Προεκλογικός διαγωνισμός που «πάγωσε» προ διετίας

Προεκλογικός διαγωνισμός που «πάγωσε» προ διετίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επαναπροκήρυξη ενός διαγωνισμού που «έτρεξε» πριν από δύο χρόνια και στη συνέχεια «πάγωσε» από το υπουργείο Υποδομών προχωρούν εκ νέου οι ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες). Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η πρόσληψη 182 ατόμων στον τομέα της καθαριότητας των οχημάτων (λεωφορείων – τρόλεϊ). Στο μεταξύ, σήμερα το έργο της καθαριότητας των λεωφορείων βρίσκεται στα χέρια εργολάβου, η σύμβαση του οποίου έχει λήξει από το 2016. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω εταιρεία (σήμερα υπό την επωνυμία «imagine») συνεχίζει να εκτελεί το έργο της καθαριότητας υπό το καθεστώς συνεχών παρατάσεων. Εργαζόμενοι, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε η εταιρεία όταν ανέλαβε το έργο, προβλεπόταν η λήξη της (σ.σ. σύμβασης) το 2016, χωρίς περιθώριο παράτασης. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η εταιρεία έχει «στην πλάτη» της σημαντικό αριθμό παραβάσεων οι οποίες, σύμφωνα με τον νόμο, όταν ξεπερνούν τις τρεις, στερούν το δικαίωμα σε μια εταιρεία να συμμετάσχει σε διαγωνισμό του Δημοσίου. Η συμμετοχή, όμως, της εν λόγω εταιρείας εξασφαλίστηκε καθώς ποτέ δεν της ζητήθηκε από τις ΟΣΥ, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, το σχετικό πιστοποιητικό από το μητρώο παραβατών, το οποίο θα της στερούσε το δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Στο μεταξύ, με δεδομένη την προεκλογική φύση της περιόδου που διανύουμε, δεν είναι λίγοι εκείνοι μέσα από τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας που κάνουν λόγο για προεκλογική προκήρυξη διαγωνισμού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, όπως ακριβώς συνέβη πριν από δύο χρόνια. Τον Ιούνιο του 2017 ξεκίνησαν όλες οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό που αφορούσε την πρόσληψη των 182 ατόμων με τη διαδικασία απευθείας συμβάσεων καθαριστριών με τις ΟΣΥ, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Στην πορεία, για άγνωστο λόγο, το υπουργείο Υποδομών «πάγωσε» τις διαδικασίες του διαγωνισμού και προχώρησε σε ανάθεση του εν λόγω έργου σε εξωτερικό εργολάβο. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δεν ανακοινώθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα μάλιστα με το νέο καθεστώς, δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν μόνο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας, γεγονός που πρακτικά βγάζει εκτός δεκάδες εργαζόμενες οι οποίες απασχολούνταν επί χρόνια στην καθαριότητα των οχημάτων των ΟΣΥ, όπως εξηγούν εργαζόμενοι.

«Μεθοδεύουν διαγωνισμούς ενώ μαγειρεύουν μόνοι τους τις εργολαβίες. Βρίσκουν τεχνάσματα και σπάνε τον διαγωνισμό για την καθαριότητα σε εργολαβίες και σε αμαξοστάσια, ώστε ο προϋπολογισμός του έργου να είναι περιορισμένος, να επιτρέπει την απευθείας ανάθεση και να μην απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία», καταγγέλλει ο κ. Απόστολος Κασιμέρης, εργαζόμενος στις ΟΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή