Αύξηση ιαπωνικού ΑΕΠ λόγω μείωσης εισαγωγών

Αύξηση ιαπωνικού ΑΕΠ λόγω μείωσης εισαγωγών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιαπωνική οικονομία διέψευσε τις εκτιμήσεις της αγοράς, που προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019, και ενισχύθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, δεν είναι διατηρήσιμος αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, διότι διαμορφώθηκε κατά κύριο λόγο εξαιτίας της πολύ μεγάλης συρρίκνωσης των εισαγωγών, γεγονός που υποδηλώνει και εξασθένηση της εσωτερικής ζήτησης.

Τα στοιχεία δείχνουν πτώση των εισαγωγών κατά 4,6%, τη μεγαλύτερη της δεκαετίας, και πτώση των εξαγωγών κατά 2,4%, τη μεγαλύτερη από το 2015. Επίσης, περιορίστηκαν οι κρατικές επενδύσεις και υποχώρησε η εγχώρια κατανάλωση. «Σχεδόν όλα τα σημαντικά στοιχεία του ΑΕΠ είναι αρνητικά. Η οικονομία έχει ήδη φτάσει στο απόγειό της, άρα είναι πιθανό να δούμε μια ήπια ύφεση», σχολίασε στο Reuters ο Χιροάκι Μούτο, επικεφαλής οικονομολόγος στο Tokai Tokyo Research Center.

Η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο ανατρέπει την εκτίμηση πολλών πολιτικών της Ιαπωνίας πως η ενισχυμένη εγχώρια κατανάλωση θα αντιστάθμιζε τις περιορισμένες εξαγωγές. Η πορεία της οικονομίας από εδώ και πέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιβράδυνση στην Κίνα και τις εξελίξεις όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο.

Εξαιτίας της πτώσης στην εγχώρια κατανάλωση ενδέχεται να αναβληθεί η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων από 8% σε 10%, η οποία έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές και προγραμματιζόταν να τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ο Τοσιμίτσου Μοτέγκι, υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, επιβεβαίωσε χθες ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σχέδιο της κυβέρνησης και θα προχωρήσει κανονικά στην αύξηση της φορολογίας επί των πωλήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή