Προεκλογικό «χαρτί» η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων

Προεκλογικό «χαρτί» η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από ημέρα σε ημέρα μεταθέτει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου την ανακοίνωση του φετινού αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος αναμένεται να είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Γεγονός που δικαιολογεί εκτιμήσεις πως επιθυμεί να ανακοινώσει την αύξηση των θέσεων λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου η ανακοίνωση να αξιοποιηθεί ως ένα ακόμη «χαρτί» στην προεκλογική μάχη. Αλλωστε, χθες, ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με δημοτικούς συμβούλους, φίλα προσκείμενους στο ΣΥΡΙΖΑ, για να τους προσφέρει προεκλογική στήριξη. Στελέχη του υπουργείου, πάντως, δικαιολογούν τη μετάθεση, παραπέμποντας σε διαδικαστικά βήματα που πρέπει να γίνουν.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι τα αρμόδια στελέχη του γραφείου Τύπου ενημέρωσαν ότι εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί ο αριθμός. Τελικά, αργά το απόγευμα υπήρξε νέα ενημέρωση ότι η ανακοίνωση μετατίθεται για σήμερα ή και αύριο. Χωρίς να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τους λόγους, ατύπως ελέχθη ότι απαιτούνται επιπλέον υπογραφές για την έκδοση της υπουργικής απόφασης. Από ποιον;

Ο υπουργός Παιδείας είναι ο μόνος αρμόδιος, καθώς στον ορισμό του αριθμού δεν εμπλέκεται άλλο υπουργείο (όπως π.χ. το Αμυνας για τον σχετικό αριθμό στις στρατιωτικές σχολές). Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν ολοκληρώσει τις δικές τους ενέργειες, όπως η συλλογή των προτάσεων των ΑΕΙ για τον αριθμό. Μήπως, η καθυστέρηση εντάσσεται σε επικοινωνιακό σχεδιασμό που υπηρετεί προεκλογικές στοχεύσεις;

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αριθμός των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ θα είναι πέριξ των 76.500, αυξημένος κατά σχεδόν 2.000 θέσεις από τις περυσινές 74.692. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι εισακτέοι που ορίζουν τα υπουργεία Αμυνας (για τις στρατιωτικές σχολές), Προστασίας του Πολίτη (για τις σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής), Ναυτιλίας (για την ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού) και Τουρισμού (για τις τουριστικές). Ηδη, έχει ανακοινωθεί ότι οι στρατιωτικές σχολές θα δεχθούν 819 εισακτέους, όπως και πέρυσι. Χθες, πάντως, ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε στο υπουργείο Παιδείας με νέους ερευνητές, που θέτουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές με προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ συνδυασμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε, ο υπουργός και οι ερευνητές «κατέληξαν, τέλος, ότι η έρευνα και η γνώση δεν αποτελούν “ιδιοκτησία” στο τμήμα κάποιας επιχείρησης αλλά κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να είναι προσβάσιμο για όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή