Η startup που διαβάζει το DNA των τροφίμων

Η startup που διαβάζει το DNA των τροφίμων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Mόνος μου πάω πιο γρήγορα, με άλλους όμως πάω πιο μακριά». Με αυτά τα λόγια ο ιδρυτής – βιολόγος της νεοφυούς επιχείρησης BioCoS, Στέλιος Αρχοντάκης, εξηγεί πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της εταιρείας με ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, προκειμένου η ομάδα να μετουσιώσει τα επιστημονικά της ευρήματα σε εμπορικό προϊόν. Η έρευνα για τη συγκεκριμένη startup είναι ίσως ο ακρογωνιαίος λίθος της, δεδομένου ότι σκοπός της είναι να αναπτύξει βιοτεχνολογικές λύσεις σε εταιρείες τροφίμων, «διαβάζοντας» το DNA των πρώτων υλών (φυτικής ή ζωικής προέλευσης) που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες για την παραγωγή προϊόντων. «Για παράδειγμα, μεταφέρουμε στο εργαστήριο το δείγμα από το ελαιόλαδο που χρησιμοποιεί ή συσκευάζει μια επιχείρηση και έπειτα από μεθόδους μοριακής βιολογίας σε συνδυασμό με μία μέθοδο βιοπληροφορικής που έχουμε αναπτύξει εμείς οι ίδιοι, προχωράμε στη γενετική ταυτοποίηση των ποικιλιών που εμπεριέχονται σε αυτό.

Ετσι, επιβεβαιώνουμε τη γνησιότητα και την καθαρότητά του». Ο ίδιος εξηγεί στην «Κ» ότι η γενετική ιχνηλασία (ανάλυση DNA) των πρώτων υλών δεν εφαρμόζεται μόνο σε τρόφιμα αλλά και σε οτιδήποτε περιέχει φυτικούς ή ζωικούς οργανισμούς. Για παράδειγμα, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει την τεχνολογία της και στη φαρμακευτική κάνναβη, ενώ ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες από το εξωτερικό. «Είναι απαραίτητο τόσο για τις βιομηχανίες κάνναβης όσο και για όσους επενδύουν σε αυτήν να στοχεύσουν στη διασφάλιση της ποιότητας και να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για την αποφυγή νοθείας, ειδικά τώρα που το προϊόν κάνει τα πρώτα του βήματα στην αγορά. Ακριβώς σε αυτό βοηθάμε εμείς τους πελάτες μας».

Αυτό που διαφοροποιεί την BioCoS είναι ότι έχει ανακαλύψει έναν δικό της αλγόριθμο για την «ανάγνωση» του DNA. Επειτα, αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας εφαρμόζονται για τη γενετική ταυτοποίηση των πρώτων υλών των προϊόντων με εργαστηριακές αναλύσεις. «Μολονότι η καινοτομία μας βασίζεται σε έρευνα πολλών ετών, το βήμα από την ανάπτυξη στην εφαρμογή πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά την ίδρυση της εταιρείας». Στην αρχή, η BioCoS συνεργάστηκε με την αμερικανική Safe Traces και έκτοτε έχουν ακολουθήσει και άλλες συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα και νεοφυείς εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ενδεικτικά, στη λίστα της φιγουράρουν η εταιρεία βιοπληροφορικής SequentiaBiotech με έδρα την Ισπανία, η ελβετική εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου ΜΙΤERA αλλά και η ελληνική startup Centaur Analytics. Παράλληλα, η εταιρεία έχει αξιοποιήσει και τις δυνατότητες ενός πλούσιου τόπου όπως η Κρήτη, δεδομένου ότι η έδρα της δεν βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά στα Χανιά. «Τα πλεονεκτήματα της Κρήτης δεν περιορίζονται μόνο στον φυσικό της πλούτο», αναφέρει ο κ. Αρχοντάκης. «Εχουμε υποστήριξη από σημαντικούς ακαδημαϊκούς φορείς, όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων άλλα και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, με στόχο την εξέλιξη του προϊόντος, ενώ διατηρούμε εμπορικές συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις όπως η ΑΒΕΑ αλλά και οι Μύλοι Κρήτης».

Μολονότι η εταιρεία αντλεί χρηματοδότηση προς το παρόν μόνο από πελάτες της αλλά και από έναν μεγάλο αριθμό χρηματικών βραβείων και ερευνητικών χορηγήσεων που έχει λάβει κατά καιρούς, ήδη βρίσκεται «υπό τη στενή παρακολούθηση» εγχώριων ελληνικών funds. Ενα από τα πρόσφατα επιτεύγματά της είναι και η νίκη της στον διαγωνισμό «The Squeeze» του Orange Grove, εξασφαλίζοντας έτσι το εισιτήριό της για το Global Entrepreneurship Summit στη Χάγη, μία από τις μεγαλύτερες συναντήσεις νέων επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή