Διπλή ήττα για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες

Διπλή ήττα για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επικρίνουν το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως «αναξιόπιστο», λέγοντας ότι δεν μπορεί κανείς να το εμπιστευθεί, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού Κεντροδεξιάς – Ακροδεξιάς στην Αυστρία, λόγω του σκανδάλου Στράχε. Η επικεφαλής του SPD, Aντρέα Νάλες, είπε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες ωφελήθηκαν από την αμφιλεγόμενη δόξα της κυβερνητικής συμμαχίας της Κεντροδεξιάς με την Ακροδεξιά στην Αυστρία και «τώρα διακόπτουν εν ψυχρώ τις σχέσεις τους». Φοβούμενο διπλή ήττα την προσεχή Κυριακή, όχι μόνο στις ευρωεκλογές, αλλά και στο κρατίδιο της Βρέμης, το SPD επιχειρεί μια αριστερή στροφή στο παρά πέντε, μιλώντας για κοινωνική δικαιοσύνη, παρόλο που στο Βερολίνο συμπράττει με τους Χριστιανοδημοκράτες. Αν χαθεί η Βρέμη, το μικρότερο κρατίδιο της χώρας με πληθυσμό μόλις 680.000 κατοίκους, θα συνιστά πολιτικό σεισμό για το κόμμα, που το ήλεγχε επί 73 χρόνια. Κανένα άλλο κρατίδιο δεν έχει κυβερνηθεί για τόσο μεγάλο διάστημα από το ίδιο κόμμα. Ωστόσο, η ανεργία στη Βρέμη είναι σχεδόν διπλάσια από τον εθνικό μέσον όρο και αγγίζει το 10%, εξαιτίας της κατάρρευσης των ναυπηγείων στη χανσεατική πόλη-κρατίδιο. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, την Κυριακή δεν αποκλείεται ο κυβερνητικός συνασπισμός να εισέλθει σε νέα περίοδο κρίσης.

Από την πλευρά της, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post γράφει στο χθεσινό της φύλλο ότι το γερμανικό κόμμα, «το παλαιότερο κόμμα της χώρας που είναι φημισμένο για την αντίσταση που προέταξε στους ναζί και κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή επί 70 χρόνια, κινδυνεύει σοβαρά. Αυτό κάποτε ήταν αδιανόητο, αναδεικνύει όμως την κρίση ταυτότητας που διέρχονται κόμματα σε όλη τη Δύση, μεταξύ των οποίων και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ. Κόμματα που παρουσιάζονται ως υπέρμαχα των εργατών, των συνδικάτων και της κοινωνικής δημοκρατίας, αλλά έχουν δει τη δημοφιλία τους να υποχωρεί ακόμη και στα προπύργιά τους». «Γινόμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής στιγμής, πρόκειται για την κηδεία ενός κόμματος», δήλωσε ο Αντρέας Κλέε, διευθυντής του προγράμματος πολιτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Το κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να κηρύξει το τέλος του. Μολονότι οι Σοσιαλδημοκράτες πορεύονται προς ένα νέο ναδίρ, με θλιβερά αποτελέσματα να αναμένονται σε ολόκληρη την επικράτεια, η ηγεσία και οι ακτιβιστές του κόμματος σχεδιάζουν την αναβίωσή του. Η ώθηση έρχεται από τα αριστερά, όπως για τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και για παρόμοια κόμματα στην Ευρώπη. Ο Κέβιν Κούνερτ, ηγέτης της νεολαίας του SPD, πρωτοστατεί σε εξέγερση στο εσωτερικό του κόμματος με στόχο τη χάραξη μιας τολμηρότερης και ριζοσπαστικότερης πορείας. Υπερασπίζεται τον σοσιαλισμό με πάθος και πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης με την πρότασή του να κοινωνικοποιηθεί η αυτοκινητοβιομηχανία BMW. Τα σχόλιά του προκάλεσαν θύελλα, ακόμη και στο εσωτερικό του SPD, αλλά και ενθάρρυναν τους υποστηρικτές του που πιστεύουν ότι η συμμαχία με τους Συντηρητικούς έχει φέρει το κόμμα σε αδιέξοδο.

Εκκληση Σουλτς

Πάντως, ο τελευταίος Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της Αγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς, έκανε έκκληση στο κόμμα του να παραμείνει στον μεγάλο συνασπισμό, ακόμη και αν τα αποτελέσματα της 26ης Μαΐου είναι αρνητικά. «Ο συνασπισμός συμφωνήθηκε για τέσσερα χρόνια. Στη συμφωνία, την οποία και εγώ διαπραγματεύθηκα σε μεγάλο βαθμό, δεν αναφέρεται ότι έπειτα από κάθε εκλογές σε κρατίδια ή τις ευρωεκλογές θα τίθεται εκ νέου το ερώτημα της διατήρησης του μεγάλου συνασπισμού» και υπενθύμισε ότι στις σχετικές εσωκομματικές εκλογές το 70% των μελών του κόμματος ψήφισε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) – Σοσιαλδημοκρατών».

Το SPD στη Βρέμη έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τους Χριστιανοδημοκράτες σε έναν τοπικό μεγάλο συνασπισμό, αν η συμμαχία του με τους Πράσινους δεν συγκεντρώνει πλέον πλειοψηφία. Η διακήρυξη εξόργισε τη διάδοχο της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, που κατηγόρησε τους Σοσιαλδημοκράτες της Βρέμης για αλαζονεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή