Η έλλειψη ρευστότητας απειλεί την Intralot

Η έλλειψη ρευστότητας απειλεί την Intralot

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ώρα της αλήθειας για τις προοπτικές της Intralot πλησιάζει, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς το μέγεθός της σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της δεν επιτρέπει αισιοδοξία για το πώς θα μπορέσει να κερδίσει νέα συμβόλαια στο εξωτερικό για να αντισταθμίσει αυτά που έχασε. Ετσι, με δεδομένο το σημερινό προφίλ του ισολογισμού της και την περιορισμένη δυνατότητά της να αντλήσει νέες χρηματοδοτήσεις ή να αυξήσει τη ρευστότητά της μέσω περαιτέρω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, καθίσταται δύσκολη η θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Μετά την παραβίαση των οικονομικών όρων της σύμβασης ανακυκλούμενης πίστωσης στο τέλος του 2018, «η Intralot επί του παρόντος δεν έχει πρόσβαση σε γραμμές ρευστότητας», ανέφερε σε έκθεσή του αυτή την εβδομάδα για τον ελληνικό όμιλο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings. Και κάπως έτσι ήρθε η υποβάθμιση του αξιόχρεού της σε CCC+ από B- από τη Fitch. Απόφαση που δικαιολόγησε με την εκτίμηση για αυξημένους κινδύνους ρευστότητας και αναχρηματοδότησης. Ο οίκος σημειώνει την αρνητική πορεία των ταμειακών διαθεσίμων, που εν μέρει προκαλείται από κεφαλαιουχικές δαπάνες για νέες συμβάσεις.

Η αγορά των ΗΠΑ

Οσον αφορά τις νέες δραστηριότητες στις ΗΠΑ, η Fitch εκτιμά πως η ανάπτυξή τους δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει την απώλεια του ποδοσφαιρικού στοιχήματος στην Τουρκία, αλλά και την πώληση της συνεργασίας στο Αζερμπαϊτζάν.

Ομως η Ιntralοt έχει ανάγκη γραμμές χρηματοδότησης, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της, λέει η Fitch και υπογραμμίζει πως η ελληνική εισηγμένη χρειάζεται να πληρώνει περί τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως για την πληρωμή τόκων εξυπηρέτησης του δανεισμού της, ποσό που θεωρεί υψηλό για τα τρέχοντα επίπεδα κερδών EBITDA.

Στα μέσα Απριλίου, η διοίκηση του ομίλου Intralot υποσχέθηκε στους αναλυτές μείωση του κόστους, εστίαση του ομίλου πέραν του Ατλαντικού και ειδικά στις ΗΠΑ και, τέλος, πώληση θυγατρικών εταιρειών και συμμετοχών. Παραδέχθηκε, δε, πως οι επιδόσεις της θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται και κατά το τρέχον πρώτο εξάμηνο του 2019.

Τότε ο ιδρυτής, πρόεδρος και πλέον και διευθύνων σύμβουλος της Intralot Σωκράτης Κόκκαλης δεν είχε κρύψει πως ο όμιλος δεν έχει απορροφήσει ούτε το σύνολο της αρνητικής επίδρασης της αναπροσαρμογής του συμβολαίου του ΟΠΑΠ την ώρα που τα νέα συμβόλαια όπως αυτά στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποφέρουν ακόμη επαρκή έσοδα που θα μπορούσαν να αναστρέψουν την εικόνα. Κάτι που επαναλαμβάνει τώρα η Fitch Ratings. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, όμως, επιφύλαξε και μια εκτίμηση για τη νέα διοίκηση της Intralot, υπό τον ιδρυτή της: Σημειώνει πως ο μεγάλος αριθμός αλλαγών που σημειώνονται στο εσωτερικό της Ιntralοt αυξάνει τους κινδύνους ομαλής διαχείρισης, υπενθυμίζοντας πως μετά την απώλεια του συμβολαίου στην Τουρκία σημειώθηκαν εκτεταμένες αλλαγές στη διοικητική ομάδα.

Η Fitch όμως δεν σταματά εκεί. Διαβλέπει επίσης αβεβαιότητες αναφορικά με το σχέδιο αναδιοργάνωσης και εκτιμά πως, καθώς η Ιntralοt ενδεχομένως να κινηθεί επιθετικότερα για να κερδίσει νέες συμβάσεις, θα χρειάζεται να κάνει και πρόσθετες δαπάνες, για τις οποίες θα απαιτούνται πρόσθετες χρηματοδοτήσεις.

Ωστόσο, η εξεύρεσή τους παραμένει ένα ερώτημα, ειδικά από τη στιγμή που τόσο ο οίκος όσο και η αγορά –που έχει πιέσει τη μετοχή από τα επίπεδα του ενός ευρώ πριν από ένα χρόνο στα 36 σεντς την Παρασκευή– αναμένουν δυσκολίες και στο μέτωπο της πώλησης δραστηριοτήτων.

Η Fitch μάλιστα σημειώνει πως τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα η διεκδίκηση νέων συμβάσεων δεν θα μπορέσει να ενισχύσει τη ρευστότητα, ενώ οι δραστηριότητες που έχει ήδη ρευστοποιήσει, κυρίως μη στρατηγικού χαρακτήρα περιουσιακά στοιχεία, διαπιστώνει πως δεν βελτίωσαν τις χρηματορροές.

Η παρέμβαση Κόκκαλη

Αξίζει να σημειωθεί πως η Fitch εμφανίζεται να αμφισβητεί ευθέως την προ μηνός προσωπική παρέμβαση του ιδρυτή της Intalot κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2018 στους αναλυτές. Τότε, ο Σωκράτης Κόκκαλης δήλωσε «προσωπικά δεσμευμένος και εστιασμένος στην αποστολή μας για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των πελατών μας και τη βελτίωση της δημιουργίας ρευστότητας από τις δραστηριότητές μας».

Είχε δε περιγράψει τρεις άξονες για να το πετύχει: Πρώτον, με την υπογραφή νέων συμβολαίων και την επίτευξη οργανικής ανάπτυξης, δεύτερον, με τη βελτιστοποίηση του κόστους και, τρίτον, με την πώληση περιφερειακών περιουσιακών στοιχείων, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ικανοποιητικό χαρτοφυλάκιο

Το χαρτοφυλάκιο συμβάσεων που διαθέτει η Intralot χαρακτηρίζεται, πάντως, από τη Fitch ικανοποιητικό, ενώ ο οίκος σημειώνει πως η Ιntralοt αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας αξιόπιστος πάροχος λογισμικού και εξοπλισμού της αγοράς παιγνίων, κάτι που της έχει επιτρέψει να κερδίσει σημαντικές συμβάσεις σε ΗΠΑ, Ελλάδα και Γερμανία.

Ομως, αμφισβητεί κατά πόσον μπορεί να αντιπαραταχθεί στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της, όπως η IGT και η Scientific Games.

Πρόκληση η ανανέωση των συμβάσεων

Ενα ακόμη ερώτημα που θέτει η Fitch είναι αυτό της ανανέωσης των συμβάσεων, που ενδέχεται να αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση, επικαλούμενη την απώλεια της σύμβασης στην Τουρκία ή και της μίας εκ των δύο που διαθέτει στο Μαρόκο: Η σύμβαση που είχε υπογράψει η θυγατρική Intralot Maroc με την κρατική λοταρία του Μαρόκου, τη Marocaine des Jeux et des Sports (MDJS), έληγε στα τέλη Δεκεμβρίου 2018, αλλά η ελληνική εταιρεία πέτυχε την επέκτασή της έως τα τέλη του 2019. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του νέου συνεργάτη της MDJS, με τη διοίκηση της Intralοt να υποστηρίζει στον ετήσιο απολογισμό του 2018 πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι η θυγατρική μας θα εξασφαλίσει τη νέα σύμβαση». Ομως, πρόσφατα η Intralοt έχασε τη δεύτερη σύμβαση εκεί: τη σύμβαση υποστήριξης της δεύτερης κρατικής λοταρίας, της Societe de Gestion de la Loterie Nationale (SGLN). Η SGLN προχώρησε πέρυσι σε διαγωνισμό για τον τεχνολογικό πάροχο, τον οποίο δεν κέρδισε η Intralοt. Το 22% των εσόδων της Intralοt από το Μαρόκο, όμως, προερχόταν από τη συγκεκριμένη σύμβαση. Τουλάχιστον η Fitch στην έκθεσή της με την οποία υποβάθμισε την ελληνική εταιρεία παραδέχεται πως η εν γένει απελευθέρωση των αγορών στοιχηματισμού και παιγνίων προσφέρει νέες ευκαιρίες για την Ιntralοt. Τι θα γίνει, όμως, με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης; Ο οίκος εκτιμάει ως πιθανό η Ιntralοt να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού χρέους με εξασφάλιση πριν από ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός (default). Το σενάριο της έκδοσης χρέους είναι πιθανό, σημειώνει, καθώς η Ιntralοt βρίσκεται σε συζητήσεις με δανειστές για τη χρηματοδότηση που χρειάζεται προκειμένου να υποστηρίξει τη λειτουργία της. Πάντως, η ελληνική εταιρεία δεν αντιμετωπίζει άμεσα σημαντικές αποπληρωμές χρέους. Τον Σεπτέμβριο του 2021 θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ονομαστικής αξίας 250 εκατ., ενώ άλλο ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ωριμάζει το 2024. Σε κάθε περίπτωση, αναχρηματοδότηση του ομολόγου του 2021 μπορεί να εξελιχθεί σε πρόκληση, εκτιμάει η Fitch.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή