Τι πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι ενόψει της επόμενης Κυριακής

Τι πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι ενόψει της επόμενης Κυριακής

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε μέρες μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αρκετές ιδιαιτερότητες. Η διεξαγωγή τους αποτελεί, όπως επανειλημμένως έχει ειπωθεί από τον αρμόδιο υπουργό Αλ. Χαρίτση, «στοίχημα» για το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς είναι τετραπλές –ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές. Ο όγκος των δεδομένων δημιουργεί υψηλές απαιτήσεις για τη διεξαγωγή αλλά και τη μετάδοσή τους, ενώ γεννά και αρκετές απορίες  στους ψηφοφόρους. Η «Κ» μέσα από 7 ερωτήσεις-απαντήσεις επιχειρεί να αποσαφηνίσει το «τοπίο» για το εκλογικό σώμα.

Πού ψηφίζουμε;

Για να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις». Εκεί θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία που τους ζητούνται (Ειδικός Εκλογικός Αριθμός ο οποίος χορηγείται κατά την αρχική εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους από το υπουργείο Εσωτερικών και δεν είναι απαραίτητος κατά τη συμπλήρωση της εφαρμογής, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και ημερομηνία γέννησης). Κατά την ψηφοφορία θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ άλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις.

Τι γίνεται αν κάποιος είναι διπλοεγγεγραμμένος;

Θα πρέπει να ψηφίσει στον δήμο της νόμιμης εγγραφής του και να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ψήφισε αλλού. Οι υπεύθυνες δηλώσεις θα διασταυρωθούν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Πώς ψηφίζουμε;

Γι’ αυτές τις εκλογές θα στηθούν τέσσερις κάλπες και οι ψηφοφόροι θα πρέπει πρώτα να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα Α για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και εν συνεχεία στο τμήμα Β για δημοτικές και για κοινότητες. Επίσης, όπου δεν υπάρχει ανάγκη για ανάδειξη κοινοτάρχη, τα τμήματα θα είναι ενιαία και θα «φιλοξενούν» τρεις κάλπες.

Πόσους σταυρούς βάζουμε για τις ευρωεκλογές;

Μπορούμε να βάλουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς. Εάν κατά λάθος βάλουμε περισσότερους σταυρούς, τότε δεν υπολογίζονται οι σταυροί και προσμετριέται το ψηφοδέλτιο υπέρ του συνδυασμού.

Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές.

Οπως και για τις ευρωεκλογές, θα υπάρχει ενημέρωση από την εφορευτική επιτροπή για τον αριθμό των σταυρών. Ωστόσο, σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν μέχρι 3 περιφερειακούς συμβούλους, βάζουμε ένα σταυρό, δύο σταυρούς για εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν 4-7 συμβούλους, έως 3 σταυρούς για περιφέρειες που εκλέγουν 8-12 περιφερειακούς συμβούλους, έως 4 σταυρούς σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν περισσότερους από 12 περιφερειακούς συμβούλους. Για τους υποψήφιους περιφερειάρχες δεν χρειάζεται σταυρός. Αντίστοιχα, για τις δημοτικές εκλογές, σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια μέχρι τρεις σταυρούς, σε δήμους που αποτελούνται από περιφέρειες μέχρι τρεις έδρες μπαίνει ένας σταυρός υπέρ υποψηφίου της περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένος ο ψηφοφόρος και ακόμη ένας υπέρ των υποψηφίων όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών. Σε δήμους που αποτελούνται από τρεις και πλέον εκλογικές περιφέρειες, μπορούν να μπουν τρεις σταυροί σε υποψηφίους της περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένος ο ψηφοφόρος και άλλος ένας σε κάθε μία από τις εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

Τι ισχύει για τα κοινοτικά συμβούλια;

Για κοινότητες άνω των 300 κατοίκων προβλέπονται μέχρι δύο σταυροί για κοινοτικούς συμβούλους, ενώ για κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους προβλέπεται ένας σταυρός.

Πότε ένα ψηφοδέλτιο θεωρείται ότι είναι άκυρο;

Οταν έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης με χρώμα στιλό που είναι διαφορετικό από το καθορισμένο (μπλε ή μαύρο), οι διαστάσεις και η μορφή του ψηφοδελτίου δεν πληρούν τις προδιαγραφές της σχετικής υπουργικής απόφασης ή άν έχουν σημειωθεί οπουδήποτε στην επιφάνειά του λέξεις, φράσεις, υπογραµµίσεις, στίγµατα ή άλλα σημεία. Επίσης, το ψηφοδέλτιο ακυρώνεται εάν βρεθεί μέσα σε φάκελο μαζί με άλλα έγκυρα, άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.

12.000 tablets

Με ζητούμενο την αξιοπιστία αλλά και την ταχύτητα στη μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος, το υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά φέτος 12.000 tablets και 4.700 κινητά τηλέφωνα τα οποία θα δοθούν σε δικαστικούς αντιπροσώπους σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και σε τυχαία επιλεγμένα τμήματα της επικράτειας σε μεγάλους δήμους της χώρας. Τόσο οι ταμπλέτες όσο και τα κινητά θα φέρουν ειδικό λογισμικό το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια της διαδικασίας και μέσω αυτών οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα μπορούν να αποστείλουν κατευθείαν το εκλογικό αποτέλεσμα στο υπουργείο Εσωτερικών. Το ίδιο ισχύει και για τους σταυρούς προτίμησης που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Ζητούμενο από αυτή την καινοτομία είναι να υπάρχουν πολύ σύντομα αποτελέσματα στην επικράτεια (ευρωεκλογές), στις 12 Περιφέρειες αλλά και σε 6 επιλεγμένους μεγάλους δήμους της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι περί τις 21.30-22.00 θα δοθεί από το υπουργείο η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή