Φόβοι για νέα κρίση με επίκεντρο την Ιταλία

Φόβοι για νέα κρίση με επίκεντρο την Ιταλία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα οικονομική κρίση ενδέχεται να ξεσπάσει στην Ευρωζώνη, καθώς η ιταλική τραπεζική κρίση μπορεί να «μεταδοθεί» στις υπόλοιπες χώρες, δήλωσε στο BBC ο Λαρς Φελντ, ένας εκ των πέντε Γερμανών «σοφών». Προειδοποίησε επίσης πως η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να πληγεί σοβαρά από τη μείωση της ζήτησης στην Κίνα.

Ο Φελντ, ένας εκ των πέντε ανεξάρτητων οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, εστιάζει την προσοχή του στην Ιταλία, που προσπαθεί να απομακρυνθεί από την ύφεση του δεύτερου εξαμήνου του 2018 και αντιμετωπίζει προβλήματα με τις τράπεζες και ένα υπερμέγεθες χρέος, περίπου 2,4 τρισ. ευρώ. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η Ιταλία θα πρέπει να παραβεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί δημοσιονομικού ελλείμματος και δημοσίου χρέους, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ενδέχεται να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με αρνητικές επιπτώσεις για τις τράπεζες και τα ομόλογά της. «Το τραπεζικό σύστημα στην Ιταλία δεν είναι τόσο ασφαλές όσο ελπίζαμε. Ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης (κρίσης), συγκεκριμένα από το ιταλικό τραπεζικό σύστημα σε άλλα τραπεζικά συστήματα», δήλωσε ο Φελντ στο BBC.

«Αυτό ίσως μοιάζει με μια νέα κρίση του ευρώ». Σύμφωνα με τον Φελντ, εκτός από την ιταλική οικονομία κίνδυνο διατρέχει και η γερμανική οικονομία, παρότι ενισχύθηκε κατά 0,4% το α΄ τρίμηνο του 2019, ύστερα από δύο συναπτά τρίμηνα στασιμότητας. Ο Λαρς Φελντ προειδοποιεί πως ο κλάδος της μεταποίησης επιβαρύνεται λόγω της πτώσης της ζήτησης στην Κίνα και εξαιτίας των υπόλοιπων αναταραχών που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος. Κατά τον Γερμανό «σοφό», η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσει την πλεονεκτική θέση της στις εξαγωγές –που αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του ετήσιου ΑΕΠ της– εν μέσω ισχυρού παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα, επίσης, υποστηρίζει ότι η οικονομία της χώρας είναι αδύναμη παρά την ανάκαμψη του α΄ τριμήνου, την οποία αποδίδει σε περιστασιακούς παράγοντες. Σύμφωνα με την Bundesbank, ο ρυθμός ανάπτυξης 0,4% σημειώθηκε στη Γερμανία χάρη στα οικονομικά μέτρα που ενίσχυσαν την εγχώρια κατανάλωση, στη μικρή ανάκαμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων και στο γεγονός ότι ο χειμώνας του 2018 στη Γερμανία ήταν ήπιος και δεν αποτέλεσε εμπόδιο στον κατασκευαστικό τομέα. «Αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία οδήγησαν στην ανάπτυξη στην αρχή του έτους, αναμένεται να εξασθενήσουν ή ακόμη και να ανατραπούν», ανέφερε η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή