Ουκρανία: Πρόωρες εκλογές ανακήρυξε ο Ζελένσκι – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Ουκρανία: Πρόωρες εκλογές ανακήρυξε ο Ζελένσκι – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας.

Οι εκλογές αναμενόταν να διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2019, αλλά ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «διαλύει τη Βούλη».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν ανακοίνωσε την παραίτησή του, επικαλούμενος διαφωνίες με τον Ζελένσκι.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκρόισμαν.

Η νομοθεσία της χώρας δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να παραιτηθεί παρά μόνο μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα, το κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να ορίσει τον πρωθυπουργό. Ο Ζελένσκι όμως δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα που θα του επέτρεπε να σχηματίσει μια κυβέρνηση πιστή στον ίδιο, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.

«Όταν εξελέγη ο νέος πρόεδρος, πρότεινα στον πρόεδρο και στο κοινοβούλιο (…) να καθορίσουμε μια νέα ημερήσια διάταξη και να αρχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις που θα καταστήσουν πιο ισχυρή την Ουκρανία. Ο πρόεδρος επέλεξε έναν άλλο δρόμο και θεωρώ ότι με τη διακήρυξή του αναλαμβάνει όλη την ευθύνη απέναντι στις απειλές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα», είπε ο Γκρόισμαν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η εκεχειρία με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες στα ανατολικά της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητά του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν θα συγχαρεί τον Ζελένσκι για την ορκωμοσία του, αλλά θα περιμένει «τις πρώτες επιτυχίες του στην λήξη της εσωτερικής σύγκρουσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία και στην ομαλοποίηση των ρωσοουκρανικών σχέσεων».

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή