Ένας αιώνας Hilton

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια φωτογραφική έκθεση και εικαστικές ξεναγήσεις γιορτάζει το ξενοδοχείο της Αθήνας τα γενέθλια της διεθνούς αλυσίδας.

Τον μήνα που διανύουμε, η αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Με 5.700 μονάδες σε 113 χώρες του κόσμου και περί τα 3 δισεκατομμύρια επισκέπτες, η Hilton πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο χάρτη της φιλοξενίας. Όραμα του ιδρυτή της, Conrad Hilton, ήταν να παρέχει θαλπωρή και ποιοτικές υπηρεσίες, εστιάζοντας στην εξέλιξή τους, αλλά και στις ανάγκες των ταξιδιωτών. Ιστορικά, οι εμπειρίες που πρώτα τα ξενοδοχεία Hilton προσέφεραν στους πελάτες τους υπήρξαν πολλές – μεταξύ άλλων, εγκατέστησαν τηλεοράσεις στα δωμάτια και καθιέρωσαν την υπηρεσία room service. Το περίφημο κοκτέιλ pina colada ήταν έμπνευση του bartender του Hilton στο Puerto Rico (1954), ενώ Hilton ήταν και το πρώτο ξενοδοχείο που άνοιξε κοντά σε αεροδρόμιο (San Francisco Airport Hilton).

Ένας αιώνας Hilton-1

Tα εντυπωσιακά βάζα της Eλένης Βερναρδάκη διακοσμούν το Aethrion Lounge.

Είναι αποδεδειγμένο ιστορικά πως η λειτουργία ενός ξενοδοχείου μπορεί να επηρεάσει με θετικό τρόπο την ανάπτυξη της πόλης στην οποία βρίσκεται. Εξαίρεση δεν αποτέλεσε το Hilton της Αθήνας, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο του 1963, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή ευημερίας για την πρωτεύουσα. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρο Στάικο και «υπήρξε το πρώτο δείγμα μιας “αρχιτεκτονικής γοήτρου”, συμβολικής γενικότερα των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εξελίξεων της εποχής εκείνης και ειδικότερα της εισόδου της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας», αναφέρεται στο Αρχείο Νεωτέρων Μνημείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Ένας αιώνας Hilton-2

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζόαν Κόλινς στο λόμπι.

Το ξενοδοχείο-ορόσημο, που έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη γειτονιά της Αθήνας, παρότι ανήκει στην τυπολογία των «κοσμοπολίτικων» ξενοδοχείων, υπογράμμισε την ελληνικότητά του με τη χρήση πεντελικού μαρμάρου και ανάγλυφες διακοσμητικές συνθέσεις με αρχαϊκή θεματολογία του Γιάννη Μόραλη. Ήταν το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε στην Ελλάδα και από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες της εποχής, όπως οι Αριστοτέλης Ωνάσης, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Άντονι Κουίν, κ.ά. Στις τριήμερες εκδηλώσεις των εγκαινίων, ο ίδιος ο Conrad Hilton είχε δηλώσει: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο του κόσμου».

Με αφετηρία την τέχνη

Το Hilton Aθηνών έχει σημαδέψει τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας με τις δράσεις του και τις προσπάθειες προβολής της ελληνικής σύγχρονης τέχνης. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων του ομίλου, διοργανώνεται στο Aethrion Lounge μια ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και μουσειολόγου Κατερίνας Κοσκινά, η οποία στόχο έχει να «ταξιδέψει» Αθηναίους και επισκέπτες στην ιστορία του ξενοδοχείου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν της νεότερης Ελλάδας.

Ένας αιώνας Hilton-3

Ένα έργο της γλύπτριας Χρύσας περιλαμβάνεται στη συλλογή έργων τέχνης του ξενοδοχείου.

Επίσης, διοργανώνονται για πρώτη φορά οργανωμένες περιηγήσεις που δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει τα έργα σύγχρονης τέχνης που βρίσκονται στους χώρους του. Εκτός από τον Γιάννη Μόραλη και την Ελένη Βερναρδάκη, που άφησαν την καλλιτεχνική τους σφραγίδα σε δύο όψεις του, οι Γιώργος Ζογγολόπουλος, Χρύσα, Γιώργος Λάππας, Παύλος είναι μερικοί ακόμα από τους καλλιτέχνες των οποίων έργα τοποθετήθηκαν στο Hilton Aθηνών από την Κατερίνα Κοσκινά το 2003, μετά την πλήρη ανακαίνισή του.

|| H φωτογραφική έκθεση φιλοξενείται στο Aethrion Lounge έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, με ελεύθερη είσοδο. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού και έχουν διάρκεια μία ώρα. Κόστος: 22 ευρώ το άτομο με ποτό και σνακ στο Aethrion. Πληροφορίες στο 210-7281000, hiltonathens.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή