά του Ιράν».

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν επιθυμεί σήμερα έναν ανοιχτό πόλεμο των ΗΠΑ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, γιατί κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους για το ίδιο το Ισραήλ. Στην πρώτη γραμμή αυτών των κινδύνων τοποθετείται το ενδεχόμενο επίθεσης της φιλοϊρανικής, σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ με την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του γειτονικού Ισραήλ. Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση Νετανιάχου παροτρύνει τις ΗΠΑ να αυξήσουν την πίεση στο Ιράν, προσδοκώντας είτε μια καλύτερη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα είτε –ακόμη καλύτερα– εξέγερση των Ιρανών πολιτών που υποφέρουν από τις κυρώσεις και ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται σχετικό ρεπορτάζ της Washington Post. Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε προειδοποιήσει, σε ογκώδες συλλαλητήριο που έγινε στη Βηρυτό, τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι σε περίπτωση πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, το Ιράν «δεν θα είναι μόνο του».

Το ίδιο δημοσίευμα εκτιμά ότι αν δεχθεί επίθεση από τις ΗΠΑ, το Ιράν θα μπορούσε να επιστρατεύσει φίλα προσκείμενες ένοπλες οργανώσεις σε ένα ευρύ φάσμα χωρών της περιοχής. Μεταξύ αυτών των οργανώσεων περιλαμβάνονται η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, στη Λωρίδα της Γάζας, που πρόσφατα προκάλεσε νέα σύγκρουση με το Ισραήλ, οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που ανατίναξαν αγωγούς της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και οι ισχυρές σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ, που πολέμησαν τα αμερικανικά στρατεύματα μετά τον πόλεμο του 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή