«Καμπανάκι» από Fitch για τις παροχές

«Καμπανάκι» από Fitch για τις παροχές

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο πακέτο παροχών αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη πολιτική στάση της Ελλάδας και αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με τους πιστωτές, εκτιμάει η Fitch, ενώ προειδοποιεί πως θα μπορούσε να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης της χώρας. Οπως αναφέρει ο οίκος, οι εξαγγελίες αυτές αποτελούν εν μέρει μια προσπάθεια της κυβέρνησης να τονώσει τη δημοτικότητά της ενόψει εκλογών. Το κατά πόσον θα οδηγήσουν σε διατηρήσιμη στροφή στη δημοσιονομική στάση θα εξαρτηθεί από το πώς θα επηρεάσουν τις σχέσεις με τους πιστωτές και επίσης τη σύνθεση του κοινοβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές.

Αν και η Fitch είχε προβλέψει ότι μερική αντιστροφή πολιτικών ήταν πιθανή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ωστόσο οι νέες εξαγγελίες αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή από ό,τι ανέμενε. Η μη μείωση του αφορολογήτου θα κάνει δυσκολότερο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να ισορροπήσουν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με την τήρηση των δεσμεύσεων στους δημοσιονομικούς στόχους. Επιπλέον, τα μέτρα αυξάνουν την αβεβαιότητα όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά αποτελέσματα, ενώ ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί επίσης και από τη βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ανάπτυξη. Οσον αφορά τη μείωση του πλεονάσματος στο 2,5% από 3,5%, η Fitch τονίζει πως ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε πως τα μέτρα θα συζητηθούν στο Eurogroup του Ιουνίου και ότι αναμένει οι δεσμεύσεις να γίνουν σεβαστές.

Στο μεταξύ, ως υπέρμαχους της λιτότητας αφόρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσους εξέφρασαν ανησυχίες για την κυβερνητική πολιτική παροχών ενόψει εκλογών, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση βασίζεται στην πολιτική συμμαχιών της με φίλιες δυνάμεις, όπως ο επίτροπος Μοσκοβισί αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Με τον πρωθυπουργό να αφήνει χθες ανοικτό παράθυρο ακόμη και για δώρο Χριστουγέννων, παρά την ψυχρολουσία από τον κ. Ρέγκλινγκ μετά το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίσθηκε την τακτική αυτή της κυβέρνησης.

Ετσι, αναγνώρισε μεν ότι η αντίδραση του κ. Ρέγκλινγκ ήταν αυστηρή, αλλά την απέδωσε στην πολιτική τοποθέτησή του, παρότι ο γενικός διευθυντής του ESM κατέχει βασικά ένα τεχνοκρατικό πόστο, και τον τοποθέτησε στην ίδια κατηγορία με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Αντίθετα, στους «καλούς», που βλέπουν θετικά το έργο της κυβέρνησης, ενέταξε τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

«Το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα κομμάτι ενός συνολικού σχεδίου», δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Τσακαλώτος. «Ενα ισορροπημένο σχέδιο, που άρχισε να φαίνεται μετά το καλοκαίρι του 2018, που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο και για την ανάπτυξη και για το κοινωνικό κράτος. Η Ελλάδα, εκτός μνημονίου πια, αλλάζει σελίδα όχι με ουδέτερο τρόπο, αλλά υπέρ των πολλών.

»Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό ήταν οι αναμενόμενες: ανακούφιση από τους πολλούς και αμφισημίες από τους συνήθεις υπόπτους· συγχρόνως, μας κατηγορούν για λαϊκισμό και παροχολογία και, την ίδια στιγμή, ότι δίνουμε λίγα, λες και έχουμε ένα εναλλακτικό κοστολογημένο σχέδιο από την αντιπολίτευση που θα επέτρεπε περισσότερα. Στο εξωτερικό είχαμε αυστηρή αντίδραση από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και τον επικεφαλής του ΕΛΚ και υποψήφιο για την προεδρία της Ε.Ε. Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μίλησε για το success story της κυβέρνησης και ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική Πιερ Μοσκοβισί για το ότι η ελληνική κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει στην τήρηση των στόχων. Και αυτά αναμενόμενα. Βλέπετε, η μακροοικονομική πολιτική δεν είναι ουδέτερη και προφανώς θα υπάρχουν αντιδράσεις από πολιτικές δυνάμεις κολλημένες στην πολιτική της λιτότητας. Γι’ αυτό, εκτός από στρατηγική, έχουμε δημιουργήσει και τις απαραίτητες συμμαχίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή