Νόμπελ Οικονομίας στην «ασύμμετρη πληροφόρηση»

Νόμπελ Οικονομίας στην «ασύμμετρη πληροφόρηση»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις Αμερικανούς, τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, τον Τζορτζ Ακερλοφ και τον Μάικλ Σπενς, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ στην Οικονομία για τη συμβολή τους στη μελέτη της λειτουργίας των αγορών σε καταστάσεις όπου ορισμένοι συναλλασσόμενοι γνωρίζουν περισσότερα από άλλους -τη λεγόμενη «ασύμμετρη πληροφόρηση». Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν, για παράδειγμα, στη σχέση των διοικήσεων και των διοικητικών συμβουλίων απέναντι στους μετόχους τους, τους δανειζόμενους και τους πιστωτές τους, τους πωλητές μεταχειρισμένων και τους υποψήφιους αγοραστές ή τους φορολογούμενους και την εφορία.

«Στη δεκαετία του 1970, οι φετινοί βραβευμένοι έθεσαν τα θεμέλια της γενικής θεωρίας των αγορών με ασύμμετρη πληροφόρηση» αναφέρει η ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η συμβολή των τριών «αποτελεί τον πυρήνα των σύγχρονων οικονομικών της πληροφόρησης» και οδήγησε σε πρακτικές εφαρμογές από τις παραδοσιακές αγροτικές αγορές έως τις σύγχρονες χρηματοοικονομικές αγορές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας.

Ο Ακερλοφ, 61 ετών, που είναι καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, είπε ότι αιφνιδιάστηκε και ενθουσιάστηκε από τη βράβευσή του. Ο Σπενς, 58 ετών, είναι πρώην πρύτανης στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ και ο Στίγκλιτς είναι καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Στην καινοτομική μελέτη του, ο Ακερλοφ έδειξε πώς η ασύμμετρη πληροφόρηση δημιουργεί την λεγόμενη «δυσμενή επιλογή». Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η εκτόπιση από την αγορά των άλλων πωλητών από αυτούς που πωλούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα χαμηλής ποιότητας.

Ο Σπενς προχώρησε την έρευνα δείχνοντας πώς αυτοί που έχουν καλύτερη πληροφόρηση μπορούν να μεταβιβάσουν τη γνώση τους σε αυτούς που έχουν λιγότερη πληροφόρηση, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα που συνδέονται με τη δυσμενή επιλογή. Η εργασία του πάνω στις διαφορετικές προσδοκίες των εργοδοτών απέναντι σε διαφορετικές ομάδες εργαζομένων βοήθησε να εξηγηθεί γιατί οι άνδρες και οι λευκοί αμείβονται καλύτερα από γυναίκες και μαύρους με την ίδια παραγωγικότητα.

Ο Στίγκλιτς, που έχει διατελέσει σύμβουλος του Λευκού Οίκου και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμπλήρωσε την εργασία των άλλων δύο, δείχοντας πώς μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν από την έλλειψη λεπτομερών πληροφοριών για το προφίλ κινδύνου των ασφαλισμένων τους.

Σε παραπλήσιο πεδίο θεωρητικής έρευνας είχαν δραστηριοποιηθεί και οι Βρετανοί Τζέιμς Μίρλις και Ουίλιαμ Βίκρι που βραβεύτηκαν από τη σουηδική Ακαδημία το 1996.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο περίπου ενός εκατομμυρίου δολαρίων (περίπου 370 εκατ. δραχμές) που θα μοιραστούν εξίσου. Το Νόμπελ Οικονομίας δεν αποτελεί μέρος της αρχικής κληρονομίας του Αλφρεντ Νόμπελ, αλλά άρχισε να απονέμεται στη μνήμη του πολύ αργότερα με χρηματοδότηση της Τράπεζας της Σουηδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή