Θεόδωρος Φέσσας: Το ευρωπαϊκό μέλλον είναι και δική μας ευθύνη

Θεόδωρος Φέσσας: Το ευρωπαϊκό μέλλον είναι και δική μας ευθύνη

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση για τις Ευρωεκλογές αφορά την Ευρώπη, στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Είναι επομένως μια συζήτηση καθοριστική για την Ελλάδα, και αυτό γιατί δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να είναι αρκετά μεγάλη ούτως ώστε να μπορέσει να σταθεί μόνη της στο παγκόσμιο περιβάλλον. Ο ΣΕΒ διαχρονικά στηρίζει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά και αναγνωρίζει τις προκλήσεις του. Ο «ιστορικός» προκάτοχός μου Λεωνίδας Κανελλόπουλος είχε δηλώσει ότι: «Η σύνδεσή μας με την ΕΟΚ θέτει ολόκληρη την Ελλάδα ενώπιον των προβλημάτων της». Η δήλωση έγινε το 1961 και παραμένει επίκαιρη τόσες δεκαετίες μετά.

Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως κεντρικός θεσμικός πυλώνας και συν-νομοθέτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει καίριο ρόλο για την ψήφιση, αλλά και εφαρμογή, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το 80% των αποφάσεών του επηρεάζει τα ελληνικά ζητήματα. Δυστυχώς, όμως, η ευρωπαϊκή θεματολογία, σε μεγάλο βαθμό απουσιάζει από τον δημόσιο προεκλογικό διάλογο.

Ακριβώς για την κάλυψη αυτού του κενού, ο ΣΕΒ ετοίμασε ένα κείμενο με τις βασικές προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας για την επόμενη περίοδο στην Ευρώπη.

Η διαβούλευση στην Ε.Ε. είναι πάντα σύνθετη και διενεργείται με τεκμηριωμένες προσεγγίσεις και επιχειρήματα. Κάθε γραμμή της Συνθήκης, των Οδηγιών, Κανονισμών και προτάσεων είναι προϊόν πολύπλευρης διαπραγμάτευσης, συμβιβασμών και αντιπροτάσεων. Οποιαδήποτε ασθενής παρουσία της ελληνικής εκπροσώπησης στα ευρωπαϊκά όργανα υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα και μειώνει τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από μια πιο ενεργό συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Γι’ αυτό, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί η συμμετοχή Ελλήνων σε καίριες επιτροπές και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Για να είναι αποτελεσματικοί, οι ευρωβουλευτές πρέπει να έχουν όλα τα εφόδια, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν. Αυτό είναι και το νόημα αυτής της παρέμβασής μας.

Ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις δυνατότητες οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, σε ένα σύγχρονο και εξελισσόμενο κανονιστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σχεδόν σε όλους τους τομείς και κατατάξεις στην Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με στάσιμη ή και φθίνουσα πορεία ως προς την επενδυτική ελκυστικότητα, την ανταγωνιστικότητα, τα επιτόκια, την ανεργία, την καινοτομία, τις δεξιότητες, τη γονιμότητα, την παραγωγικότητα, την ψηφιακή οικονομία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κ.ο.κ. Η βελτίωση των δεικτών αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη αλλά και προϋπόθεση για ενεργό και ισότιμο συμμετοχή σε κάθε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Η ατζέντα της Ευρώπης την επόμενη περίοδο είναι γεμάτη από καίρια ζητήματα: Η Ενεργειακή Ενωση και η Ψηφιακή Ενωση αποτελούν βασικούς άξονες. Πολιτικές, προτεραιότητες και μηχανισμοί χρηματοδότησης για την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία βρίσκονται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών για τη βιομηχανία. Η επίτευξη του στόχου της αύξησης της βιομηχανίας στο 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, και της Ελλάδας στο 12% και μεσοπρόθεσμα στο 15%, σε μεγάλο βαθμό θα προέλθει από την πρόσβαση σε νέες διεθνείς αγορές και παραγωγικές αλυσίδες. Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας πρέπει να διενεργείται με απλό τρόπο που να ευνοεί τη σύγκλιση με την Ευρώπη και να αποτρέπει τον ρυθμιστικό ζήλο (gold-plating) που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα. Η συνεχιζόμενη απόκλιση της Ελλάδας από πλήθος συστάσεων και κανόνων της Ενιαίας Αγοράς είναι δυσμενείς για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς αυξάνει τα κόστη και υπονομεύει την ικανότητα μετασχηματισμού τους. Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να σχεδιαστεί για μετρήσιμη βελτίωση επιχειρηματικών χαρακτηριστικών και με αναμόρφωση των ποσοστών κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να αντανακλώνται και οι συνέπειες της κρίσης στο ΑΕΠ των ελληνικών (και άλλων) περιφερειών. Δράσεις υποδομών για την κυκλική οικονομία και την ενέργεια σε συνδυασμό με αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και αντιστάθμιση θα συμβάλουν στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

Οι επιχειρήσεις διεκδικούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης για την τεχνολογική προσαρμογή, τη σωστή χρήση της ψηφιοποίησης και των δεδομένων, τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, την ενεργειακή απόδοση. Διεκδικούμε όχι μόνο να συμμετέχουμε απέναντι στις προκλήσεις, αλλά να αναλάβουμε και ηγετικό ρόλο. Γι’ αυτό έχει σημασία να είμαστε παρόντες στην Ε.Ε. για να διαμορφώνουμε τα κατάλληλα εργαλεία και τις πολιτικές που χρειαζόμαστε για τη στήριξη της υγιούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, για τον μετασχηματισμό της οικονομίας, για την αύξηση και βελτίωση της απασχόλησης. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή την κορυφαία ευρωπαϊκή δημοκρατική διαδικασία, επιλέγοντας τους καλύτερος. Από όποιο χώρο τοποθετούνται πολιτικά για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη με ευκαιρίες για όλους.

* Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας είναι πρόεδρος του ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή