Τρεις εβδομάδες εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης α λα… ελληνικά

Τρεις εβδομάδες εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης α λα… ελληνικά

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πρακτική μου στην ανοιξιάτικη Σύρο ήταν μια υπέροχη εμπειρία». Η 18χρονη Emma Di Gregori, που φοιτά στο «Maison Familiale Rurale» του St-Etienne της Γαλλίας, έκανε για τρεις εβδομάδες πρακτική άσκηση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, σε ένα γαλλόφωνο δημοτικό σχολείο. «Είχα δε την ευκαιρία να θαυμάσω την ενέργεια που οι Ελληνες εκπαιδευτικοί διοχετεύουν στη δουλειά τους, αλλά και την ηρεμία από την οποία διακατέχονται» σχολιάζει η Emma, που στον ελεύθερο χρόνο της γνώρισε κάθε γωνιά του νησιού μαζί με τους συνομηλίκους της. Οι μαθητές του τεχνικού λυκείου εξάσκησαν διαφορετικές εργασίες: στο δημαρχείο, σε εστιατόρια, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε φαρμακείο, σε σχολικές μονάδες κ.α. «Η συνεργασία μας με τη Σύρο, μέσω του προγράμματος Erasmus+, διαρκεί εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια» εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής, κ. Igor Navarro, που συνόδευσε τους μαθητές του τον Απρίλιο, ενώ προηγουμένως είχε συνοδεύσει άλλο τμήμα τον Μάρτιο και πάλι στη Σύρο. «Το δικό μας σύστημα διαφέρει από το δικό σας: εμείς προσφέρουμε δύο εβδομάδες θεωρητική εκπαίδευση, που ακολουθείται από δύο εβδομάδες πρακτικής άσκησης, δηλαδή συνολικά 28 εβδομάδες θεωρία και 22 πράξη» επισημαίνει ο ίδιος. «Μία φορά τον χρόνο οι μαθητές κάνουν την πρακτική τους στο εξωτερικό για τρεις εβδομάδες, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης να μάθουν να ενεργούν σε ένα μη οικείο περιβάλλον». Το εν λόγω σχολείο έχει επιλέξει τη χώρα μας και δη νησιωτικές περιοχές. «Η επιλογή είναι συνειδητή, για να μάθουν να δρουν αποτελεσματικά σε απομονωμένες νησιωτικές περιοχές» τονίζει ο ίδιος, που από το 2017, από την προηγούμενη διευθυντική του θέση στην Vernines, έκτισε άλλη μία γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας, αυτή τη φορά με την Κάρυστο.

Στην Κάρυστο

Εκεί, η πλειονότητα των είκοσι σπουδαστών, από 17 έως 18 ετών, απασχολήθηκαν το 2018 στο δημόσιο νοσοκομείο της Καρύστου, όπου αναμένεται η επόμενη ομάδα τον Οκτώβριο. «Είχαμε χωρίσει τους συμμετέχοντες σε δυάδες που ανά δύο ημέρες τοποθετούνταν ως βοηθοί σε κάποια άλλη πτέρυγα: στα επείγοντα, στο παιδιατρικό, στο οδοντιατρείο, στο γυναικολογικό-μαιευτικό, στο μικροβιολογικό, στο ακτινολογικό, στη στάση νοσηλευτικής και στη γενική χειρουργική» εξηγεί στην «Κ» ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Αναστάσιος Μίχας, «τα παιδιά προσέρχονταν στις οκτώ το πρωί, εργάζονταν έως τη μία το μεσημέρι, οπότε τους προσφέραμε μεσημεριανό μέχρι τις τρεις».

Η γλώσσα στάθηκε κάποιες φορές εμπόδιο, ωστόσο τα αγγλικά, οι πολλοί γαλλομαθείς εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αλλά και η ελληνική ιατρική ορολογία συνέβαλαν στο να ξεπεραστεί. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές υποδέχθηκαν θερμά τους μελλοντικούς συναδέλφους τους, που ήδη παρακολουθούν μαθήματα νοσηλευτικής και ήταν εξοικειωμένοι στο νοσοκομειακό περιβάλλον. «Τους δώσαμε την ευκαιρία ακόμα και να παρακολουθήσουν χειρουργεία» σημειώνει ο διοικητής. Οι ίδιοι αποκτούσαν αυτοπεποίθηση κάθε φορά που διεκπεραίωναν με επιτυχία κάποιο καθήκον: να βάλουν έναν επίδεσμο, να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση μιας ακτινογραφίας, να παραδώσουν τον φάκελο με τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων. «Μας αιφνιδίασαν, μάλιστα, γιατί προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν στην καθαριότητα του νοσοκομείου, καθώς έχουν εκπαιδευθεί να κρατούν καθαρό τον χώρο εργασίας τους» σχολιάζει ο κ. Μίχας, «ωστόσο, αυτό δεν ήταν μέρος των καθηκόντων τους στην Ελλάδα, το καταστήσαμε σαφές». Αντιστρόφως και οι Γάλλοι σπουδαστές εξεπλάγησαν θετικά από την ορθή λειτουργία του νοσοκομείου της Νότιας Εύβοιας με τις 31 κλίνες. «Τους έκανε εντύπωση που κανένας ασθενής δεν πλήρωνε, όπως και ότι η κατάσταση που αντίκρισαν δεν ανταποκρινόταν στις περιγραφές των γαλλικών ΜΜΕ για το “κατεστραμμένο” ελληνικό σύστημα υγείας». Tις εντυπώσεις τους από την Κάρυστο είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν οι σπουδαστές με τον Γάλλο πρέσβη, Christophe Chantepy, θερμό υποστηρικτή των εν λόγω ανταλλαγών, τον οποίο συνάντησαν πριν από την επιστροφή τους στην πατρίδα.

Η τακτική επαφή με τη χώρα μας έχει στιγματίσει και τον Γάλλο εκπαιδευτικό Igor Navarro, που δηλώνει λάτρης της Ελλάδας, καθώς έχει μεγαλώσει στον νότο της Γαλλίας και νιώθει εξαιρετικά οικεία. «Απαξ και καταλάβεις την ελληνική νοοτροπία, αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει πάντοτε μια λύση, κρυμμένη βέβαια, την οποία καλείσαι να φέρεις στην επιφάνεια», λέει γελώντας. Και οι μαθητές, πάντως, δηλώνουν γοητευμένοι, καθώς για πολλούς αποτελεί το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό. Φεύγουν με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουν στην Ελλάδα για διακοπές, για δουλειά ή για να κρατήσουν ζωντανή κάποια ερωτική ιστορία, που συχνά προκύπτει στη διάρκεια των τριών εβδομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή