Plan B για τη ΔΕΗ ΑΠΕ από τον Μ. Παναγιωτάκη

Plan B για τη ΔΕΗ ΑΠΕ από τον Μ. Παναγιωτάκη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω ενός τρίτου δρόμου για την υλοποίηση του φιλόδοξου στρατηγικού σχεδιασμού νέας ισχύος 2,5 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030 προχωράει η ΔΕΗ μετά το «μπλόκο» των τραπεζών στο σχέδιο απορρόφησης της θυγατρικής ΔΕΗ ΑΠΕ, στον έλεγχο της οποίας βρίσκεται μέχρι σήμερα το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ. Η 100% θυγατρική της ΔΕΗ θα παραμένει ως έχει μετοχικά και ως προς τα περιουσιακά της στοιχεία, αφού οι μετοχές τους ενεχυριάστηκαν στις τράπεζες για να ανοίξουν τη νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ προς τη μητρική εταιρεία. Η ανάπτυξη, ωστόσο, των μελετών για την κατασκευή νέων έργων, όπως και η υλοποίησή τους, θα ανατεθεί από τη θυγατρική στη μητρική εταιρεία. Το σχέδιο προχωράει, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, σε συνεννόηση με τις τράπεζες και προβλέπει επίσης τη μεταφορά του συνόλου σχεδόν των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΠΕ στη μητρική εταιρεία, καθώς και τη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, η οποία προβλέπεται στο νέο οργανόγραμμα για να αναλάβει την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η απόφαση μάλιστα για τους εργαζομένους εκτιμάται να ληφθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Από τους συνολικά περίπου 75 εργαζομένους σήμερα στη ΔΕΗ ΑΠΕ θα παραμείνει ένας πολύ μικρός αριθμός για τη διασφάλιση βασικών λειτουργιών της. Βασικός στόχος είναι να περάσει ο τομέας των ΑΠΕ, που αποτελεί τον βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της επιχείρησης, τα επόμενα χρόνια στην ίδια τη ΔΕΗ, η οποία μπορεί να το υποστηρίξει αποτελεσματικότερα.

Παράλληλα με τον νέο σχεδιασμό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η ΔΕΗ στοχεύει στην επανεκκίνηση του προγράμματος αξιολόγησης του συνόλου του προσωπικού της, που είχε μπλοκάρει ύστερα από προσφυγές. Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, που περιλαμβάνει και στάδιο αυτοαξιολόγησης, εκπαιδεύθηκαν ηλεκτρονικά 1.530 άτομα, ενώ η ΔΕΗ έθεσε συγκεκριμένη πλατφόρμα κριτηρίων που περιελάμβανε ακόμη και κριτήρια συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων. Στη βάση της αξιολόγησης, η διοίκηση της ΔΕΗ θα ανταμείψει το 20% των εργαζομένων κάθε μονάδας καταβάλλοντας τρία χρόνια νωρίτερα μισθολογικές προαγωγές. Ακόμη μία εξέλιξη διαρθρωτικού χαρακτήρα που ικανοποιεί τις απαιτήσεις του μπίζνες πλαν της McKinsey για μείωση του προσωπικού προχωράει αθόρυβα. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, μέσα στο 2019 ένας αριθμός κοντά στους 500 εργαζομένους που έχει συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχει δηλώσει αποχώρηση από την επιχείρηση. Καταλυτικά σε αυτή την εξέλιξη λειτούργησε η απόφαση πρόσθετης αποζημίωσης ύψους 15.000 ευρώ ανά εργαζόμενο που αποχωρεί, την οποία καθιέρωσε η ΔΕΗ ως κίνητρο για την ανανέωση του προσωπικού της, ο μέσος όρος του οποίου ξεπερνάει τα 50 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή