Στήριξη από ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας επιδιώκει η Λευκωσία

Στήριξη από ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας επιδιώκει η Λευκωσία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της έναντι των τουρκικών κινήσεων μέσα σε αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που ανήκει στη Λευκωσία ζήτησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπόλτον κινήθηκε στο πλαίσιο που έχει χαράξει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την αρχή, δηλαδή της ανάγκης να σταματήσουν άμεσα οι κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και να αποφεύγονται οι ενέργειες κλιμάκωσης.

Η επικοινωνία του κ. Χριστοδουλίδη με τον κ. Μπόλτον κινείται σε ένα πλαίσιο εντατικής διπλωματικής δραστηριότητας από τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Λευκωσία ανησυχεί ιδιαιτέρως για το επόμενο τουρκικό βήμα. Χθες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε για την τουρκική δραστηριότητα δέκα ανώτατους δικαστές από ισάριθμα μέλη της Ε.Ε. Επίσης, κοινοποίησε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι μία επιστολή με την οποία πρακτικά καταδικάζει τη στάση ουδετερότητας που τηρεί το Λονδίνο έναντι των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες έχει περιγράψει ως εξελισσόμενες σε «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» περιοχή. Η βρετανική άποψη για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ έχει, ευλόγως, βαρύνουσα σημασία για τη Λευκωσία, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις τρεις εγγυήτριες χώρες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα δεν πτοείται, αλλά αντιθέτως προωθεί τη δική της εκδοχή μέσω μιας εκστρατείας διεθνοποίησης των θέσεών της. Τελευταίο επεισόδιο είναι οι επιστολές του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τους ομολόγους του όλων των χωρών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ε.Ε. αλλά και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, επισημαίνοντας ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» δραστηριοποιείται σε τουρκική και όχι κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει επίσης ότι η αλληλεγγύη που δείχνει η Ε.Ε. στην Κυπριακή Δημοκρατία (κατά τον πάγιο τουρκικό τρόπο, κάνει λόγο για «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση») είναι ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο.

Ουσιαστικά επαναλαμβάνει τις πάγιες τουρκικές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες το «Φατίχ» δρα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα σε σημείο το οποίο βρίσκεται 75 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου και δόθηκε προς εκμετάλλευση στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) το 2009 και το 2012. Επίσης, ο κ. Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει ότι η Κύπρος, ως νησί, δεν έχει πλήρη επήρεια, ώστε να έχει υφαλοκρηπίδα αλλά και ΑΟΖ. Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζητεί από τους «τρίτους» (εν ολίγοις τη διεθνή κοινότητα) να απέχουν από την παρέμβαση σε διαφορές που είναι διμερείς και μπορούν να λυθούν είτε ως τέτοιες είτε μέσω μιας διεθνούς διαδικασίας που δεν θα είναι προκατειλημμένη έναντι της μίας πλευράς. Ο κ. Τσαβούσογλου αφήνει να εννοηθεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι τα σύνορά της συμπίπτουν με τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και τονίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις. Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διευθέτηση των διαφορών στη θάλασσα προτού λυθεί το Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή