Δίλημμα Τσίπρα με τα μέτρα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκές ανέβασμα των τόνων μέσω «σκληρών» διλημμάτων και νέας παροχολογίας προχωρεί ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες, εντείνοντας την αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. πάνω στις βασικές διαχωριστικές γραμμές που έχει θέσει. Χθες, παραχωρώντας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο ραδιόφωνο του News 24/7, χαρακτήρισε αυτή τη φορά «ψήφο εμπιστοσύνης» τις ευρωκάλπες της Κυριακής, θέτοντας ως διακύβευμα τη συνέχιση των θετικών μέτρων που έχει ψηφίσει η κυβέρνησή του. Συγκεκριμένα είπε πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ουσιαστικά το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι μπορεί να τα υλοποιήσει, ενώ, αντίθετα, ένα κακό αποτέλεσμα θα είναι «νεύμα» προς την ακύρωσή τους.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, κατά την πάγια τακτική του, απέφυγε να πάρει θέση για συγκεκριμένο αποτέλεσμα την Κυριακή, μιλώντας αόριστα για «συσχετισμό» που «πρέπει να είναι υπέρ των προοδευτικών δυνάμεων με τις οποίες συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε, ωστόσο, πως στις περιοδείες που κάνει δεν υπάρχει «μια εικόνα ρεύματος νίκης, όπως θέλει να το παρουσιάσει η Ν.Δ.». Στο ίδιο πλαίσιο των σκληρών διλημμάτων ο κ. Τσίπρας ανέδειξε την καταβολή της 13ης σύνταξης. Απαντώντας για τις γκρίνιες από μερίδα συνταξιούχων τής μη πλήρους καταβολής σημείωσε πως αυτό συνέβη γιατί «το μέτρο είναι μόνιμο, γι’ αυτό υπόκειται και στις νόμιμες κρατήσεις». Αντέτεινε δε, αν σε κάποιους δεν άρεσε, «έχουν μία επιλογή τότε, να ψηφίσουν τον κ. Μητσοτάκη και να μην την πάρουν καθόλου».

Στη «μάχη» έχει πέσει, όπως φαίνεται, και νέα υποσχεσιολογία. Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το ποσό που δόθηκε πρόσφατα να δοθεί αντίστοιχα και τα Χριστούγεννα, ενώ αναφέρθηκε και στο αφορολόγητο, τονίζοντας πως η κατάργηση της μείωσής του πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το πότε όμως θα γίνει αυτό (έχει καταθέσει σχετική πρόταση η Ν.Δ.) απέφυγε να το πει, σημειώνοντας πως «το πότε θα ψηφίσουμε την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου θα το αποφασίσουμε εμείς», κατηγορώντας τη Ν.Δ. για «επικοινωνιακά παιχνίδια». Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τη σχετική αναφορά του κ. Τσακαλώτου για δυνατότητα επαναφοράς του ΕΚΑΣ, ο κ. Τσίπρας μίλησε ευρύτερα για διεύρυνση της εθνικής σύνταξης, χωρίς απαραίτητα κάτι τέτοιο να γίνει «με τη λογική ενός επιδόματος», αλλά «ενός μόνιμου και διαρθρωτικού μέτρου», ώστε να ενισχυθούν οι πιο ευάλωτοι συνταξιούχοι.

Ενδιαφέρον είχε το σχόλιο του κ. Τσίπρα όταν ερωτήθηκε για τις αντιδράσεις των εταίρων έναντι των μέτρων που εξήγγειλε. Ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε πως «οι ακραίοι τεχνοκράτες» δεν χάρηκαν καθόλου με αυτά τα μέτρα «και το έδειξαν». Η αναφορά του κ. Τσίπρα δείχνει πως ενόψει των εκλογών επιδιώκει την αναζωπύρωση αντανακλαστικών έναντι των «τεχνοκρατών», που ήταν εν υπνώσει την προηγούμενη 4ετία.

Για τις εκλογές

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικής θητείας, «τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου» όπως είπε, αφήνοντας, εν είδει αστεϊσμού, παράθυρο για νωρίτερα: «Ετσι όπως το πάει ο κ. Μητσοτάκης, θα προκηρύξω εκλογές μόνο και μόνο για να κάνουμε debate». Σχολιάζοντας δε την άρνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη, την απέδωσε σε «ηττοπάθεια».

Βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου τα πέντε 24ωρα που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες είναι η αύξηση της συσπείρωσης. Εξ ου και οι χθεσινές αναφορές του κ. Τσίπρα, έπειτα από καιρό, σε ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ με κριτική διάθεση. Για τη Φώφη Γεννηματά ο πρωθυπουργός έπιασε το νήμα εκεί όπου το είχε αφήσει πριν από καιρό. Σχολίασε, δηλαδή, πως «η στρατηγική της κ. Γεννηματά είναι στρατηγική στήριξης της Δεξιάς από την αρχή έως το τέλος». Οσον αφορά το ΚΚΕ, έθεσε ένα ερώτημα προς τον Περισσό, χαρακτηρίζοντας έπειτα από καιρό την κυβέρνησή του ως «Αριστερά». «Τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση Αριστεράς που προσανατολίζεται υπέρ των πολλών και απέναντί της είναι η Ν.Δ. με τη στάση υπέρ των ελίτ, το ερώτημα είναι αν η θέση του ΚΚΕ είναι, όπως λέει ο λαός, “τι μπρόκολα, τι λάχανα”».

Στον αντίποδα, πάντως, ένας πρώην υπουργός της Ν.Δ., ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτικό μέτωπο» τον αφορά. «Προφανώς. Τον οιονδήποτε συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία τον αφορά αυτό το ζήτημα», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αν το πρόσωπό του είναι δημοκρατικό, ένα τέτοιο προσκλητήριο τον αφορά, γιατί αντιλαμβάνεται ότι η ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί με όρους μεσοπολέμου».

Τέλος, νέο δημοσίευμα των «Νέων» μιλάει για διακοπές του κ. Κρέτσου με κότερο. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής,απαντώντας στο δημοσίευμα, κάνει λόγο για «μια πάγια διεθνή πρακτική» που αφορούσε επίσκεψη εκπροσώπων των μεγαλύτερων κινηματογραφικών στούντιο του κόσμου στη χώρα μας και κατηγορεί το έντυπο πως «βαπτίζει “βόλτα με το κότερο”» έναν «εθνικό στόχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή