Σουηδία: Υπό έκδοση ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ για την υπόθεση βιασμού του 2010

Σουηδία: Υπό έκδοση ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ για την υπόθεση βιασμού του 2010

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εισαγγελία της Σουηδίας ζήτησε σήμερα την κράτηση του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ ερήμην,  για την υπόθεση βιασμού το 2010, έπειτα από αίτημα του δικηγόρου του φερόμενου θύματος.

Ηλικίας περίπου 30 ετών την εποχή των γεγονότων, η ενάγουσα είχε συναντήσει τον Ασάνζ στη διάρκεια μιας διάσκεψης των WikiLeaks στη Στοκχόλμη. Τον κατηγορεί ότι είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί της τη νύχτα της 16ης προς 17η Αυγούστου, ενώ κοιμόταν και χωρίς προφυλακτικό, παρότι εκείνη είχε αρνηθεί πολλές φορές την επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποστηρίζει ότι η γυναίκα είχε δώσει τη συγκατάθεσή της και είχε δεχθεί να μην χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.

Με βάση την κατηγορία για βιασμό, η εισαγγελία κατέθεσε αίτημα για ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ με το οποίο – αν επικυρωθεί – και επιδιώξει την έκδοσή του από την Βρετανία. 

«Ζητώ από το δικαστήριο να θέσει υπό κράτηση τον Ασάνζ ερήμην, λόγω υποψιών για βιασμό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Εύα-Μαρί Πέρσον, η εισαγγελέας προανάκρισης, μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα εκ νέου της ποινικής έρευνας σε βάρος του Αυστραλού ιδρυτή των Wikileaks.

Το αίτημα κατατέθηκε στο δικαστήριο της Ουψάλας το οποίο, σύμφωνα με τη σουηδική δικονομία, πρέπει να αποφανθεί το αργότερο την επόμενη της κατάθεσης του αιτήματός ενώπιόν του.

Η Εύα-Μαρί Πέρσον διευκρίνισε πως αν το αίτημα γίνει δεκτό, θα εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ώστε να εξασφαλίσει τη μεταφορά του Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks αντιμετωπίζει επίσης αίτημα έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη δημοσιοποίηση στον ιστότοπό του πολλών απόρρητων εγγράφων.

Σύμφωνα με την Πέρσον, «στην περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και το αίτημα έκδοσης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι βρετανικές αρχές θα αποφασίσουν στη βάση της αρχής της προτεραιότητας. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι αδύνατο να προβλεφθεί».

Η υπόθεση είχε μπει το 2017 στο αρχείο χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του καθώς ο Ασάνζ είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η εισαγγελία της Σουηδίας ξανάνοιξε τον φάκελο στις 13 Μαΐου. 

Ο 47χρονος σήμερα ιδρυτής των Wikileaks κρατείται στην φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου εκτίοντας ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για παραβίαση των όρων της εγγύησής του.

Πηγη: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή