Ασκήθηκε αναίρεση στην απόφαση για την άδεια Κουφοντίνα

Ασκήθηκε αναίρεση στην απόφαση για την άδεια Κουφοντίνα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη δεύτερη κατά σειρά απόρριψη του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα από τους δικαστές του Βόλου για να λάβει άδεια από τις φυλακές ο αρχιεκτελεστής της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», η κίνηση αργά χθες το βράδυ της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης αυτής δρομολογεί τις διαδικασίες, που ενδεχομένως καταλήξουν σε ανατροπή της και σε χορήγηση άδειας στον πολυϊσοβίτη.

Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που είχε ζητήσει αρχικά τον φάκελο για να μελετήσει το περιεχόμενο της απόφασης απόρριψης του αιτήματος Κουφοντίνα, και μάλιστα την ημέρα έκδοσής της, είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια, αλλά και την αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής την είχε χαρακτηρίσει, ως προς το σκέλος της δημοσιοποίησής της, άστοχη. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αργά χθες το βράδυ τελικώς κινήθηκε με την άσκηση αναίρεσης, ενέργεια που ουσιαστικά δρομολογεί διαδικασίες για ενδεχόμενη ανατροπή της απόφασης των δικαστών, η οποία υπήρξε ομόφωνη υπέρ της απόρριψης του αιτήματος για τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο πολυϊσοβίτης, που βρίσκεται σε απεργία πείνας ασκώντας πίεση για τη χορήγηση άδειας παρά την εμπεριστατωμένη δικαστική απόφαση που απέρριψε το αίτημά του, τελικώς εμφανίζεται να επιτυγχάνει σε πρώτη φάση τον στόχο του, καθώς η αναίρεση που άσκησε η κ. Δημητρίου αναμένεται να κριθεί από δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου και, αν γίνει δεκτή, θα οδηγήσει σε επανεξέταση της υπόθεσης.

Η αναίρεση, η οποία με προφανή βιασύνη επισπεύδεται προσωπικά από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εμφανίζει το κράτος και ειδικώς τη Δικαιοσύνη στο υψηλότατο επίπεδο να σύρεται από την πίεση που ασκείται για τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια για στυγερές δολοφονίες της 17Ν και οι δικαστές ομόφωνα –για δύο φορές– έκριναν ότι είναι αμετανόητος και επικίνδυνος να κάνει τα ίδια, αρνούμενοι να του χορηγήσουν νέα άδεια.

Η χθεσινή κίνηση προκαλεί επιπλέον πρόσθετα ερωτήματα, καθώς η απόφαση των δικαστών του Βόλου εκτιμάται πως είναι εμπεριστατωμένη από νομικής και πραγματικής πλευράς, ενώ η παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σημειώνεται λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά και στον απόηχο των βίαιων ενεργειών που κλιμακώνονται από ομάδες συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, φθάνοντας στο σημείο βανδαλισμών στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, στη Βουκουρεστίου, αλλά και σε σπασίματα και φθορές, πολιτικές συγκεντρώσεις και καταλήψεις πολιτικών γραφείων στην Αθήνα και αλλού.

Νωρίτερα χθες, είχε γίνει γνωστό ότι ο πολυϊσοβίτης της 17Ν μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής νοσηλείας του νοσοκομείου Βόλου, καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε περαιτέρω. Ο Δημ. Κουφοντίνας είχε αρχίσει απεργία πείνας ενώ πριν από δύο ημέρες, μέσω της συνηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, την οποία κατά τη γνώμη του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί προεκλογικά, προκειμένου να καταργηθεί το εισαγγελικό βέτο για τις άδειες των κρατουμένων. Ηταν η άσκηση του εισαγγελικού βέτο, που οδήγησε την υπόθεσή του στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο δύο φορές απέρριψε ισάριθμα αιτήματά του για χορήγηση αδείας από τις φυλακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή