Συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά

Συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσπάθειες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού ατόμων στην ενδοχώρα, δεν αποδίδουν καθώς οι καθημερινές αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζονται. Ο υπουργός Δημ. Βίτσας απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την προετοιμασία που έχει γίνει ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη αύξηση των ροών το καλοκαίρι, εστίασε στη Σάμο και στη δημιουργία του νέου ΚΥΤ. Εναπόθεσε επίσης τις ελπίδες για αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης που θα αποφασιστεί από την Ευρώπη, ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και είναι γνωστό ότι τα ευρωπαϊκά όργανα δεν θα είναι σε θέση να αποφασίσουν πριν από το φθινόπωρο. Την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 6-12 Μαΐου μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 652 άτομα, ενώ έφτασαν στα ελληνικά νησιά 426 άτομα.

Ενόψει καλοκαιριού, ο υπουργός ανέφερε: «Μέσα στην οργανωτική προσπάθεια είναι το νέο ΚΥΤ της Σάμου. Εχουμε καταθέσει τρία αιτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε απάντηση σύντομα. Το πρώτο είναι η αναγκαιότητα ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης 20.000 ανθρώπων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το δεύτερο είναι να υπάρχει μεγαλύτερη συνεννόηση για τα ζητήματα της μετακίνησης από τα νησιά στην ενδοχώρα. Το τρίτο είναι η απόλυτη ανάγκη για παράταση του προγράμματος προσωρινής φιλοξενίας σε ξενοδοχεία». Στα ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν συνολικά 15.220 άτομα εκ των οποίων 6.346 στη Λέσβο. Στη Σάμο βρίσκονται 4.215 άτομα στη δομή όπου οι προδιαγραφές αφορούν σε φιλοξενία 650 ατόμων, 1.500 στη Χίο, 1.479 στην Κω και 1.124 στη Λέρο, ενώ ακόμα 556 άτομα βρίσκονται σε άλλα νησιά. Από την αρχή του χρόνου 7.781 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή