Ιδιωτικότητα made in Germany

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Κυριακή το βράδυ, στο κινητό είχα ειδοποίηση: «Αύριο πτήση προς Munich (LH 1751)». Τη Δευτέρα, ένας νέος ήχος με ειδοποιούσε ότι η πτήση είχε καθυστέρηση. Με την ευκαιρία, μου θύμισε να πάρω τη βιταμίνη μου, σημείωσε τι ώρα και πού πάρκαρα το αυτοκίνητό μου στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ μέτρησε πόσα βήματα έκανα μέχρι το τέρμιναλ. Φτάνοντας στο Μόναχο, το Android κινητό μου μου πρότεινε την καλύτερη διαδρομή μέχρι το ξενοδοχείο μου, αλλά και πόση ξεκούραση «δικαιούμουν» μέχρι το event της επόμενης ημέρας. Ηταν κάπως οξύμωρο ότι το εν λόγω event ήταν τα εγκαίνια του νέου κέντρου της Google για την ασφάλεια του απορρήτου και την προστασία της ιδιωτικής ζωής…

Το κτίριο της Google Μονάχου ήταν έξι λεπτά περπάτημα από το ξενοδοχείο, σύμφωνα με το Google Maps, και το ραντεβού ήταν αυστηρά για τις 8.30 το πρωί. Οπως φαίνεται, η δουλειά είναι δουλειά στην Google κι ας μοιάζει το κτίριο των γραφείων της με μεγάλη παιδική χαρά (έχει μπιλιάρδα, ποδοσφαιράκια, ηλεκτρονικά, μέχρι και γήπεδο μπάσκετ, όλα προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή από τους εργαζομένους). Στην είσοδο μας περίμενε (δηλαδή τη στρατιά των Ευρωπαίων δημοσιογράφων που είχαν έρθει να καλύψουν τα εγκαίνια του Google Safety Engineering Center -GSEC) ένας μεγάλος μπουφές στρωμένος με διάφορες λιχουδιές, ζεστός καφές, τσάι, πολλές vegan επιλογές, και ένας ψύκτης με νερό spa με λεμόνι, μανταρίνι και δεντρολίβανο. Ημασταν ευπρόσδεκτοι να πάρουμε το πιάτο ή το ρόφημά μας στην αίθουσα όπου θα πραγματοποιείτο η εκδήλωση, στην οποία μάλιστα είχε προσκληθεί για να απευθύνει χαιρετισμό και ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί.

Ιδιωτικότητα made in Germany-1

«Εδώ τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το φαγητό. Τρώμε μαζί, γνωριζόμαστε, ανταλλάσσουμε απόψεις», σχολιάζει ένας προγραμματιστής.

«Τα προϊόντα μας έχουν κάτι κοινό. Είναι χρήσιμα στην καθημερινή μας ζωή», είπε στην εισήγησή του o Κεντ Ουόκερ, αντιπρόεδρος Διεθνών Υποθέσεων της Google. Περνούν, όπως είπε, το λεγόμενο «τεστ της οδοντόβουρτσας»: χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους τουλάχιστον μία ή δύο φορές την ημέρα και λύνουν κάποιο πρόβλημα. «Το Google Maps μας βοηθά να φτάσουμε με εναλλακτικό τρόπο στον προορισμό μας όταν υπάρχει μποτιλιάρισμα, ο Chrome θυμάται τα password μας κ.λπ. Ομως χρησιμότητα είναι και να κρατάς τους ανθρώπους προστατευμένους. Εχουμε ευθύνη και είναι τελικά και προς το συμφέρον μας να δίνουμε στους χρήστες επιλογές για το πώς θα διαχειρίζονται τα δεδομένα τους», συμπλήρωσε κάνοντας αναφορά στο Google Account, στο οποίο πλέον μεταφέρεσαι εύκολα από οποιοδήποτε προϊόν της Google και μέσω του οποίου μπορείς να διενεργήσεις ένα γρήγορο «Check-up ιδιωτικότητας», καθώς και στη νέα δυνατότητα διαγραφής του ιστορικού σου.

Ιδιωτικότητα made in Germany-2

Στον πίνακα με τα lego, οι εργαζόμενοι «δημιουργούν».

Ομως, δεν θα βρισκόμασταν εκείνη την Τρίτη εκεί, εάν τα παραπάνω εργαλεία αρκούσαν για να απαντήσουν στα αγωνιώδη ερωτήματα της εποχής περί προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων. Με τη δημιουργία του GSEC, η Γερμανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο κόμβο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Google να διασφαλίζει το απόρρητο σε όλα τα προϊόντα της.

Γιατί εκεί;

Η ομάδα των προγραμματιστών του Μονάχου θα συνεργάζεται στενά με ειδικούς για την προστασία του απορρήτου από όλα τα γραφεία της Google στην Ευρώπη και παγκοσμίως, «έτσι ώστε όλοι από το Μαϊάμι ώς τη Βομβάη να είναι σε θέση να ελέγχουν τα δεδομένα τους», εξήγησε ο Κεντ Ουόκερ. Γιατί στο Μόναχο; Γιατί ήταν σε αυτό ακριβώς το κτίριο όπου γεννήθηκαν ορισμένα από τα πιο χρήσιμα τέτοια εργαλεία όπως το Google Account, αλλά και γιατί όπως είπε ο Στέφαν Μίκλιτζ, διευθυντής Μηχανικής της Google, η Γερμανία είναι γνωστή για τους μηχανικούς της. «Ιδιωτικότητα made in Germany», όπως είπε χαριτολογώντας.

Ιδιωτικότητα made in Germany-3

Για το νέο Κέντρο Τεχνικής Ασφάλειας της Google, αριστερά… 

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και η δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης 10 εκατ. ευρώ από την Google για την υποστήριξη ΜΚΟ, πανεπιστημίων, ακαδημαϊκών ερευνητικών ιδρυμάτων, κοινωνικών επιχειρήσεων με κερδοσκοπικό σκοπό και άλλων εξειδικευμένων οργανισμών, που εργάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη πάνω σε ένα εύρος θεμάτων ασφάλειας, από το πώς θα είναι οι νέοι άνθρωποι ασφαλείς στο Διαδίκτυο έως το πώς θα αντιμετωπίζονται εγκλήματα μίσους στις τοπικές κοινότητες. Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η αντιπρόεδρος Trust and Safety της Google (και πρώην αναπληρώτρια προσωπάρχης του προέδρου Ομπάμα) Κρίστι Κανεγκάλο. Οπως είπε, τον τελευταίο χρόνο αφαιρέθηκαν από εργαλεία όπως το Drive, το Photos και το Blogger, περισσότερα από 38.000 σχόλια που ενέπιπταν στη ρητορική μίσους καθώς και 160.000 τμήματα περιεχομένου που παρέπεμπαν σε βίαιο εξτρεμισμό. «Είναι ένα δυναμικό πεδίο, αλλά ούτε εμείς στεκόμαστε ακίνητοι».

Στη διπλανή αίθουσα είχε ήδη σερβιριστεί το μεσημεριανό μας, κι ας μην είχε κανείς προλάβει ακόμα να πεινάσει. «Στην Google όλα περιστρέφονται γύρω από το φαγητό», σχολίασε ένας από τους παρευρισκόμενους προγραμματιστές. «Γι’ αυτό υπάρχει παντού πολύ φαγητό. Για να κάτσεις με κάποιον, να φας, να ανταλλάξεις απόψεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή