Ο νέος αγώνας του Γιούρκα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 18 χρόνια από τότε που ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον αναφώνησε το περίφημο «Who is Yiourkas?», τη βραδιά που ο Γιώργος (Γιούρκας) Σεϊταρίδης συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό σε ένα παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ του Παναθηναϊκού με τη Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ όπου σκόραρε κιόλας, η φράση «ποιος Γιούρκας;» ακούστηκε και στα ελληνικά όταν έγινε γνωστή η υποψηφιότητά του για μια θέση συμβούλου στον Δήμο Αθηναίων, στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη. Ηταν ένα όνομα έκπληξη, κυρίως επειδή στα 15 χρόνια της καριέρας του ο Γιούρκας είχε επιλέξει να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας μόνο όταν έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο και σχεδόν ποτέ όταν έβγαινε από αυτόν.

«Αλήθεια είναι ότι πολλοί ξαφνιάστηκαν όταν άκουσαν την απόφασή μου να κάνω βουτιά σε άγνωστα νερά» λέει ο ίδιος, χαμογελώντας στην υπενθύμιση των αντιδράσεων: «Υπήρξαν κάποιοι που μετά το αρχικό σάστισμα, έδειξαν τη χαρά τους και μου ευχήθηκαν καλή επιτυχία. Κάποιοι άλλοι έμειναν απορημένοι, κάποιοι προσπάθησαν ακόμα και να με φρενάρουν, με τη λογική ότι πάω να μπλέξω σε ένα χώρο που εύκολα καταπίνει ανθρώπους όταν δεν τον γνωρίζουν καλά».

– Και τι τους απάντησες όταν σε ρώτησαν γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την πολιτική;

«Αυτό το βήμα είναι και δεν είναι πολιτική. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε και θέλω να γίνω. Δεν αλλάζω ριζικά τη ζωή μου για να ασχοληθώ αποκλειστικά με τον χώρο αυτό. Αν όλα πάνε καλά και με εμπιστευθούν οι συμπολίτες μου, θα είναι σίγουρα μια μεγάλη ευθύνη γιατί ο Δήμος Αθηναίων είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και οι προκλήσεις που γεννά τεράστιες. Το βλέπω σαν πρόκληση όπως αυτές που χρόνια ολόκληρα αντιμετώπισα και στον αθλητισμό».

– Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις σε ένα άγνωστο πεδίο;

«Την πολιτική με τη στενή έννοια, όντως δεν τη γνωρίζω καλά. Είμαι όμως ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά και αγαπάει πολύ την Αθήνα. Για πολλά χρόνια δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στο κέντρο της, εκεί ζει η αδελφή μου, εκεί ζω ουσιαστικά και ο ίδιος γιατί περνάω πολλές ώρες καθημερινά εκεί. Ξέρω την πόλη, ξέρω τις ιδιαιτερότητές της, ξέρω τι μπορώ και τι πρέπει να κάνω για να βοηθήσω να αλλάξει η εικόνα της».

– Αν εκλεγείς, θα δραστηριοποιηθείς κυρίως στο αθλητικό κομμάτι;

«Το βάρος εκεί θα πέσει, αλλά όχι αποκλειστικά. Ο αθλητισμός είναι ένας χώρος που τον ξέρω από μικρό παιδί, δεν είναι όμως όλη μου η ζωή. Εχω κι άλλα ενδιαφέροντα, πολλές ιδέες για να αλλάξουμε μικρά, πολύ μικρά πράγματα. Εχω ζήσει στο Πόρτο, στη Μόσχα, στη Μαδρίτη, έχω κάνει αμέτρητα ταξίδια με τις ομάδες μου. Εχω δει άλλους κόσμους, άλλους πολιτισμούς, άλλες νοοτροπίες, έχω πολλά ερεθίσματα και εμπειρίες που με κάνουν να πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά και όχι για τη λεζάντα. Θέλω να κάνουμε πρώτα τα απλά πράγματα, αυτά που στο εξωτερικό είναι αυτονόητα, αλλά εδώ όχι. Για να ξεκινήσει ένα ταξίδι, χρειάζεται το πρώτο βήμα, ένα απλό βηματάκι μεν, τόσο σημαντικό δε».

– Το πλάνο του Βοτανικού για το γήπεδο του Παναθηναϊκού που το ανακίνησε πρώτος έπειτα από χρόνια ο κ. Μπακογιάννης, θα είναι προτεραιότητά σου;

«Θα είναι ψέμα εάν πω ότι είναι θέμα που γνωρίζω καλά. Οταν έκανα τις πρώτες συζητήσεις με τον Κώστα Μπακογιάννη, έναν άνθρωπο της γενιάς μου που μιλάμε ίδια γλώσσα και καταλαβαινόμαστε, το σκαλίσαμε. Για να είμαι ειλικρινής, ναι μεν θέλω πάρα πολύ να φτιάξει γήπεδο ο Παναθηναϊκός γιατί θα είναι έργο πνοής για τον ίδιο, την Αθήνα και την Ελλάδα, αλλά ως πρότζεκτ είναι κάτι πολύ μεγάλο για τις γνώσεις μου ώστε να πω ότι μπορώ να συμβάλω αποφασιστικά. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι και να γίνει επιτέλους, γιατί ως πρότζεκτ δεν έχει τίποτα μα τίποτα αρνητικό…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή