Γαλλία: Ευθανασία ασθενούς σε κώμα

Γαλλία: Ευθανασία ασθενούς σε κώμα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Νέα προσφυγή κατέθεσαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι γονείς του 42χρονου παραπληγικού Βενσάν Λαμπέρ, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, ύστερα από αυτοκινητικό ατύχημα. Η σύζυγος του Λαμπέρ και πέντε αδέλφια και αδελφές του έχουν ζητήσει τη διακοπή των θεραπειών και της μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής του, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Ο πρώην νοσηλευτής σε ψυχιατρικό νοσοκομείο έμεινε παραπληγικός και βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση μετά το ατύχημα. Η διακοπή της θεραπείας, που ξεκίνησε χθες, προβλέπει την παύση της μηχανικής σίτισης και υδάτωσης, μαζί με «ελεγχόμενη, βαθιά και συνεχή» νάρκωση, καθώς και χορήγηση αναλγητικών. Η μέθοδος αυτή, που συμφωνήθηκε ύστερα από χρόνια δικαστικής διαμάχης, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο του Λαμπέρ εντός των προσεχών ημερών. «Πρόκειται για ντροπιαστικό σκάνδαλο, δεν τους επετράπη ούτε να φιλήσουν τον γιο τους», είπε ο συνήγορος των γονέων, Ζαν Παγιό, μιλώντας έξω από το νοσοκομείο Σεμπαστοπόλ της Ρενς. Την Κυριακή, περισσότεροι από 200 άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά στην είσοδο του νοσοκομείου, ζητώντας να διασφαλισθεί η ζωή του Λαμπέρ.

Ο ασθενής έγινε –άθελά του– σύμβολο της συζήτησης για την ευθανασία. Από τη μία πλευρά της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι γονείς, ευσεβείς καθολικοί, καθώς και δύο από τα αδέλφια του θύματος. Από την άλλη είναι η γυναίκα του Λαμπέρ, Ρασέλ, και πέντε αδέλφια του, που καλούν να δοθεί τέλος στη «θεραπευτική αυτή μανία».

Η διένεξη έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της οικογένειας, για να αποκτήσει πολιτική διάσταση. Οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων του κεντροδεξιού Οι Ρεπουμπλικανοί, Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί και του ακροδεξιού Εθνικός Συναγερμός, Ζορντάν Μπαρντελά, πήραν δημόσια θέση υπέρ των γονέων και της διατήρησης του Λαμπέρ στη ζωή. «Είμαι βαθιά συναισθηματικά συνδεδεμένος με την ανθρώπινη ύπαρξη και οφείλω να σας εκφράσω την προσωπική μου πεποίθηση: η απόφαση αυτή της Δικαιοσύνης με σοκάρει βαθιά», είπε ο Μπαρντελά. Αντίθετα, ο επικεφαλής της λίστας των Σοσιαλιστών για τις ευρωεκλογές, Ραφαέλ Γκλουκσμάν, δήλωσε μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση ότι πρέπει να εμπιστευθούμε τη γνώμη των θεραπόντων ιατρών και της γαλλικής δικαιοσύνης, ενώ ο πρώην βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Ζαν Λεονετί, που εισηγήθηκε τον νόμο για τη διακοπή της θεραπείας τέτοιων περιστατικών, υπογράμμισε ότι η απόφαση της συζύγου και της ιατρικής ομάδας είναι σύννομη.

Μετά το ατύχημά του στις 29 Σεπτεμβρίου 2008, η γαλλική δικαιοσύνη απεφάνθη πέντε φορές υπέρ της διακοπής θεραπείας, σίτισης και υδάτωσης του Λαμπέρ, με την οικογένεια να καταθέτει αλλεπάλληλες ενστάσεις στους ανώτατους δικαστικούς θεσμούς. Ολες οι ιατρικές γνωματεύσεις κατέληξαν, όμως, ότι ο Λαμπέρ δεν έχει καμία ελπίδα ανάκαμψης από το κώμα στο οποίο βρίσκεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή