Ο ΔΗΚΤΗΣ (19/05/19)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης με κινητήρια δύναμη τον τουρισμό

Τις σημαντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με κινητήρια δύναμη τον τουρισμό και την ενεργό συμμετοχή της Alpha Bank στην οικονομική ανάπτυξη, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ε. Ψάλτης, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η τράπεζα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ύστερα από σωρευτική συρρίκνωση της τάξεως του 25%, επεσήμανε ο κ. Ψάλτης, ενώ το κλίμα εμπιστοσύνης αποκαθίσταται σταδιακά και οι ιδιωτικές καταθέσεις επιστρέφουν σταθερά στο τραπεζικό σύστημα. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι για την οικονομική ανάκαμψη σε επίπεδα πριν από την κρίση απαιτούνται, μεταξύ άλλων, η επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, της τάξεως του 3%-4%, για τα επόμενα έτη, με σημαντική μεγέθυνση των επενδύσεων, οι οποίες θα πρέπει να αυξηθούν κατά 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, εκ των οποίων τα επιπρόσθετα 4 δισ. ευρώ να αφορούν στον τουρισμό. Η Alpha Bank στηρίζει ενεργά την ανάπτυξη, επενδύει στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή καινοτομία και βελτιώνει διαρκώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Ασκήσεις επί χάρτου πραγματοποιούν στο υπουργείο Εργασίας, καθώς μετά την αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου περί επαναφοράς του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με διαφορετική όμως μορφή, «πιο στοχευμένο», επεξεργάζονται σενάρια και μετρούν κόστη. Η αρχική σκέψη, να… πειράξουν περαιτέρω τα ποσοστά αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη, απορρίφθηκε. Πλέον, τα σενάρια αφορούν την αύξηση της βασικής σύνταξης, που σήμερα έχει καθοριστεί στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης. Οι επιστήμονες πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι μια τέτοια παρέμβαση θα αλλοιώσει ακόμη περισσότερο το ήδη «ταξικό» ανταποδοτικό σύστημα στην κοινωνική ασφάλιση ενώ θα δώσει περαιτέρω κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία…

Χειρότερα το 2020

Aν για το 2019 οι θεσμοί εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά τις παροχές, θα πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ, για το 2020 τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Οι πληροφορίες λένε πως το βλέπουν πολύ κάτω από 2,5% του ΑΕΠ, αν εφαρμοσθούν οι παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Επομένως, ακόμη κι αν δεχόταν η Ευρωζώνη να μειωθεί ο στόχος στο 2,5% του ΑΕΠ, πάλι δεν θα ήταν εφικτός. Αλλά γι’ αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει η επόμενη κυβέρνηση, καθώς –όπως είπε και ο κ. Ρέγκλινγκ– αυτό είναι «κάτι για το μέλλον», όταν θα ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός.

Ολα τριγύρω αλλάζουνε αλλά ο Φωτόπουλος μένει

Πολλά αλλάζουν στη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια. Διοικήσεις αντικαθίστανται, μονάδες πωλούνται και ο λιγνίτης από ευλογία έγινε κατάρα. Αν αναζητήσει κάποιος μια σταθερά σε αυτό το ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, αυτή ακούει στο όνομα του Νίκου Φωτόπουλου. Αρχισυνδικαλιστής για χρόνια, τότε που η ΓΕΝΟΠ έλυνε και έδενε στην επιχείρηση, προκάλεσε πολλές φορές με τη στάση του αντιδράσεις και επικριτικά σχόλια, ενώ φορτώθηκε και μέρος της απαξίας από δραστηριότητες άλλων συνδικαλιστών, οι οποίοι ελέγχθηκαν ποινικά και τιμωρήθηκαν. Το γεγονός ότι ο ίδιος πέρασε από την κρησάρα της Δικαιοσύνης αλώβητος εκτιμήθηκε από τους συναδέλφους του, οι οποίοι τον εξέλεξαν για ακόμη μία φορά εκπρόσωπό τους στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με τον τρόπο και το ύφος του, αλλά η επανεκλογή του συνιστά αναγνώριση πως τουλάχιστον δεν έκανε όσα έκαναν άλλοι συνάδελφοί του, που εμφανίζονταν λιγότερο συγκρουσιακοί, ενώ την ίδια στιγμή αξιοποιούσαν προς ίδιον όφελος κάθε ευκαιρία που τους έδινε μια κρατική εταιρεία με μεγάλο ταμείο.

Plan B για την αξιοποίηση του Πόρτο Καρράς

Την ενεργοποίηση του εναλλακτικού σχεδίου για την αξιοποίηση του Πόρτο Καρράς, του σημαντικότερου περιουσιακού της στοιχείου, φαίνεται πως έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής, της οικογένειας Στέγγου. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με επενδυτικό όμιλο του εξωτερικού (εκτιμάται ότι πρόκειται για τη Fortress Group) για την πλήρη αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, ύψους 32 εκατ. ευρώ, με τη συναίνεση και των πιστωτριών τραπεζών. Το πλάνο είναι πιθανόν να περιλαμβάνει την έκδοση ενός ομολογιακού δανείου, με ενέχυρο το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς, που να εξασφαλίζει όχι μόνο την αποπληρωμή του δανεισμού, αλλά και τη χρηματοδότηση της επένδυσης ανάπλασης και επέκτασης του συγκροτήματος, όπου, μεταξύ άλλων, έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για την ανέγερση 500 τουριστικών κατοικιών. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα «τρέχει» και διαγωνισμός για την απευθείας πώληση του τουριστικού συγκροτήματος, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής για να καταβάλει τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που προσδοκά η διοίκηση Στέγγου, βάσει και της τελευταίας εκτίμησης του ακινήτου στα τέλη του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή