Ο άγνωστος διάλογος Τσίπρα-Μέρκελ για τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα των Σκοπίων

Ο άγνωστος διάλογος Τσίπρα-Μέρκελ για τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα των Σκοπίων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διάλογο που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επί εποχής Νικολά Γκρουέφσκι αποκαλύπτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόσο πολύ ήθελε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό όταν εξελέγη πρωθυπουργός αν και γνώριζε, όπως λέει, ότι αυτό θα ήταν δύσκολο όσο ήταν πρωθυπουργός ο Νίκολα Γκρουέφσκι.

«Ο Γκρουέφσκι ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε ποτέ να διαπραγματευτεί. Θυμάμαι που είχα πάει στο Βερολίνο και συναντήθηκα με τη Μέρκελ. Συζητήσαμε για αρκετή ώρα για την οικονομική κρίση, το χρέος, τα ελλείμματα, τα μνημόνια αλλά και την εξωτερική πολιτική», θυμάται ο Αλέξης Τσίπρας. και αφηγείται τον ακριβή διάλογο με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Αλέξης Τσίπρας: Θέλω να επιλύσω το πρόβλημα αυτό ακόμη και με τον Γκρουέφσκι. Θα τον προκαλέσω ζητώντας του να καθίσει στο τραπέζι. Εάν δεν θέλει θα τον κατηγορήσω ότι δεν θέλει μια λύση.

Αγκελα Μέρκελ: Δεν σε πιστεύω

Αλέξης Τσίπρας: Γιατί;

Αγκελα Μέρκελ: Γιατί όλοι οι προκάτοχοί σου δεν ήθελαν καν να ανοίξουν την υπόθεση (ειδικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς).

Αλέξης Τσίπρας: Εχω διαφορετική άποψη. Η Ελλάδα μόνο όφελος θα έχει αν λύσουμε τις διαφορές με τους βόρειους γείτονές μας. Η Ελλάδα έχει αρκετές διαφορές με τους γείτονές της στα ανατολικά και δεν χρειαζόμαστε περισσότερα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες στα βόρεια ειδικά αν είναι χώρες που θεωρώ πως δεν απειλούν την Ελλάδα.

Μάλιστα στο πλαίσιο της συνέντευξης ο πρωθυπουργός σημειώνει πως «δεν νομίζει ότι η Αγκελα Μέρκελ τον πίστεψε» και πως ο ίδιος «απέδειξε ότι το εννοούσε όταν οι εξελίξεις στα Σκόπια έδειξαν ότι υπήρχε μια ευκαιρία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή